Οι εξελίξεις στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία και στις διεθνείς σχέσεις είναι καταιγιστικές. Από το βράδυ της Τρίτης, και κάθε Τρίτη στις 00.10 ο Νίκος Φιλιππίδης έρχεται στη βραδινή ζώνη του Mega με τη «Βαβέλ», τη νέα ενημερωτική εκπομπή του σταθμού, με σκοπό την αναζήτησή της αλήθειας και την αποκρυπτογράφηση όσων συμβαίνουν γύρω μας.
Ο δημοσιογράφος μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» για το νέο του εγχείρημα, δηλώνει πως ο τίτλος της εκπομπής χαρακτηρίζει την εποχή που ζούμε σήμερα, υπογραμμίζει ότι του αρέσουν οι δυναμικές συζητήσεις αλλά δεν θα επιτρέψει να ανέβουν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της εκπομπής και αποκαλύπτει ποια τηλεοπτικά προγράμματα, πέραν των ενημερωτικών, παρακολουθεί.
Πρεμιέρα για τη «Βαβέλ». Μιλήστε μας λίγο για την εκπομπή αυτή.
«Η Βαβέλ έχει πολλές έννοιες, και αρνητικές αλλά και σε κάθε περίπτωση φορτισμένες. Περιγράφει μια σύγχυση, μια θολούρα. Νομίζω ότι είναι ο τίτλος της εποχής. Ζούμε σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και συνεχώς δημιουργούνται νέες καταστάσεις. Πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, πλέον δεν είναι. Αλλα πράγματα που θεωρούσαμε ότι τα έχουμε αποχαιρετήσει για πάντα ξαφνικά έχουν γίνει και πάλι μέρος της ζωής μας. Τίποτα από αυτά που φαίνονταν ότι είχαν κατασταλάξει στην κοινωνία μας, στην οικονομία μας, δεν είναι πλέον δεδομένα. Σε αυτό το περιβάλλον που ζούμε οι πολίτες αγωνιούν και ζητούν απαντήσεις για το τι πρέπει να κάνουν. Εμείς θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όλα τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε και να απλοποιήσουμε πού πάει το πράγμα».
Σε τι θα διαφέρει από τις υπόλοιπες βραδινές πολιτικές εκπομπές;
«Εδώ θα συμμετέχει λίγο περισσότερο το κοινό. Σε κάθε εκπομπή θα τίθεται ένα ερώτημα, ένα δίλημμα για την ακρίβεια, στο οποίο οι τηλεθεατές θα παίρνουν θέση. Το δίλημμα αυτό θα εκλαϊκεύεται, θα συζητιέται, θα αναλύεται από ειδικούς όσο το δυνατόν πιο κατανοητά γίνεται. Αυτό που θα επιχειρήσουμε να κάνουμε σε αυτή την εκπομπή είναι να λέμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Θέλουμε να απευθύνεται στον μέσο πολίτη, ο οποίος ζει τις δυσκολίες και εκφράζει τους φόβους του αυτή τη στιγμή για τη ζωή και το μέλλον του».
