Προετοιμασία 35΄ Ψήσιμο 45΄-50΄ Αναμονή τουλάχιστον 3 ώρες

ΥΛΙΚΑ (για 12 μερίδες)

Για το παντεσπάνι

250 γρ. χλιαρό νερό

250 γρ. ζάχαρη

3 κουτ. σούπας κακάο

¼ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική

100 γρ. σπορέλαιο + επιπλέον για τη φόρμα

Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

1 κουτ. σούπας κονιάκ (μπράντι)

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

50 γρ. κουβερτούρα (50%-55% κακάο), τριμμένη

Για το σιρόπι

½  φλιτζ. νερό

½ φλιτζ. ζάχαρη

Για την κρέμα

250 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

250 γρ. χυμός πορτοκάλι

250 γρ. ταχίνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, το κακάο και τη σόδα. Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το ξύσμα και το κονιάκ και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ενσωματώνουμε στο μείγμα μας. Τέλος, προσθέτουμε και την κουβερτούρα. Λαδώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε για 45΄-50΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά για 2΄ (αφού κοχλάσει το μείγμα). Ξεφορμάρουμε προσεκτικά το παντεσπάνι. Το ισιώνουμε κόβοντας την επιφάνεια με ένα μεγάλο, πριονωτό μαχαίρι. Το ξαναβάζουμε στη φόρμα και το αλείφουμε με το σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Για την κρέμα: Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε καλά τον χυμό και τον ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή σπάτουλα να λιώσει η κουβερτούρα και προσθέτουμε το ταχίνι. Ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε το μείγμα στο σιροπιασμένο παντεσπάνι. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, να σφίξει η κρέμα.