Στη σκοπιμότητα της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στην συγκυρία που διανύει η χώρα αντιμετωπίζοντας μια τριπλή πρόκληση, υγειονομική, οικονομική και εθνική, αναφέρθηκε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
Παράλληλα, έκανε μια αποτίμηση του έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και αναφέρθηκε στους άμεσους στόχους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Απαντώντας σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ο κ. Πιερρακάκης έθεσε το ερώτημα: «Γιατί αυτή η ενέργεια; Γιατί τώρα;». «Κανείς φυσικά δεν αμφισβητεί το θεσμικό δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβαίνει σε τέτοιου τύπου ενέργειες. Άλλωστε, η αντίθεση είναι πάντοτε χρήσιμη εάν είναι γόνιμη» είπε, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το σκεπτικό και η σκοπιμότητα της πρότασης.
Διαβάστε επίσης: Προτάσεις δυσπιστίας : Το ιστορικό και ο κοινός παρονομαστής – Ολες οι προτάσεις από το 1988
«Γιατί η κυβέρνηση εδώ, στο πρόσωπο του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών του κυρίου Σταϊκούρα, κάνει πολύ απλά τη δουλειά της και κλείνει με αυτόν τον τρόπο και την ενέργεια μία από τις εκατοντάδες ή ακόμη περισσότερες εκκρεμότητες του κράτους που χρονίζουν με μία λύση η οποία πληροί όλες τις προδιαγραφές: είναι μόνιμη, ξεκάθαρη και έχει ως σκοπό να προστατέψει εκείνους τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν εκτεθειμένοι από απρόβλεπτες συγκυρίες, χωρίς ταυτόχρονα να ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας σε στρατηγικούς κακοπληρωτές» ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια υποχρέωση ετών της χώρας που δεν έχει ως σήμερα εκπληρωθεί.
Αποτίμηση της προόδου του ψηφιακού μετασχηματισμού
Όσον αφορά την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, ο αρμόδιος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό υπουργός, ανέφερε πως οι αρχικές 501 e-υπηρεσίες που ήδη υπήρχαν έγιναν 650 μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας από τον Μάρτιο που λειτουργεί το gov.gr.
«Το έχουμε πει πολλές φορές ότι ο κορωνοϊός ήταν ψηφιακός επιταχυντής αλλά δεν ήταν ούτε η αιτία, ούτε η αφορμή αυτής της προσπάθειας. Απλούστατα αυτό που ήταν μία ακόμη μεγάλη εκκρεμότητα το κατέστησε αναγκαιότητα. Γιατί; Γιατί εμείς εργαλειοποιήσαμε, ουσιαστικά χρησιμοποιήσαμε, μία υφιστάμενη στρατηγική μας ως μέσω τήρησης των μέτρων κοινωνικής απόστασης» επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης.
Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια ψηφιακά έγγραφα για τα οποία δεν χρειάστηκε οι πολίτες να επισκεφθούν ΚΕΠ ή δημόσιες υπηρεσίες.
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι αυτό δεν είναι το τελικό ζητούμενο. Το τελικό ζητούμενο είναι να διακινούνται πληροφορίες εντός του Δημοσίου αντί για έγγραφα. Αλλά είναι ένα πρώτο μεγάλο και καθοριστικό βήμα που ήδη δείχνει το πώς αντανακλάται η χώρα μας σε όλους αυτούς τους διεθνούς δείκτες» τόνισε.
Μεταξύ των υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο gov.gr είναι το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, η εξουσιοδότηση, η υπεύθυνη δήλωση, οι ιατρικές συνταγές που στέλνονται στο κινητό, καθώς και οι αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ για τις εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, ψυχοθεραπείες μικρών παιδιών ή μεγαλύτερων.
