Για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία ετοιμάζεται η Ant του Τζακ Μα.

Η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία online χρηματοοικονομικών υπηρεσιών πρόκειται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου να εισαγάγει μετοχές της αξίας 34,4 δισ. δολαρίων στα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

Ούτε ο κορωνοϊός ούτε η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οικονομική ύφεση που προκάλεσε πτοούν τον ηλικίας 56 ετών δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της δημοφιλούς πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, Τζακ Μα, αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά την πλήρη αυτονόμηση του κόσμου του χρήματος από την πραγματική ζωή και τον περιβάλλοντα χώρο των ανθρώπων εν γένει.

Την τιμή εισαγωγής της μετοχής της Αnt στην αγορά έθεσαν τη Δευτέρα οι σύμβουλοι του Μα έπειτα από ενδελεχείς έρευνες και αφού βεβαιώθηκαν για την ισχυρή ζήτηση για τη μετοχή που υπάρχει από μείζονες διεθνείς επενδυτές. Ο Μα έχει εξάλλου την εμπειρία από την πολύ επιτυχημένη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Alibaba το 2014 (άντλησε 25 δισ. δολάρια και ήταν τότε επίσης η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά που είχε γίνει παγκοσμίως).

Τώρα ο Μα θα ρίξει στην αγορά μόλις το 11% των μετοχών της Ant. Κι αυτό το ποσοστό αρκεί για να «πιάσει» η δημόσια προσφορά τα 34,4 δισ. δολάρια και να ξεπεράσει εκείνη της Saudi Aramco τον περασμένο Δεκέμβριο – τη μεγαλύτερη προσώρας – η αξία της οποίας είχε φθάσει τα 29,4 δισ. δολάρια.

17 δισ. το πακέτο Μα

Με βάση την τιμή εισαγωγής στην αγορά η συνολική αξία της Ant φθάνει τα 313 δισ. δολάρια. Και εφ’ όσον ο Τζακ Μα κατέχει μετοχές περίπου 17 δισ. δολαρίων της εταιρείας, «η προσωπική του περιουσία πλησιάζει τα 80 δισ. δολάρια, κάτι που επιβεβαιώνει ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας», όπως γράφει το BBC.

Τον περασμένο Ιούλιο, πάντως, το ειδικευόμενο στη μελέτη των κροίσων του πλανήτη αμερικανικό περιοδικό «Forbes» εκτίμησε την προσωπική περιουσία του Μα στα 48,2 δισ. δολάρια κατατάσσοντάς τον δεύτερο στη λίστα των Κινέζων υπερπλουσίων, μετά τον ιδρυτή και πρόεδρο του πολυσχιδούς ομίλου Tencent Μα Χουατένγκ με περιουσία 55,3 δισ. δολαρίων.

Εν πάση περιπτώσει, με την αποτίμηση της Ant ο Μα της Alibaba και της Ant σίγουρα ξεπερνά τον Μα της Tencent.

Σημειωτέον ότι η Ant ελέγχει την Alipay, τη μεγαλύτερη εταιρεία online πληρωμών στην Κίνα όπου, όπως αναφέρει το BBC, «τα μετρητά, οι επιταγές και οι πιστωτικές κάρτες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης κινητών συσκευών και εφαρμογών ηλεκτρονικών πληρωμών».