Στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αναμένεται σήμερα, 26 Οκτωβρίου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο μίας απόπειρας αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες δοκιμάστηκαν έντονα τα τελευταία χρόνια. Είχε προηγηθεί, στις 17 Σεπτεμβρίου, τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κκ. Δένδια και Λαβρόφ, οπότε ενδεχομένως και «κλείδωσε» τότε η επίσκεψη.
Ενδεικτική της προσπάθειας δημιουργίας θετικού κλίματος είναι η τοποθέτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Έγινε λόγος για «ρητά κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών» συμπληρώνοντας ότι αυτό ισχύει και για τη Μεσόγειο.
Πρακτικά, η ρωσική διπλωματία, παρέπεμψε στον κανόνα του διεθνούς δικαίου, δίχως να πάρει θέση. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το ίδιο θέμα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Ζαχάροβα, σημείωνε ότι «τα κράτη πρέπει να καθοδηγούνται από την κοινή λογική και να λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής».
Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε ανακοίνωση για τα 193 χρόνια από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. «Οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας» υπογραμμιζόταν.
Το χρονικό της επιδείνωσης
Ορόσημο της επιδείνωσης των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν ο Ιούλιος του 2018. Τότε, απελάθηκαν από την Ελλάδα δύο Ρώσοι διπλωμάτες, ενώ είχε απαγορευτεί η είσοδος σε άλλους δύο, εξ αφορμής των πληροφοριών που είχαν περιέλθει εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης για ανάμιξη σε δραστηριότητες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Λίγο αργότερα, ακυρώθηκε η επικείμενη επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα, με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ να δηλώνει ότι «η χρονική περίοδος στην οποία σχεδιαζόταν να επισκεφτεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεν είναι πλέον κατάλληλη». Ενόχληση στη Ρωσία προκάλεσε επίσης η έκδοση του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», στην Γαλλία, όσο και η ολοένα και στενότερη ελληνοαμερικανική σύγκλιση, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα.
Αναμφίβολα, η Αθήνα ανησυχεί επίσης για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 από την Άγκυρα και τη συνεννόηση των δύο χωρών σε σειρά θεμάτων στην ευρύτερη περιφέρεια.