Αγρυπνοι στους δρόμους μακριά από τα σπίτια τους, μακριά από τις περιοχές που κατέρρευσαν κτίσματα, εκκλησίες, κτήρια. Πάνω σε υψώματα, μέσα στα αυτοκίνητα τους οι περισσότεροι. Τυλιγμένοι με κουβέρτες, με λίγο φαγητό. Κάποιοι σε δύο ξενοδοχεία που κανόνισε ο Δήμος Δυτικής Σάμου. Αλλοι σε σκηνές στο Καρλόβασι, στο Βαθύ, σε στάδια. Νύχτα θρήνου και αγωνίας. Θρήνου για τον άδικο χαμό δύο μαθητών που πέθαναν με φρικτό και άδικο τρόπο κάτω από πέτρες και χαλάσματα. Και αγωνίας, μήπως ο σεισμός ξαναχτυπήσει για να αποτελειώσει ό,τι δεν πρόλαβε την πρώτη φορά.
Τρόμος από τα 7 Ρίχτερ
Ο σεισμός που χτύπησε τη Σάμο, εξάντλησε το εύρος της δύναμής του φθάνοντας τα 7 Ρίχτερ. Ο υπόκωφος θόρυβος και το παρατεταμένο ταρακούνημα γέμισε τρόμο τον πληθυσμό αλλά και βύθισε το νησί στο πένθος. Το κακό που βρήκε δύο οικογένειες που έχασαν ισάριθμα παιδιά, μαθητές ηλικίας 15 και 17 ετών, συγκλόνισε όλους τους κατοίκους. Ηταν σα να επισκέφθηκε ο θάνατος και το δικό τους σπίτι. «Ας γκρέμιζε ο σεισμός όλα τα σπίτια αρκεί να ζούσαν τα παιδιά». Πόσες και πόσες φορές δεν ακούστηκε με απόγνωση αυτή η φράση.
Είναι δύσκολο για όλους να κλείσουν απόψε μάτι όταν έχουν σκοτωθεί μικρά παιδιά. Πέθαναν άδικα, τρεις ώρες μετά τον σεισμό, την ώρα που πήγαιναν στο φροντιστήριο. Σε ένα στενό δρομάκι, λίγα μέτρα προτού βγουν στον ανοικτό χώρο, ένα μεγάλο τμήμα τοίχου αποκολλήθηκε και έπεσε στο δρόμο. Εψαχναν τα παιδιά που δεν φάνηκαν στο φροντιστήριο, που δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα. Ακούστηκαν οι φωνές μίας γυναίκας που δεν ήθελε να πιστέψει ότι μπορεί να συνέβη ένα τόσο μεγάλο κακό, μία τσάντα σαν να εξείχε από τον σωρό χαλασμάτων και μετά οι διασώστες με τις μπλε στολές, τις κόκκινες κορδέλες που απέκλεισαν την περιοχή, τα ασθενοφόρα έτοιμα να παραλάβουν τα παιδιά για το νοσοκομείο του νησιού, όπως αυτά απεγκλωβίστηκαν άψυχα.
Τραυματίστηκαν 19 άνθρωποι
Τραυματίστηκαν 19 άνθρωποι μεταξύ τους και παιδιά. Που χτυπήθηκαν από σοβάδες, από πέτρες από χαλάσματα και γλύτωσαν από θαύμα. Σειρήνες από ασθενοφόρα, φάροι από Πυροσβεστικά οχήματα, από την Αστυνομία, φωνές από διασώστες και ελικόπτερα που ήρθαν στο νησί με εφόδια. Εφτασαν εναέρια μέσα, όπως C-130, για να παραλάβουν κάποιους από τους τραυματίες και να τους μεταφέρουν στην Αθήνα προτού χειροτερέψει η κατάσταση της υγείας τους.
Πήραν μαζί τους ένα 14χρονο παιδί που υπέστη κατάγματα και αργά το βράδυ το μετέφεραν αεροπορικώς στο Αγλαΐα Κυριακού. Μετέφεραν και μία γυναίκα 63 χρονών που έπεσε κομμάτι τοίχου πάνω στο πρόσωπο και το σώμα της. Της έσπασε το ζυγωματικό, έπαθε ρήξη σπλήνας. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ, οι γιατροί είπαν πως δεν κινδυνεύει η ζωή της. Οι άλλοι τραυματίες πήγαν στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου, μόνοι τους ή υποβασταζόμενοι. Τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και έφυγαν.
Σε σκηνές και ξενοδοχεία
Ηδη πριν πέσει το σκοτάδι, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας που είχαν φθάσει στο νησί μαζί με τις πρώτες ομάδες μηχανικών που θα ξεκινήσουν τις αυτοψίες, άρχισαν σε ανοικτούς χώρους να στήνουν καταυλισμούς με σκηνές για τους κατοίκους, κυρίως για τους ευάλωτους ανθρώπους που χρειάζεται να προφυλαχτούν τη νύχτα. Η αγωνία όμως ήταν μεγάλη. Αστυνομικοί έλεγαν στους κατοίκους να φύγουν μακριά από τα σπίτια.
Αποκλείστηκαν περιοχές
Περιοχές με παλιά κτίσματα αποκλείστηκαν. Ουρές τα αυτοκίνητα με οικογένειες που εγκατέλειπαν πόλεις και οικισμούς. Στο σκοτάδι πολλές από αυτές. Ο Δήμος σε ανοικτό χώρο, έστησε γραφεία για έναν πρώτο πρόχειρο απολογισμό. Πήγαιναν οι άνθρωποι και έλεγαν τι ζημιές έπαθαν τα σπίτια τους. Στον παραλιακό δρόμο, υπόγεια σπιτιών και καταστήματα πλημμύρισαν όταν η θάλασσα όρμησε στη στεριά.
«Φύγετε μακριά από τα σπίτια»
Πολλοί ιδιοκτήτες και ένοικοι θα περάσουν τη νύχτα εκεί. Ανδρες της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και αστυνομικοί, περιπολούν. Φωτίζουν με φακούς, κάνουν έκκληση σε όσους ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί. «Οι ζωές σας είναι πολυτιμότερες από τα σπίτια»