Ελληνοτουρκικά: Τα «παιχνίδια» της Τουρκίας και η αντίδραση της Ελλάδας

Η Τουρκία απέσυρε τις τελευταίες παράνομες NAVTEX που είχε εκδώσει, ωστόσο όλες οι εξελίξεις ως προς τις κινήσεις του Oruc Reis θα φανούν τις επόμενες μέρες καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα σχέδια της για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία απέσυρε τις τελευταίες παράνομες NAVTEX που είχε εκδώσει, ωστόσο όλες οι εξελίξεις ως προς τις κινήσεις του Oruc Reis θα φανούν τις επόμενες μέρες καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα σχέδια της για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

To Oruc Reis πλέει σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κύπρο προς την Αίγυπτο.

Στο μεταξύ το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στον τουρκικό Τύπο είναι η επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στον Μακρόν και γενικότερα στην ΕΕ.

O Πάνος Παναγιωτόπουλος δημοσιογράφος «Εuropost.gr» μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» αναφέρθηκε στην επίσκεψη Λαβρόφ σχολιάζοντας ως θετική εξέλιξη το ότι άρχισαν «να λιώνουν οι πάγοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία». Όπως σχολίασε «η Ελλάδα χωρίς να προδίδει τον βορειοατλαντικό της προσανατολισμό πρέπει ταυτόχρονα να τιμά τους ακατάλυτους δεσμούς φιλίας με το ρωσικό λαό. Δεν μπορεί μόνο ο Ερντογάν να είναι προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν».

Ενώ εκτίμησε ότι ο Ερντογάν τελικώς δεν θα «τραβήξει» το Oruc Reis ώστε στην συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας. Κι αυτό, διότι ο Ερντογάν θέλει να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή.

Η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά έθεσε το θέμα ποια είναι τελικά η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας  αναφορικά με τις κινήσεις του Oruc Reis  και των πλοίων που το συνοδεύουν.

Ο βουλευτής ΝΔ Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όπως είπε, «παραβίαση υπάρχει σε περίπτωση που σεισμογραφικό σκάφος διεξάγει έρευνες. Αυτή η παραβίαση διαχωρίζεται ανάλογα με το αν είναι οριοθετημένη ή όχι η περιοχή. Είναι εντελώς διαφορετική η αντιμετώπιση αν έχεις οριοθετημένη περιοχή» είπε ο κ. Συρίγος.

Και συμπλήρωσε: «εντός 6 μιλίων έχουμε κυριαρχία. Εκτός 6 μιλίων έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, που βρίσκονται στον βυθό και το υπέδαφος της θάλασσας».

Εξάλλου έκανε διαχωρισμό ανάλογα με τον 28ο μεσημβρινό τονίζοντας ότι: «Δυτικά του 28ου μεσημβρινού που έχουμε οριοθετημενη περιοχή με την Αίγυπτο, η αντίδραση είναι διαφορετική σε περίπτωση έστω και προσωρινής παραβιάσεως κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ανατολικά του 28ου δεν έχουμε οριοθετημένη περιοχή οπότε εκεί οι κινήσεις μας είναι ανάλογες της παραβιάσεως».

Ανέφερε επίσης πως «αν γίνονται σεισμογραφικές έρευνες καταπατώνται προσωρινά τα κυριαρχικά δικαιώματα», ενώ «αν γίνονται γεωτρήσεις τότε υπάρχει μόνιμη βλάβη σε κυριαρχικά δικαιώματα».

Ερωτηθείς για το αν το τουρκικό πλοίο έχει κάνει ή όχι έρευνες, απάντησε πως δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει έρευνες, και πως αυτό μπορεί να το πει μόνο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συμπλήρωσε πάντως πως η επίσημη ενημέρωση που είχε από το υπουργείο στην προηγούμενη χρονική φάση ήταν ότι δεν είχαν γίνει έρευνες.

Ο υποναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός μίλησε για το περιστατικό της σύγκρουσης πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού με εμπορικό πλοίο λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά και εξέφρασε την απορία του πώς μπορεί να έγινε αυτό το ατύχημα ενώ αναφέρθηκε στο τι προβλέπεται σχετικά με τις οδηγίες για την προτεραιότητα στον δίαυλο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κ. Σπανού, υπήρξε σφοδρή σύγκρουση από την πλευρά του εμπορικού πλοίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα στο πρυμνιαίο μέρος. Πρόκειται για σοβαρό ατύχημα που πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, ωστόσο προέχουν οι ανθρώπινες ζωές και ει δυνατόν η μη βυθιση του πλοίου, είπε.

Το εμπορικό πλοίο συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.