Το γύρο του κόσμου κάνει το κυβερνητικό φιάσκο της εξαφάνισης του καταδικασθέντα υπαρχηγού της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρύσης Αυγής Χρήστου Παππά, ο οποίος μέχρι στιγμής διαφεύγει της σύλληψης και μέσω του δικηγόρου διαμηνύει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν προτίθεται να οδηγηθεί στην φυλακή για να εκτίσει την ποινή του, που είναι 13 έτη κάθειρξη ως μέλος του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης.
Για δεύτερη φορά φυγάς
«Ο Έλληνας ιδεολόγος των νεοναζί και υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής διαφεύγει της σύλληψης μέχρι και σήμερα, Παρασκευή, καθώς δεκάδες άλλα μέλη της οργάνωσης οδηγούνται στην φυλακή, μετά την ομαδική τους καταδίκη» σχολίασε ο βρετανικός Guardian, υπενθυμίζοντας ότι ο Χρήστος Παππάς έχει υπάρξει φυγάς και το 2013, κατά τις αρχικές συλλήψεις των χρυσαυγιτών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Πλέον τα πράγματα έχουν αρχίσει να σοβαρεύουν επικίνδυνα καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν οργανωμένο σχέδιο διαφυγής και η αστυνομία έχει επιδοθεί σε ανθρωποκυνηγητό μετά το φιάσκο, καθώς δεν αποκλείεται ο καταδικασθέντας ως μέλος του διεθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς να επιχειρήσει να διαφύγει στο εξωτερικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς έχει απενεργοποιημένα και τα τρία κινητά του τηλέφωνα με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην μπορεί να εντοπιστεί από την αστυνομία.
Η τελευταία επικοινωνία με το δικηγόρο του
Η τελευταία εντοπισμένη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής ήταν στις 7 Οκτωβρίου,- την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου- με τον συνήγορό του Περικλή Σταυριανάκη.
Τα στοιχεία αυτά, για την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων δημιουργούν βάσιμες υποψίες για οργανωμένο σχέδιο από τον Χρήστο Παππά προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης και να μην οδηγηθεί στις φυλακές.
Μάλιστα τα τελευταία στοιχεία δημιουργούν βάσιμες υποψίες για απόπειρα διαφυγής του στο εξωτερικό και στο πλαίσιο αυτό το ένταλμα σύλληψης είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε διεθνές ένταλμα.
Τον ψάχνουν στα μοναστήρια
Ο Χρήστος Παππάς είναι άφαντος από την 1η Οκτωβρίου όταν και παρουσιάστηκε για τελευταία φορά στο αστυνομικό τμήμα στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει ψάξει σε έξι πιθανά σημεία στα οποία θα μπορούσε να είχε καταφύγει όπως συνήθιζε στο παρελθόν μεταξύ των οποίων το Άγιο Όρος και κάποια άλλα μοναστήρια.
Για το θέμα έχει ξεσπάσει σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα να «πυροβολούν» την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταλογίζοντας ευθύνες και στην αστυνομία για την φυγή και την αδυναμία σύλληψης του Παππά καθώς όλες τις προηγούμενες μέρες αυτό που διεμήνυαν οι αρμόδιες αρχές είναι πως διέθεταν συγκεκριμένο σχέδιο επιτήρησης των χρυσαυγιτών ώστε να τους οδηγήσουν στη φυλακή μόλις ανακοινώνοταν η τελική απόφαση του δικαστηρίου.
Άφαντος από την 1η Οκτωβρίου
Ο Χρήστος Παππάς ουσιαστικά παραμένει άφαντος και έχει να δώσει σημεία ζωής από την 1η Οκτωβρίου όταν και ήταν υποχρεωμένος -στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί μετά το πέρας της αποφυλάκισής του- να δίνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής είχε αποφασίσει αν μην εμφανιστεί θεωρώντας ότι δεν έχει δίκαιη αντιμετώπιση από το δικαστήριο.
Ισχυριζόταν μάλιστα σε συζητήσεις που είχε κάνει με τον συνήγορό του, ότι είχε αποφασίσει να μην εμφανιστεί διότι πίστευε ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έπρεπε να μείνει ελεύθερος. Υποστήριζε πως αφού η πρώτη δίκη κράτησε 5,5 χρόνια δεν θα έπρεπε να είναι στη φυλακή γιατί μπορεί το Εφετείο να του μείωνε την ποινή, επομένως να έμενε άδικα κρατούμενος.
«Την έκανε» ενώ ήταν σε …επιτήρηση
Μάλιστα ο κ. Σταυριανάκης δήλωσε ότι ο Χρήστος Παππάς κατάφερε να ξεφύγει ενώ βρισκόταν υπό αστηνομική επιτήρηση.
Ο δικηγόρος του φυγά Χρήστου Παππά Περικλής Σταυριανάκης μιλώντας στο MEGA εξήγησε ότι «οι όποιες αποφάσεις μπορεί κάποια στιγμή να αναθεωρηθούν», ερωτηθείς για το αν ο εντολέας του θα εμφανιστεί για να οδηγηθεί στη φυλακή.