«Όλα αυτά θα συνεχιστούν, για την ακρίβεια θα ενταθούν, γιατί και εδώ η εκκρεμότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μέσα στο επόμενο διάστημα θα περάσουμε τις 1.000 υπηρεσίες, είναι ένας στόχος που έχουμε θέσει άμεσα. Θα μπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή την εξίσωση. Υπάρχει προφανώς διαχωρισμός των επιπέδων της διοίκησης αλλά εν τέλει ο πολίτης θέλει να εξυπηρετείται ενιαία» είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Στις τηλεπικοινωνίες, όπως ανέφερε, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς η χώρα θα περάσει στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). «Και το ενδιαφέρον είναι ότι εδώ δεν ισχύει το ίδιο αφήγημα της επίλυσης εκκρεμοτήτων. Εδώ ισχύει ένα άλλο αφήγημα. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που τολμώ να πω ότι η χώρα καινοτομεί διεθνώς» υπογράμμισε, αναφερόμενος στη στρατηγική για το 5G που αποτυπώθηκε στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αυτή εργαλειοποιεί τη δημοπρασία του φάσματος, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, για να «γεννήσει» ένα οικοσύστημα καινοτομίας, μία αγορά πολλών εταιριών που θα έχουν σχέση με αυτά τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων.
«Εστιάζουμε και σε θέματα όπως οι ψηφιακές δεξιότητες. Κανένας δεν θα μείνει πίσω, κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω από αυτές τις αλλαγές. Θα είναι ραγδαίες, θα είναι ξαφνικές αλλά το κράτος θα έχει μέριμνα. Ξεκινήσαμε τη Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών η οποία παρέχει δωρεάν μαθήματα είναι στη Ψηφιακής Πύλη του Δημοσίου. Ήδη έχουμε περισσότερες από 400.000 επισκέψεις εκεί και έχουμε δώσει έμφαση στο να μπορεί ο καθένας δωρεάν να επιμορφώνεται, να μαθαίνει νέα πράγματα. Θα έλεγα ότι είναι πάρα πολλές μικρές ενέργειες οι οποίες αθροιζόμενες οδηγούν σε μία ποιοτική αλλαγή».
Πέρα από τη μείωση των ανισοτήτων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη σε αυτό, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για την αναπτυξιακή πλευρά της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. «Είδαμε τη πρόσφατη επένδυση της Microsoft. Αυτή η επένδυση έχει αυτοτελή αξία, είναι σημαντικό να χωροθετούνται υποδομές cloud στη χώρα μας. Ο συμβολισμός και ο πολλαπλασιαστής της όμως είναι μεγαλύτερος γιατί δείχνει το πώς πλέον αρχίζουν να μας βλέπουν, το πώς μπαίνουμε σε έναν διεθνή χάρτη, το πώς μπορούμε βήμα-βήμα να οικοδομήσουμε τη χώρα κατά αντιστοιχία με το επίπεδο γνώσεων και δυνατοτήτων των πολιτών και των επιχειρήσεών της» είπε.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον συσχετισμό μεταξύ των δράσεων για την επίλυση εκκρεμοτήτων και το «άνοιγμα στο μέλλον», τονίζοντας ότι οι πρώτες είναι πολύ περισσότερες από τις δεύτερες.
«Αυτή η σχέση πρέπει να αλλάξει και βήμα – βήμα αυτή η σχέση αλλάζει. Είναι αυτό που αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας. Είναι αυτό που βλέπουμε σε πολλές άλλες χώρες να γίνεται και σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν να μην γινόταν εδώ όσο έπρεπε σε σχέση με αυτούς τους τομείς της οικονομίας. Είναι ένα λάθος που πρέπει να αποκατασταθεί. Και είναι ένα λάθος που θα αποκατασταθεί γιατί έχουμε τις γνώσεις, τις δυνατότητες, τη βούληση και σε τελική ανάλυση οφείλουμε όλοι μαζί να φτιάξουμε τη χώρα που μας αξίζει» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το ίδιο μήνυμα ισχύει και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.