Υποχώρηση της κυβερνητικής αποδοχής διαπιστώνει ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προβληματίζονται γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κερδίζει από την όποια φθορά της κυβέρνησης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέχρι πρότινος γραμματέας του, μιλώντας στο «Βήμα», σημειώνει ότι η εσωστρέφεια, η πολυγλωσσία και η εικόνα της Βαβέλ δεν βοηθούν.
Εν μέσω της εσωκομματικής συζήτησης για το εάν το κόμμα είναι ή όχι αρχηγοκεντρικό, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτοπροσδιορίζεται ως ένα κόμμα συλλογικό και δημοκρατικό, ενώ δεν είναι αρνητικός στην ύπαρξη τάσεων. Παράλληλα, στη σκιά των σεναρίων για το ενδεχόμενο διαλόγου και συμμαχίας με το ΚΙΝΑΛ, δεν είναι αρνητικός, αλλά τονίζει ότι, όπως φαίνεται, έχει διαλέξει μεριά και αυτή είναι της ΝΔ.
Μελετώντας τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, παρατηρώ ότι η κυβέρνηση καταγράφει φθορά. Αντέχει και μέχρι πότε;
«Πράγματι, σε σχέση με πριν από λίγους μήνες έχουμε μια κατακόρυφη δημοσκοπική πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση της οικονομίας, των θεμάτων της εργασίας, αλλά και της πανδημίας. Νομίζω πως αυτά τα στοιχεία αποτελούν τον προάγγελο μιας γενικότερης υποχώρησης της κυβερνητικής αποδοχής που πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί και στην πρόθεση ψήφου. Μην ξεχνάτε πως η πανδημία στο αρχικό της στάδιο, όπως και σε άλλες χώρες, λειτούργησε ως αιτία συσπείρωσης της κοινωνίας γύρω από τους κυβερνώντες. Ωστόσο, διαβλέπω μια δομική αδυναμία της ΝΔ να ανταποκριθεί στη συνθετότητα των σημερινών προβλημάτων, είναι κολλημένη σε χθεσινές και ξεπερασμένες λογικές. Νομίζω πως μπαίνουμε σε μια νέα φάση».
Ομως και εσείς δεν πείθετε. Τι φταίει; Μήπως δεν σας εμπιστεύονται;
«Παρά όλα τα προηγούμενα στοιχεία, μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν φαίνεται να κερδίζει από την όποια φθορά της κυβέρνησης. Ασφαλώς και μας προβληματίζει αυτό. Σ’ έναν μεγάλο βαθμό σχετίζεται με το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα δεν καταφέραμε να οργανώσουμε, με έναν συστηματικό και συλλογικό τρόπο, τη συζήτηση γύρω από τις εμπειρίες της δικής μας κυβερνητικής περιόδου. Να πείσουμε πως έχουμε μάθει από τα λάθη μας, αλλά και να αναδείξουμε τα επιτεύγματα, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, της προηγούμενης περιόδου. Το γεγονός αυτό δεν βοήθησε στην πιο γρήγορη αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας σε ένα ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο. Μην ξεχνάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κυρίως λόγω του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος που επικράτησε την προηγούμενη περίοδο και όχι γιατί η ΝΔ κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου με τις προτάσεις της».
Υπάρχει πρόβλημα με τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα;
«Δεν νομίζω πως είναι θέμα λάθους στρατηγικής, αλλά σίγουρα μια στρατηγική πρέπει να ανανεώνεται, να εμπλουτίζεται, να επικαιροποιείται και να χαρακτηρίζεται από συνοχή, χωρίς να χάνει τον προσανατολισμό της. Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να ενσωματώσουμε στην προγραμματική μας πρόταση τα νέα στοιχεία που ανέδειξε η τριπλή κρίση που βιώνουμε ως χώρα αλλά και, εν πολλοίς, αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Αναφέρομαι στην υγειονομική κρίση, στην κλιματική κρίση αλλά και στη διεύρυνση των ανισοτήτων ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης».
Προβλέπετε πολιτικές εξελίξεις και με ποιο θέμα;
«Οπως βλέπετε, όλα τα θέματα είναι ανοιχτά. Το βέβαιο είναι πως σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας και κατ’ επέκταση στην ίδια την κοινωνία θα επιδράσουν καταλυτικά το επόμενο διάστημα στα πολιτικά πράγματα».