Ωστόσο πρόσθεσε πως «εμμένει σε αυτή την απόφαση, γιατί έκρινε ότι αν θέσει τον εαυτό του σε εκτέλεση, μέχρι να υπάρξει η τελεσίδικη κρίση, δηλαδή η απόφαση του εφετείου, θα είχε εκτίσει εξ ολοκλήρου την ποινή του.
Κι αν η απόφαση του εφετείου είναι ή αθωωτική ή του μειώσει την ποινή θα είναι κάτι χωρίς αντίκρισμα για εκείνον», σημείωσε ο κ. Σταυριανάκης.
Τι άλλαξε στους περιοριστικούς όρους το 2015
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός περιοριστικός όρος που είχε επιβληθεί στον Χρήστο Παππά μετά το πέρας της αποφυλάκισής του, ήταν να δίνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές το μήνα με υποχρεωτική διανυκτέρευση στο σπίτι.
Το 2015 όμως άλλεξε ο περιοριστικός όρος και οι τρεις υποχρεωτικές παρουσίες το μήνα στο αστυνομικό τμήμα μετατράπηκαν σε μία παρουσία κάθε πρώτη του μηνός.
Ο κ. Παππάς παρουσιάστηκε την 1η Οκτωβρίου και στη συνέχεια εκμεταλλευόμενος την άρση των προηγούμενων όρων, διέφυγε με αποτέλεσμα να καταζητείται από την ελληνική αστυνομία. Φαίνεται ότι αποκλείεται το σενάριο να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.
Κρίσιμα ερωτήματα
Γιατί δεν φυλασσόταν ο Χρήστος Παππάς, αν και σημαίνον στέλεχος της Χρυσής Αυγής και μάλιστα από τους «σκληρούς» της εγκληματικής οργάνωσης;
Γιατί η Αστυνομία επί δύο εβδομάδες έλεγε ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο επιτήρησης των Χρυσαυγιτών κι ότι τους παρακολουθεί στενά μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση;
Γιατί δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη κάτω από το σπίτι του Παππά ή γιατί κανείς δεν γνώριζε εδώ και 22 ημέρες που βρίσκεται;
Αν δεν είχε δώσει σημεία ζωής από την 1η Οκτωβρίου γιατί κανείς δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι ένας υπόδικος και μάλιστα για μια υπόθεση ιστορικής σημασίας, είναι εξαφανισμένος;
Η ηγεσία της Αστυνομίας διαψεύδει τον εαυτό της
Το σύνολο της αντιπολίτευσης ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους επιτίθεται στην κυβέρνηση και ειδικά στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της αστυνομίας καλώντας τους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους, με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ισχυρίζεται πως η αστυνομία έχει πράξει τα νόμιμα και πως θα ήταν παράνομη η παρακολούθηση του Χρήστου Παππά ενόσω δεν είχε τελειώσει η εκδίκαση της υπόθεσης.
Αυτός ο ισχυρισμός του αρμόδιου υπουργείου ουσιαστικά έρχεται σε αντίφαση με τις διαρροές των προηγούμενων ημερών ότι όλοι οι χρυσαυγίτες ήταν υπό επιτήρηση και θα οδηγούνταν αμέσως στη φυλακή μόλις εκδίδονταν τα εντάλματα σύλληψης. Όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την περίπτωση Παππά.
.@iliopoulosnasos Ευθύνες Χρυσοχοΐδη για τη διαφυγή δύο καταδικασμένων νεοναζί
[Δήλωση (on camera) του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – https://t.co/xDwtn2iDGd ] pic.twitter.com/zb37h9BxuO— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) October 23, 2020
🔍 Η αναζήτηση του Χρήστου Παππά για να εκτελεστεί η εις βάρος του ποινή κάθειρξης, γκρεμίζει το επιτυχές προσωπείο που επικοινωνιακά έκτιζε το υπουργείο.
❌ Το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ δεν μπορεί να ασκήσει τις στοιχειώδεις λειτουργίες του.
👉 https://t.co/fkzn1WgFRT#Παππάς pic.twitter.com/G8DlXBwZkY
— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) October 23, 2020
🔴Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη σύλληψη του καταδικασμένου για διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” Χρ. Παππά.#Παππας #Χρυση_Αυγη #οι_ναζι_στη_φυλακή #ΚΚΕhttps://t.co/0BkT1zfanI
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) October 23, 2020
Η αστυνομία αναζητεί ακόμα τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη #Παππά. Η όλη εξέλιξη ακυρώνει τον κ. Χρυσοχοϊδη ως «προστάτη του Πολίτη» υπογραμμίζοντας με πόση σπουδή και αποτελεσματικότητα συλλαμβάνει δημοκρατικούς πολίτες έξω από το Εφετείο αντί για ναζί μαχαιροβγάλτες μέσα σ’ αυτό.
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) October 23, 2020
Πριν την απόφαση δεν μπορούσε να συλληφθεί
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι «η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αποδεικνύει ότι δεν παραβίασε κάποιο περιοριστικό όρο. Πριν την καταδικαστική απόφαση, δεν μπορούσε να συλληφθεί» συμπλήρωσε.
«Η Αστυνομία κάνει αυτό που πρέπει και να είναι σίγουροι όλοι ότι θα οδηγηθεί εκεί που πρέπει» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.