Θα επικεντρωθείτε σε οικονομικά θέματα, λόγω ρεπορτάζ, ή στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν και θέματα της επικαιρότητας;
«Από πλευράς θεματολογίας θα είμαστε όσο πιο κοντά στην επικαιρότητα γίνεται. Φυσικά και θα έχουμε σημαντικές συνεντεύξεις από πρόσωπα που δεν έχουν μιλήσει πολύ αλλά παίζουν καθοριστικό ρόλο στα μελλούμενα. Ομως θα δούμε και θα ακούσουμε ανθρώπους που θα απαντήσουν στο βασικό ερώτημα που θέτει η εκπομπή και θα προσπαθεί να απαντά κάθε εβδομάδα. Τι έρχεται, τι μας περιμένει, πώς προετοιμαζόμαστε για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ξέρετε, το περιβάλλον δεν είναι σύνθετο μόνο λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία, είναι σύνθετο γιατί επίσης υπάρχουν σοβαρές γεωπολιτικές αναταράξεις τις οποίες δεν έχουμε κατανοήσει εις βάθος. Επίσης θα ασχοληθούμε με τις αμερικανικές εκλογές, η δεύτερή μας εκπομπή πέφτει ακριβώς στην ημέρα διεξαγωγής τους. Το ποιος θα εκλεγεί στις ΗΠΑ και αν θα πάρει το Κογκρέσο και τη Γερουσία, εάν ο Ερντογάν θα συνεχίσει να κάνει πολέμους και θα μείνει σταθερός ή όχι, εάν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει καλά την πανδημία και εάν η οικονομική κρίση θα μας δώσει ένα πλεονέκτημα ή θα βρεθούμε ξανά σε δίνη προγραμμάτων είναι ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους γιατί είναι το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Αυτά θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε στην εκπομπή».
Συνήθως σε τέτοιου είδους εκπομπές τα αίματα ανάβουν εύκολα μεταξύ των καλεσμένων. Τι θα κάνετε για να αποφύγετε τέτοιου είδους καταστάσεις;
«Οι συζητήσεις που δεν βγάζουν κάποιο ωφέλιμο συμπέρασμα δεν ταιριάζουν στη δική μου φιλοσοφία, αλλά δεν περιλαμβάνεται ούτε στο σκεπτικό της εκπομπής. Είναι κάτι το οποίο δεν θεωρώ ότι βοηθάει κανέναν. Θέλω τις διαφορετικές απόψεις, μου αρέσουν οι δυναμικές συζητήσεις με επιχειρήματα αλλά όχι, δεν θα επιτρέψω σε καμία περίπτωση να ανέβουν οι τόνοι παραπάνω από αυτό που ταιριάζει στο ύφος το δικό μου, της εκπομπής και του σταθμού βέβαια».
Πέρα από ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων παρακολουθείτε άλλα προγράμματα;
«Ναι. Η αλήθεια είναι ότι πάντα έβλεπα τηλεόραση. Παρακολουθώ σειρές, μου αρέσουν οι αστυνομικές, και ντοκιμαντέρ, ιδιαίτερα τα ιστορικά. Μου αρέσουν ακόμα και εκπομπές οι οποίες δύσκολα θα έλεγε κάποιος ότι, με αυτά που έχω δείξει στην καριέρα μου, μου ταιριάζουν. Δεν έχω πρόβλημα να δω ένα show, ακόμα και reality. Κάποια μου αρέσουν, δεν θέλω να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω, αλλά από την άλλη θέλω να έχω και άποψη. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές χάνουμε την επαφή με τους πολίτες, ειδικά τώρα που έχουμε κλειστεί στο σπίτι μας και δεν βγαίνουμε. Πλέον δεν ξέρεις τι πιστεύει ο κόσμος και τι τον απασχολεί. Ως δημοσιογράφοι έχουμε καθήκον να γνωρίζουμε τι πιστεύει ο κόσμος και τι επιλέγει να δει. Οχι για να κάνουμε αυτό που πιστεύει και να το ενισχύσουμε, αλλά για να το λάβουμε υπόψη όταν μιλάμε και εκφραζόμαστε δημόσια».
Στα «Νέα» διατηρείτε μια στήλη με το ίδιο όνομα. Είναι συνέχεια το ένα του άλλου;
«Είναι ένα συνολικό concept. Μου αρέσει να δουλεύω πάνω σε μια ιδέα, αυτό με βοηθάει πάρα πολύ να οργανώνω τη θεματολογία. Η ιδέα της “Βαβέλ”έχει και έντυπη μορφή. Αυτό βοηθάει να προσεγγίσεις τα δυναμικά ποιοτικά κοινά. Ανθρώπους που ψάχνονται, που θέλουν να μάθουν, θέλουν απαντήσεις, θέλουν αναλύσεις, θέλουν να καταλάβουν τι γίνεται».