Μονόδρομος είναι πλέον τα νέα μέτρα στη χώρα μας μετά τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ που καταγράφονται τόσο στον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων, όσο και στις εισαγωγές των διασωληνωμένων στη χώρα μας.
Το ΕΣΥ πιέζεται σημαντικά τις τελευταίες μέρες, καθώς εκτός από τα κρούσματα που έφτασαν χτες τα 1.547, έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι νοσηλευόμενοι, οι οποίοι αγγίζουν τους 1.000 σε όλη την επικράτεια.
Ταυτόχρονα οι διασωληνωμένοι από κορωνοϊό στη χώρα μας παραμένουν πάνω από 100 (συγκεκριμένα 108), ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο είναι περισσότερες από ποτέ.
Οι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν ότι για να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα που είναι και αυτή τη στιγμή το επίκεντρο του ιού, αλλά και για να προφυλαχτεί το ΕΣΥ για τον δύσκολο μήνα που έρχεται, πρέπει να ληφθούν μέτρα όσο το δυνατόν συντομότερο.
Τα όπλα στη φαρέτρα τους είναι πολλά και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τόσο στη σημερινή διάσκεψή τους αλλά και στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων από εδώ και στο εξής θα συσκέπτεται καθημερινά, ώστε να παρακολουθεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας.
Κι ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Τρίτης, έδωσε μία μικρή γεύση για τα νέα μέτρα που πολύ πιθανόν να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες -όπως την απαγόρευση μουσικής στα κέντρα εστίασης – στην πραγματικότητα φαίνεται πως τα όπλα των ειδικών είναι πιο αυστηρά και ενδεχομένως περισσότερα, ώστε να ανακοπεί η πορεία του κορωνοϊού.
Τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και αρμόδιοι της κυβέρνησης έχουν αποκαλύψει μερικά μέτρα τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο όπως έχει πει πολλές φορές και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα μέτρα αυτά είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
Τα μέτρα που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι τα εξής:
- Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των ειδικών συζητείται ώστε για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00, προκειμένου οι πολίτες να σταματήσουν εντελώς να κυκλοφορούν τις νυχτερινές ώρες
- Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Αν και ακούγονται πολλά για το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που επικρατεί είναι να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί. Έτσι δεν αποκλείεται περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να δουν το παραπάνω μέτρο να εφαρμόζεται και εκεί. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη αναμένεται να μπει από στιγμή σε στιγμή στο επίπεδο 4.
- Περιορισμό κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες: Το μέτρο αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές και υπάρχει ακόμη στη λίστα των ειδικών. Έτσι προκειμένου να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών να τους απαγορευτεί η μετακίνηση. Ωστόσο αυτό το μέτρο θεωρείται σκληροπυρηνικό και δεν είναι από τα πρώτα που εξετάζει η κυβέρνηση.
- Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα και εντός μαγαζιών: Με τη μάσκα δεν έχουμε τελειώσει ακόμη κι αν έγινε καθολική η χρήση της στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί θεωρούν πως πρέπει να γίνεται χρήση της και στο εσωτερικό των μαγαζιών και κυρίως των café-bar, μιας και στα εστιατόρια είναι αδύνατο. Εκτός αυτού όμως δεν αποκλείεται η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια.
- Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα: Το συγκεκριμένο μέτρο είναι σχεδόν σίγουρο όσον αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, η οποία μετρά αντίστροφα για να βρεθεί στο επίπεδο 4 επικινδυνότητας. Ωστόσο τα πράγματα είναι άσχημα επιδημιολογικά και για την Ροδόπη και τη Λάρισα, οι οποίες θα πρέπει να δώσουν μάχη για να μην μπουν σε lockdown
- Ενίσχυση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης: H τηλεργασία ανέκαθεν έβρισκε θετικούς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους οπότε δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται περισσότερο το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα οι ειδικοί κοιτούν το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα η τηλεκπαίδευση για φοιτητές και μαθητές.
Καμπανάκι Γώγου – 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο
Τις ανησυχίες των ειδικών για την έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρας επιβεβαίωσε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως το Σαββατοκύριακο έως και 2.000 κρούσματα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη.
«Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά.Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως και 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη
Μια από τις περιοχές που πλήττεται βαρύτατα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση στην πόλη δεν είναι καλή.
Τα εκατοντάδες κρούσματα πιέζουν το σύστημα υγείας, καθώς η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο αναφοράς Covid-19 για τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Γώγος τόνισε ότι η πόλη θα περάσει στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη «γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί».
Ενίσχυση τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας
Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά αν εφαρμοστούν στο μάξιμουμ.
«Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% συμμόρφωση».
Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα. Στο τραπέζι είναι ήδη η ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας, ενώ σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο», δεν αποκλείεται τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν από τις 21:00.
«Πρέπει να ελαττωθεί η συγκέντρωση του κόσμου».
Αναφερόμενος στην κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο δε θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο της Γαλλίας, με τα χιλιάδες κρούσματα και τους εκατοντάδες θανάτους, για να λάβουμε μέτρα.
«Τώρα είναι η κατάσταση να προβούμε σε πιο αποφασιστικά μέτρα. Όχι γενικό lockdown αλλά ένα μερικό, το οποίο θα περιορίσει τον ιό».
Κικίλιας: «Η επιπολαιότητα των λίγων βάζει σε κίνδυνο τους πολλούς» – Τι είπε για νέα μέτρα
«Καμπανάκι» για τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προκειμένου να προστατευτούν από την πανδημία που σαρώνει τη χώρα χτύπησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως η πλειοψηφία των πολιτών έχει συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα ωστόσο επεσήμανε ότι «η επιπολαιότητα των λίγων βάζει σε κίνδυνο τους πολλούς»
Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, πρόσθεσε, αλλά και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να αυτοπροστατευτούν.
Μιλώντας στην ΕΡΤ για το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν και νέα μέτρα, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.
«Ανακοινώθηκαν ήδη μέτρα οριζόντια τοπικά για τις κόκκινες περιοχές. Υπάρχει υπό εξέταση η επέκταση των περιορισμών και σε άλλες περιοχές. Δεν θα ήθελα να προτρέξω. Οι ανακοινώσεις γίνονται όταν πρέπει να γίνουν» τόνισε με νόημα .
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα εμβόλια τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής προβλέποντας ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε θετικές εξελίξεις.
Για τους ιερείς που δεν φορούν μάσκα
Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να σχολιάσει και τις εικόνες με ιερείς σε ναούς να μη φορούν μάσκες.
«Η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα. Στο κομμάτι της πίστης και της θρησκείας δεν σχολιάζω» είπε για να προσθέσει.
«Οι κανόνες ισχύουν για όλους και καμία εξαίρεση δεν μπορεί να υπάρχει».