Μια εμβληματική μορφή του πανίσχυρου κόσμου των επιχειρήσεων στη Νότια Κορέα πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 78 ετών. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Samsung Group Λι Κουν-χι, τον άνθρωπο που συνέβαλε στη γιγάντωση της μικρής εμπορικής επιχείρησης του πατέρα του σε οικονομική αυτοκρατορία με μια τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων, από την υψηλή τεχνολογία και τις ασφάλειες μέχρι τη διαχείριση ακινήτων, τη βιοτεχνολογία και τα ναυπηγεία.
Πώς εξηγείται το ράλι των μετοχών
Αίσθηση προκαλεί η εντυπωσιακή εκτίναξη των μετοχών της Samsung Electronics Co Ltd και άλλων θυγατρικών του ομίλου την επομένη του θανάτου του Λι. Ιδιαίτερα οι μετοχές της Samsung C&T και της Samsung Life Insurance έκαναν άλματα της τάξεως του 21,2% και 15,7% αντίστοιχα τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, ενώ με μεγάλα κέρδη έκλεισαν και οι μετοχές των Samsung BioLogics, Samsung SDS και Samsung Engineering.
Οι μετοχές θυγατρικών του ομίλου έγιναν ανάρπαστες επειδή οι επενδυτές θεώρησαν ότι οι κληρονόμοι του Λι, ο οποίος παρεπιμπτόντως ήταν ο πλουσιότερος πολίτης στη χώρα του με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται στα 21 δισ. δολάρια, θα αναγκαστούν να πουλήσουν μεγάλα μερίδια μη βασικών εταιρειών του ομίλου προκειμένου να πληρώσουν τους τεράστιους φόρους κληρονομιάς.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο φόρος μόνο για το χαρτοφυλάκιο μετοχών του τεθνεώτος επιχειρηματία φτάνει τα 10 τρισ. γουόν (8,9 δισ. δολάρια)!
«Τα μέλη της οικογένειας που θα μοιράσουν τον πλούτο του Λι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν μερίδια από ορισμένες εταιρείες του ομίλου όπως η Samsung Life, δήλωσε στο Reuters ο Κιμ Ντονγκ-γιανγκ, αναλυτής της NH Investment Securities.
«Κρατάμε γυναίκες και παιδιά»
Τα ακριβή αίτια του θανάτου του Λι δεν έγιναν γνωστά. Ο νοτιοκορεάτης επιχειρηματίας, όμως, είχε υποστεί μια καρδιακή προσβολή το 2014 και έκτοτε είχε ουσιαστικά πάψει να ασχολείται με τα της διοίκησης του ομίλου.
Ο Λι ήταν ο τρίτος γιος του Λι Μπιούγκ-τσουλ, ο οποίος ίδρυσε τη Samsung το 1938. Στο δυναμικό της εταιρείας εντάχθηκε το 1968 και το 1987, μετά το θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε την προεδρία. Την εποχή εκείνη η Samsung κατασκεύαζε προϊόντα χαμηλής ποιότητας.
Το 1993 και ενώ η Samsung ήδη είχε μπει στον κλάδο της κατασκευής συσκευών κινητών τηλεφώνων, ο Λι έγινε διάσημος στους επιχειρηματικούς κύκλους όταν μαθεύτηκε ότι κάλεσε τους εργαζομένους σε συνέλευση και τους είπε: «Ας τα αλλάξουμε όλα εκτός από τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας». Λίγες μέρες μετά η εταιρεία παρέδωσε στην πυρά όλο το στοκ κινητών τηλεφώνων που είχε, περί τις 150.000 συσκευές!
Διαπλοκή και σκάνδαλα
Ο εκλιπών ήταν ένας κλειστός και απόμακρος, από κοινωνικής απόψεως, άνθρωπος. Σπάνια μιλούσε στον τύπο τον οποίο, είναι αλήθεια ότι απασχολούσε συχνά και με σκανδαλώδεις αφορμές. Δύο φορές απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δωροδοκία, φοροδιαφυγή και διαφθορά στον Λι, ο οποίος μάλιστα καταδικάστηκε και οδηγήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα και στις φυλακές.
Το 2008 παραιτήθηκε από την προεδρία της Samsung έπειτα από την καταδίκη του σε τριετή φυλάκισε για υπόθεση φοροδιαφυγής και διαφθοράς στην οποία εμπλεκόταν και ο τότε πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Τάε-βου. Έλαβε χάρη το 2009 για να ηγηθεί στην (επιτυχημένη) προσπάθεια της χώρας του να διεκδικήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.
Το 2010 ο Λι επέστρεψε στην προεδρία του ομίλου. Από το 2014, πάντως, που υπέστη την καρδιακή προσβολή χρέη de facto προέδρου ασκεί ο γιος του, Λι Τζάε-γιονγκ, ο οποίος όμως δεν άργησε να καταδικαστεί κι αυτός για διαφθορά σε ένα σκάνδαλο στο οποίο είχε εμπλακεί και η τότε πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκουν-χίε (το σκάνδαλο αυτό ανάγκασε τελικά την Παρκ να παραιτηθεί το 2017).
Τον περασμένο Σεπτέμβριο απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες εναντίον του Λι Τζάε-γιονγκ για το ρόλο του σε μια συμφωνία συγχώνευσης στην οποία φέρεται να είχε πρωταγωνιστήσει το 2015. Τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαπλοκής έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης κατά των πολιτικών αλλά και κατά των γιγαντιαίων ομίλων της χώρας, γνωστών ως «τσαεμπόλ».