Ολοι έχουν διαπιστώσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει τη βασική του υποχρέωση, που είναι η απονομή συντάξεων – έγκαιρα και αξιόπιστα – στους απόμαχους της εργασίας. Ομως όλοι γνωρίζουν ότι το ζήμημα αυτό δεν είναι αποκλειστική ευθύνη ούτε της σημερινής κυβέρνησης, ούτε ενός υπουργού.
Είναι ένα βαθύ πολιτικό ζήτημα, καθώς όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι υπουργοί επί σειρά ετών επέλεξαν την οδό των υποσχέσεων για αυξήσεις συντάξεων, αποκατάσταση των απωλειών που είχαν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι την περίοδο των μνημονίων, κρύβοντας κάτω από το χαλί τα μεγάλα προβλήματα, που είναι η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού το οποίο θα περάσει στην ψηφιακή εποχή τα 100 και πλέον Ταμεία, που έχουν ακόμη φακέλους σε φωριαμούς και, το κυριότερο, θα κληθούν να απονείμουν συντάξεις όταν δεν γνωρίζουν την ασφαλιστική νομοθεσία που αλλάζει κάθε έξι μήνες (!).
Με αυτές τις διαπιστώσεις και προκειμένου να κοπεί ο γόρδιος δεσμός των χιλιάδων εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης, είναι απαραίτητο η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αντιληφθεί ότι δύο είναι τα μεγάλα άλυτα ζητήματα του ενιαίου κατά τα άλλα Ταμείου ασφάλισης των ελλήνων εργαζομένων:
1. Η ενοποίηση της νομοθεσίας και των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος.
2. Ο καθορισμός ενιαίου ύψους ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια και επικουρική σύνταξη, που με τις τελευταίες αλλαγές διαφοροποιούνται και πάλι από ασφαλισμένο σε ασφαλισμένο.
Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά και επειδή το πρόβλημα των 165.562 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης – όπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» – ζεματάει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν μια επιλογή. Να ανακαλέσουν από την εφεδρεία και να εμπιστευτούν τα στελέχη του ΕΦΚΑ που μέχρι το 2018 «έτρεχαν» το σύστημα, με αποτέλεσμα μήνα με τον μήνα να μειώνεται το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων, και να ζητήσουν από τους συνταξιούχους σήμερα γενικούς διευθυντές, διευθυντές συντάξεων που «αποστρατεύτηκαν», να επιστρέψουν για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Και το κυριότερο, να εκπαιδεύσουν τους νεότερους υπαλλήλους πώς θα αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία που το σύστημα έχει δημιουργήσει και τώρα δεν μπορεί να ελέγξει.
Αυτή είναι η ωμή αλήθεια για τις συντάξεις, προτού ξεσπάσει η επόμενη κρίση του Ασφαλιστικού, η οποία θα προέλθει από την ύφεση και την ανεργία που φέρνουν ο κορωνοϊός και η δραματική επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.