Είστε υπέρ μιας πιο δυναμικής αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής;
«Είμαι υπέρ μιας σαφούς και σταθερής στρατηγικής που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και θα συμβάλλει, μέσα από διάλογο, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία. Νομίζω πως αυτό ακριβώς είναι και το αδύνατο σημείο της κυβέρνησης, καθώς στερείται μιας τέτοιας στρατηγικής, αντιμετωπίζοντας μεγάλες αντιφάσεις στον πολιτικό της χώρο».
Εφικτό να επεκτείνουμε τώρα τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια ή ανεύθυνο και δημαγωγικό, όπως είπε ο Σωτήρης Βαλντέν;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ίσως είναι το μόνο κόμμα σε αυτή τη συγκυρία που με ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου, μόλις πριν από λίγες ημέρες, διατύπωσε το στρατηγικό πλαίσιο μέσα από το οποίο αντιλαμβάνεται την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Μέσα από αυτό προσεγγίζουμε και το θέμα των 12 μιλίων».
Τείνει να γίνει αρχηγοκεντρικό κόμμα – περονικού τύπου – ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;
«Αναφέρεστε σε έναν τύπο κόμματος μιας άλλης εποχής και σε άλλες συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτοπροσδιορίζεται ως ένα κόμμα συλλογικό και δημοκρατικό, που επιδιώκει να διαφέρει από το μοντέλο λειτουργίας των παλιών κομμάτων του δικομματισμού».
Με τις τάσεις τι πρέπει να γίνει; Πολλοί λένε «όχι» σε μια λογική κόμματος-ομοσπονδίας…
«Η λειτουργία των τάσεων αποτέλεσε μια δημοκρατική κατάκτηση για τα κόμματα της Αριστεράς. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και δεν πρέπει να παραπέμπει σε μια ομοσπονδιακή συγκρότηση, ούτε βέβαια μπορούμε να παραγνωρίσουμε φαινόμενα μετατροπής τους, κάποιες στιγμές, σε κλειστούς μηχανισμούς. Ωστόσο, θεωρώ ότι στο πλαίσιο ενός σύγχρονου δημοκρατικού κόμματος υπάρχει χώρος λειτουργίας τους, από τη στιγμή που ένα μέρος των μελών μας το κρίνει αναγκαίο. Για μένα, μεγαλύτερη σημασία έχει το συνολικότερο κομματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν τα μέλη μας. Εάν, δηλαδή, εξασφαλίζεται μια ουσιαστική δυνατότητα συμμετοχής των μελών του κόμματος στον συνολικό κομματικό ιστό, στη διαμόρφωση των θέσεών του ή, πολύ περισσότερο, εάν λειτουργούν ως το «κόμμα στον χώρο» μέσα στον οποίο δρουν κάθε φορά».
Βλέπουμε κατά καιρούς πολλές παρεμβάσεις στελεχών σας με δόσεις εσωστρέφειας. Μήπως κουράζετε τον κόσμο με τις άγονες εσωκομματικές σας αντιπαραθέσεις;
«Είναι άλλο το δικαίωμα, κάποιες στιγμές, να διατυπώνεις ακόμα και δημόσια ορισμένες απόψεις, οι οποίες όμως κινούνται μέσα στο γενικότερο στρατηγικό και αξιακό πλαίσιο του χώρου μας, και άλλο η εσωστρέφεια, η πολυγλωσσία και η εικόνα της Βαβέλ. Νομίζω πως οι περισσότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει πως το δεύτερο δεν βοηθάει».
Ηρθε η ώρα να συζητήσετε με το ΚΙΝΑΛ; Πρέπει να συμμαχήσετε ή όχι;
«Ειλικρινά σας λέω, εάν το ΚΙΝΑΛ έδειχνε τη διάθεση να παρακολουθήσει τους προβληματισμούς ενός μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και να ανοίξει έναν ισότιμο διάλογο μαζί μας, δεν θα είχα αντίρρηση. Το ΚΙΝΑΛ, όμως, φαίνεται πως έχει διαλέξει μεριά και αυτή είναι της ΝΔ. Εμείς παραμένουμε στρατηγικά στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα διεκδικήσει μια νέα πορεία για τη χώρα στον αντίποδα των σημερινών επιλογών και την επάνοδο στην κυβέρνηση».