Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό για το φάσμα των δικτύων 5ηςγενιάς (5G).
Οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Cosmote, Vodafone και Wind, όπως διαφαινόταν, έδωσαν το «παρών» στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης για την ανάπτυξη του 5G.
Πρόκειται για τις ζώνες συχνοτήτων στα 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και με τη χρήση ειδικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Οι συμμετέχοντες έχουν προθεσμία ως τις 3 Νοεμβρίου 2020 για την υποβολή ενστάσεων, στις οποίες η ΕΕΤΤ θα πρέπει να απαντήσει και να ανακοινώσει τον οριστικό κατάλογο προεπιλογής μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2020.
Όπως χαρακτηριστικά είπε στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς η χώρα θα περάσει στην εποχή των δικτύων 5ηςγενιάς. «Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που τολμώ να πω ότι η χώρα καινοτομεί διεθνώς. Καινοτομεί με μία στρατηγική η οποία αποτυπώθηκε στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εργαλειοποιεί, χρησιμοποιεί τη δημοπρασία του φάσματος που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο για να «γεννήσει» ένα οικοσύστημα καινοτομίας, μία αγορά πολλών εταιρειών που θα έχουν σχέση με αυτά τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων» επισήμανε κατά τη πρόσφατη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.
Η ανάπτυξη δικτύων 5ηςγενιάς αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τον καταναλωτή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς μεταξύ άλλων θα προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων και εξαιρετικά χαμηλότερου χρόνου απόκρισης, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εφαρμογών.
Η αξιοποίηση των δικτύων 5Gεκτιμάται πως θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία.
Ολοκληρώνεται η τεχνική προετοιμασία για την ανάπτυξη του 5G
Εντωμεταξύ, από τις 6 Νοεμβρίου, ξεκινά σταδιακά η διαδικασία απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.
Με τη διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, η περιοχή ραδιοσυχνοτήτων των 700 MHz αποδεσμεύεται από τους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (δηλαδή την ΕΡΤ και την Digea) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των νέας γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
H συγκεκριμένη διαδικασία βασίζεται στον Χάρτη Συχνοτήτων που σχεδιάστηκε υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επικυρώθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Στέλιου Πέτσα(ΦΕΚ Β’ 1752, 07.05.2020).
Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η αποδέσμευση θα ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου από την περιοχή του Β. Αιγαίου και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ακολουθήσει τα Δωδεκάνησα, η Σάμος, η Ικαρία και οι Κυκλάδες. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, όπως και των υπολοίπων περιοχών της χώρας όπου η απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη.
Η διαδικασία της μετάβασης θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 με τελευταία περιοχή στην οποία θα αποδεσμευτούν οι ραδιοσυχνότητες των 700 MHz να είναι η Κρήτη. Για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αττικής η μετάβαση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου 2021 και 10 Αυγούστου 2021 αντίστοιχα.
Με εξαίρεση τον επανασυντονισμό του τηλεοπτικού δέκτη οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια, ενώ η διαδικασία δεν περιλαμβάνει κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση και δεν προϋποθέτει την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού.