Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Ελλάδα, με τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού να προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στο επιστημονικό όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο. Η χώρα μας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στη μάχη που δίνει με τον αόρατο εχθρό, με την κατάσταση να δείχνει πλέον ανεξέλεγκτη.
Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, το οποίο έσπασε το «φράγμα» των 1.500 μολύνσεων σε μια μέρα, ήρθε να μας υπενθυμίσει με τον χειρότερο τρόπο πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση, αφού τα 2.000 κρούσματα ημερησίως, τα οποία κάποτε έμοιαζαν ένα μακρινό εφιαλτικό σενάριο, πλέον απέχουν μια «ανάσα».
Κρίσιμο το διάστημα μέχρι την Κυριακή
Οι ημέρες μέχρι την Κυριακή ή το αργότερο μέχρι τις αρχές τις επόμενες εβδομάδες, θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις. Αν τα κρούσματα συνεχίσουν να κινούνται καθημερινά στα επίπεδα των 1.500 και πάνω τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να περιμένει να φτάσουν τα 2.000. Και θα πάρει έκτακτα μέτρα, δηλαδή κλείσιμο στο σπίτι για όλους, και λουκέτα παντού.
Σύμφωνα με το Mega, με βάση τον σχεδιασμό, το πρώτο στάδιο προβλέπει ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα (ενδεχομένως και η Ροδόπη) θα περάσουν από την Παρασκευή στο «κόκκινο».
Επιπλέον, έρχονται πιο αυστηρά μέτρα τόσο στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί», όσο και για εκείνες στο επίπεδο 4 (κόκκινο).
Εν τέλει θα οδηγηθούμε σε lockdown εντός 15 ημερών.
Αν μάλιστα οι αριθμοί συνεχίσουν την αυξητική πορεία, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τα 2.000 κρούσματα.
Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, για την οποία έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, φαίνεται από το γεγονός πως από στις 26 Οκτωβρίου, μόλις δυο εικοσιτετράωρα πριν, η χώρα μας ανακοίνωσε 715 κρούσματα, αριθμό που τότε φάνταζε πολύ υψηλός για τα τότε δεδομένα. Μέσα σε 48 ώρες τα κρούσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 1.547 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού.
Πλέον, με το καθολικό lockdown να… περικυκλώνει την Ελλάδα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας νέα μέτρα, τη στιγμή που καλά καλά δεν έχουν προλάβει να κλείσουν εβδομάδα, αυτά που τέθηκαν σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο και τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον 14 ημέρες για να «κριθεί» η επιτυχία τους.
Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων φέρνει εξελίξεις
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η Πέμπτη (29/10) θα είναι η κρίσιμη ημέρα, κατά την οποία θα παρθούν νέες αποφάσεις από την κυβέρνηση για τον περαιτέρω περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Οι λοιμωξιολόγοι συνεδρίασαν χθες εκτάκτως, με σκοπό να επανεξετάσουν την κατάσταση στη χώρα μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ενδέχεται να εισηγηθούν ενίσχυση των περιορισμών που ισχύουν στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης).
Μέσα στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση, μετά από πρόταση των επιστημόνων, θα είναι η περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση με τους λοιμωξιολόγους να προτείνουν να πάει στις 21:00 ή στις 22:00. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβληθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να ισχύει νωρίτερα και η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ακόμα, στο τραπέζι έχει τεθεί και η μετακίνηση ανάμεσα στις περιφέρειες που είναι «κόκκινες» είτε με καθολικό τρόπο, είτε με την χρησιμοπoίηση SMS.
Σε ό,τι αφορά τον υγειονομικό χάρτη, σειρά για το επίπεδο 4, παίρνουν η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και πιθανώς και η Ροδόπη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται αυτό να ανακοινωθεί αύριο.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το MEGA, η απόφαση για γενικό lockdown πρέπει να θεωρείται ειλημμένη, με τις τελικές αποφάσεις ως προς τον τρόπο που θα εφαρμοστεί να λαμβάνονται τις προσεχείς ημέρες.
Τι λένε οι επιστήμονες
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε πως τα νούμερα είναι μεγάλα, τα πράγματα είναι δύσκολα και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.
Ακόμα, ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως στόχος είναι τα μέτρα να είναι λογικά σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεσματικά για την δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπάρξει εισήγηση να περάσει η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» επίπεδο 4, (αυξημένου κινδύνου), τόνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, όντως είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την επιτροπή και θα εξεταστούν ξανά αύριο Πέμπτη τα δεδομένα.
Για το ενδεχόμενο lockdown ο κ. Γώργος απάντησε ότι δεν είμαστε ούτε κοντά, ούτε και μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα απρόβλεπτο. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή θα γίνει προσπάθεια να φτάσουμε στο καλό σενάριο παίρνοντας γρήγορα μέτρα που ίσως θα αντιστοιχούσαν σε μια ύστερη περίοδο.
Για την εστίαση, εξήγησε ότι εάν πληρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων δεν θα χρειαστεί να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας τους και πως εξετάζεται συνδυασμός μέτρων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο.
Για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ο κ. Γώγος είπε πως είναι κάτι που συζητείται και πως μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.
Για τη χρήση μάσκας επανέλαβε εμφατικά ότι είναι χρήσιμη σε όποιο χρώμα και αν βρίσκεται κάποια περιοχή και για όλη τη φάση της επιδημίας.
«Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα που πρέπει να τη χρησιμοποιούμε μέσα έξω» σημείωσε ο καθηγητής.
Εφιαλτικές εκτιμήσεις
Εφιαλτική εκτίμηση για ακόμα και 14.000 θανάτους έκανε, μέσα από το MEGA, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής.
Ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι «το πραγματικό επιδημικό κύμα στη χώρα μας τώρα αρχίζει». Ανέφερε μάλιστα ότι έπληξε πρώτα την Ευρώπη και αυτό είχε να κάνει καθαρά με τις καιρικές συνθήκες. «Το πώς επεκτείνεται αυτός ο ιός έχει να κάνει καθαρά με τις θερμοκρασίες».
«Έχουμε μπει στο επιδημικό κύμα με ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Έχουμε να κάνουμε με έναν νέο ιό που βρήκε έναν παρθένο πληθυσμό, όχι μόνο στην Ελλάδα. Υπήρχε έδαφος να επεκταθεί», τόνισε προσθέτοντας ότι καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.
«Ο ιός πολλαπλασιάζεται και εγκαθίσταται πιο εύκολα στο ρινικό βλενογώνο που είναι ένας από τους λόγους της έξαρσης» υπογράμμισε.
Αναφορικά στον αριθμό των κρουσμάτων σημείωσε ότι είναι κάτι σχετικό αφού έχει να κάνει με το πόσο εντατικοί είναι οι έλεγχοι. Ωστόσο τόνισε ότι είναι «πολύ πιθανό να δούμε περαιτέρω αύξηση αν παραμείνουμε στην κατάσταση που είμαστε, υπάρχει ήδη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Πρέπει να βλέπουμε την Ευρώπη που είναι 2-3 βδομάδες πιο μπροστά».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην εκτίμηση ενός Πανεπιστημίου στο Σιάτλ που για τη χώρα μας δείχνει ότι θα έχουμε μέχρι τον Φεβρουάριο 4.000 – 6.000 νεκρούς.
«Αν γίνει ευρεία χρήση της μάσκας αυτά τα νούμερα θα πέσουν κάτω από τις 3.000, σημείωσε, « ενώ αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο θα ξεπεράσουν τις 10.000 και θα φτάσουμε τις 13-14.000».
Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ
Σε κάθε περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί επειγόντως σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην πόλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας grtimes.gr, η έκρηξη της πανδημίας στην πόλη αλλά και γενικότερα σε πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδος αναγκάζει τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ να επισκεφθεί άμεσα τη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αρκουμανέας θα εξετάσει το πώς φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση με τα εκατοντάδες νέα κρούσματα και το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Τι ισχύει από σήμερα
Θυμίζουμε ότι σε τέσσερις ανέρχονται πλέον οι περιοχές που έχουν περάσει στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού. Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού συναγερμού περνούν από αύριο, Πέμπτη, τα ξημερώματα τα Ιωάννινα καθώς και οι Σέρρες.
Υπενθυμίζεται ότι για τις κόκκινες περιοχές τα μέτρα που ισχύουν προσομοιάζουν σε lockdown, με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αναστολή των αθλητικών και πολιτιστικών οργανώσεων, των καταστημάτων εστίασης. Πρόσφατα εξαιρέθηκαν της αναστολής τα καταστήματα λιανεμπορίου τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν και στις κόκκινες περιοχές. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας.
Επίπεδο ανεβαίνουν ακόμη η Νάξος και η Ροδόπη που εισέρχονται στο πορτοκαλί από το κίτρινο. Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης κατέγραψε χθες 73 νέα περιστατικά κοροναϊού, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές και έξι αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης, η περιοχή της Δράμας ανεβαίνει επίπεδο και από το πράσινο μπαίνει στο κίτρινο.
Η κατανομή των ημερήσιων κρουσμάτων την Τετάρτη
Νωρίτερα, νέα εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Με τα κρούσματα να σημειώνουν τρομακτική αύξηση, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.547, η Αττική και η Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να παρουσιάζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, ενώ σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα είναι οι αριθμοί στις Σέρρες.
Οι δύο πρώτες καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας με 419 και 384 αντίστοιχα, ενώ οι Σέρρες -οι οποίες από την Πέμπτη μπαίνουν σε κόκκινο επίπεδο συναγερμού- καταγράφουν 158.
Επίσης, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στην Αχαΐα καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα, στη Δράμα 34, στον Έβρο 26, στην Ημαθία 12, στα Ιωάννινα 51, στην Καβάλα 13, στη Λάρισα 61, στη Μαγνησία 10, στη Μεσσηνία 10, στην Πέλλα 34, στην Πιερία 18, στη Ροδόπη 57 και στα Τρίκαλα 16.
Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων
- 52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 419 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 384 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 57 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
Πάνω από 34.000 συνολικά κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες, ενώ 4.003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. 228 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.