Την Κυριακή το βράδυ κορυφώνεται η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να επεκταθούν σε όλο το εύρος των κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν την περίοδο αυτή την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, όπως η υγειονομική κρίση και οι τουρκικές προκλήσεις, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τις κοινωνικές προεκτάσεις της στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης.

Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων εισηγήθηκαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να κάνει χρήση του κορυφαίου κοινοβουλευτικού «όπλου» όπως η πρόταση δυσπιστίας κατά μέλους της κυβέρνησης, καθώς τόσο για την μείζονα, όσο και την ελάσσονα αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα συνιστά τομή για την κοινωνία, όπως ειπώθηκε, θεσπίζοντας το μέτρο της πτώχευσης εκτός από τις επιχειρήσεις και για τα φυσικά πρόσωπα και της ρευστοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων, αίροντας την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση σε όλους τους τόνους.

Τι δείχνει η προϊστορία των προτάσεων

Πολλή συζήτηση γίνεται στους διαδρόμους της Βουλής σχετικά με την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Σταϊκούρα και όχι κατά της κυβέρνησης όπως και για την απόφαση της κυβέρνησης να μη μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η προϊστορία των προτάσεων δυσπιστίας έχει το δικό της ενδιαφέρον και έναν κοινό παρονομαστή – καμία δεν οδήγησε σε άρση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς κυβέρνηση ή μέλος της. Αντιθέτως συσπείρωνε την κυβέρνηση κατά της οποίας στρεφόταν και άφηνε αλώβητο -αν δεν θωράκιζε κιόλας- τον υπουργό που έβαζε στο στόχαστρο.

ΕΛΛΑΣ - ΑΘΗΝΑ - ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ - ΑΝΑΔΕΙΞΗ - ΕΚΛΟΓΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ - ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ιούνιος 1988: Eξωτερική πολιτική και οικονομία

  • Στη μεταπολίτευση η πρώτη πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε ήταν της ΝΔ (Ιούνιος 1988) υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 123 βουλευτές ενώ καταψήφισαν 157. Μάλιστα υπεβλήθη κατά την διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η συνεδρίαση διακόπηκε και η συζήτηση έγινε μετά από τρεις ημέρες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ <br><br> ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 1990-1993 , ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μάρτιος 1989: To σκάνδαλο Κοσκωτά

  • Άλλη μια πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου υποβλήθηκε πάλι από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά (Μάρτιος 1989) και απορρίφθηκε καθώς υπερψηφίστηκε από 123 βουλευτές έναντι 155 «κατά» και ένα «παρών». Και εκείνη είχε υποβληθεί κατά την διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και η συνεδρίαση διακόπηκε για δυο ημέρες.

3716_4 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΒΟΥΛΗ 1993 / ΒΟΥΛΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ (27.3.93)

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή το 1993, κατά την πρόταση μομφής που είχε υποβάλει το ΠαΣοΚ κατά της κυβέρνησης ΝΔ για το Σκοπιανό

Μάρτιος 1993: Σκοπιανό

  • Η επόμενη πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε τον Μάρτιο του 1993 αυτή τη φορά κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον Ανδρέα Παπανδρέου για το Σκοπιανό. Για την ακρίβεια υπήρξε αίτημα ενημέρωσης της Βουλής από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο θέμα (σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής), το οποίο μετατράπηκε από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ σε πρόταση δυσπιστίας και η συζήτηση ξεκίνησε αμέσως.

519_1 Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ / ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (18.2.92) : ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΔΑΜΑΝΑΚΗ, ΠΑΠΑΡΗΓΑ, ΣΑΜΑΡΑΣ Υπουργός εξωτερικών)

Ιανουάριος 1996: Ο Ανδρέας Παπανδρέου στο «Ωνάσειο»

  • Τον Ιανουάριο του 1996 η ΝΔ υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας με την επίκληση της ακυβερνησίας της χώρας εξαιτίας της νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου στο «Ωνάσειο». Η πρόταση συζητήθηκε αμέσως και καταψηφίστηκε από 168 βουλευτών, έναντι 118 που την στήριξαν.

ΕΛΛΑΣ - ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΙΝΕΡΠΟΣΤ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ιανουάριος 1999: H εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη

  • Τον Ιανουάριο του 1999 υποβλήθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά μέλους της κυβέρνησης Σημίτη. Αφορούσε τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Συζητήθηκε μετά από διακοπή λίγων ωρών και απορρίφθηκε με 163 ψήφους έναντι 127.

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ - ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Ιανουάριος 2001: H υπόθεση του Χρηματιστηρίου

  • Πρόταση δυσπιστίας κατά μέλους της κυβέρνησης Σημίτη υποβλήθηκε και τον Ιανουάριο του 2001. Αφορούσε τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Συζητήθηκε μετά από διακοπή δυο ωρών και υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 125 βουλευτές, κατά 154, «παρών» δήλωσαν 9 βουλευτές και 12 απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

ΕΛΛΑΣ - ΑΘΗΝΑ - ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΟΤΕ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΡΟΦΙΛ

Ιούνιος 2005: Στο «στόχαστρο» ο Γ. Αλογοσκούφης

  • Τον Ιούνιο του 2005 ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, την οποία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Έλαβε 165 θετικές ψήφους έναντι 120 αρνητικών.

Ο Κώστας Καραμανλής καυτηρίασε έντονα την αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ

Φεβρουάριος 2007: Η δημόσια παιδεία

  • Τον Φεβρουάριο του 2007 υποβλήθηκε από το ΠαΣοΚ πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ υπό τον Κώστα Καραμανλή με θέμα τη δημόσια παιδεία και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά αφορούσε και θέματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ο κ. Καραμανλής την είχε μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή τους. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 122, κατά 164 και 14 απουσίαζαν.

Μάρτιος 2008: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

  • Άλλη μια πρόταση δυσπιστίας υποβλήθηκε από το ΠαΣοΚ κατά της κυβέρνησης Καραμανλή τον Μάρτιο του 2008 και συζητήθηκε μετά από διακοπή δυο ωρών. Απορρίφθηκε καθώς 152 βουλευτές την καταψήφισαν και μόνο 138 τη στήριξαν, ενώ 10 βουλευτών δήλωσαν «παρών».

ΣΑΜΑΡΑΣ Α ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΕΡΤ

Νοέμβριος 2003: Το «μαύρο» στην ΕΡΤ

  • Τον Νοέμβριο του 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά σχετικά με το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Συζητήθηκε από την επόμενη ημέρα και απορρίφθηκε από 153 βουλευτές, έναντι 124 που την υπερψήφισαν, ενώ 17 δήλωσαν «παρών».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μάρτιος 2014: ΣΥΡΙΖΑ κατά Στουρνάρα

  • Τον Μάρτιο του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και την χρεοκοπία. Ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη καθώς δεν είχε παρέλθει εξάμηνο από την υποβολή της προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Ιούνιος 2018: H συμφωνία των Πρεσπών

  • Τον Ιούνιο του 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα εν όψει της επικείμενης συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ. Η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε από 153 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από 127 (σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2019 ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών).

ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ NOVARTIS

Μάιος 2019: H ανάρτηση Πολάκη

  • Η τελευταία πρόταση δυσπιστίας κατά μέλους της κυβέρνησης πριν από αυτή που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του νυν υπουργού Οικονομικών, ήταν εκείνη που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του τότε (Μάιος του 2019) αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη με αφορμή τις αναρτήσεις του κατά του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ο κ. Τσίπρας τη μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση η οποία έλαβε 153 θετικές ψήφους έναντι 136.