Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη χώρα, τα οποία μάλιστα μεταξύ άλλων αποτυπώνονται στον καθημερινό αριθμό των νοσούντων και των νεκρών, οι αρχές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λαμβάνοντας καθημερινά σχεδόν νέες δέσμες μέτρων υπό τον φόβο κατάρρευσης του συστήματος Υγείας.
Παράλληλα με τον κορωνοϊό όμως, έχει αναπτυχθεί μια ακόμη πανδημία η οποία εξαπλώνεται, αν όχι γρηγορότερα, σίγουρα με την ίδια ταχύτητα. Πρόκειται για την πανδημία της συνωμοσιολογίας, που επιτυγχάνεται με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την παραπληροφόρηση.
Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας εμπλέκουν από τον… Μπιλ Γκέιτς και το τσιπάκι που θα μας εμφυτεύουν με το εμβόλιο, μέχρι τις κεραίες 5G, όπου… στις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού.
Μάλιστα, η διάδοση αυτών των συνωμοσιών εντείνει την ανησυχία και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που ωθεί αρκετούς να μην τηρούν τα μέτρα και να σπέρνουν τον κοροναϊό με αποτέλεσμα την αύξηση κρουσμάτων.
Η Ελλάδα δεύτερη σε συνωμοσιολόγους
Η εφημερίδα «The Guardian» αποκαλύπτει πως, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε και αφορά στις χώρες όπου οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι αρχές, πολύ πιθανόν, «επίτηδες υπερβάλουν και μεγεθύνουν τους αριθμούς των θανάτων από κορωνοϊό», η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη… Νιγηρία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο κοροναϊός οφείλεται για τον θάνατο περισσότερων από 1,1 εκατ. ανθρώπων, ωστόσο μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας των τελευταίων μηνών υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι… φουσκωμένος. Αυτό ακριβώς πιστεύει, σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των Ελλήνων.
Την πρώτη θέση -με τους περισσότερους δύσπιστους- κατέχει η Νιγηρία, με το ποσοστό των αρνητών της θνησιμότητας του ιού να φτάνει το 59%.
Μετά τη Νιγηρία και την Ελλάδα, ακολουθούν η Νότια Αφρική, το Μεξικό και οι ΗΠΑ, όπου οι ερωτηθέντες παρουσιάζονται σκεπτικοί για τα στοιχεία των θανάτων που δημοσιοποιούν οι αρχές.
«Κάθε τρομακτικό γεγονός, όπως μια πανδημία ή μια μαζική δολοφονία, που κάνει του ανθρώπους να χάνουν την αίσθηση του ελέγχου θα οδηγήσει σε θεωρίες συνωμοσίας» εξηγεί ο Stephan Lewandowsky, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ειδικός στην παραπληροφόρηση.
«Δίνουν στους ανθρώπους μια ψευδαίσθηση παρηγοριάς: Το αίσθημα ότι δεν βρίσκονται στο έλεος της τυχαιότητας. Είναι επικίνδυνες σε κάθε εποχή, ακόμη περισσότερο όμως εν μέσω μιας πανδημίας, στο βαθμό που μπορούν να κάνουν τους πολίτες να αγνοούν τις επίσημες συστάσεις ή να διαπράττουν πράξεις βίας και βανδαλισμού» προσθέτει.