Τον γύρο του κόσμου κάνει -όπως και η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση- η απόφαση του δικαστηρίου για φυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου και των άλλοτε πρωτοπαλίκαρών του.
Τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία από την πρώτη στιγμή παρακολούθησαν την πορεία της διαδικασία κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη δίκη νεο-φασιστών από την ποινική δίωξη των Ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξένησαν την είδηση σε περίοπτη θέση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για απόφαση – ορόσημο που ολοκλήρωσε μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές δίκες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
«Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα για αναστολή των ποινών του ηγέτη του κόμματος, Νίκου Μιχαλολιάκου, κι άλλων πρώην βουλευτών που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο Μιχαλολιάκος κι άλλoi πέντε πρώην βουλευτές καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη κι ένας έκτος σε δέκα» μεταδίδει το Associated Press με τίτλο «ελληνικό δικαστήριο φυλακίζει την ακροδεξιά ηγεσία της Χρυσής Αυγής».
Και συνεχίζει: «Η απόφαση βάζει τέλος σε μια μαραθώνια, πολιτικά φορτισμένη πενταετή δίκη με 68 κατηγορούμενους, και δεκάδες δικηγόρους που περιλάμβανε τέσσερις υποθέσεις, μεταξύ των οποίων την δολοφονική επίθεση με μαχαίρι το 2013 κατά του Παύλου Φύσσα και τις επιθέσεις κατά αιγύπτιων ψαράδων και αριστερών ακτιβιστών».
Μάλιστα, αναφέρεται στην άνοδο και την πτώση της Χρυσής Αυγής από την πολιτική σκηνή της χώρας.
«Ο καταδικασθείς ηγέτης της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής παραδίδεται» είναι ο τίτλος του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναπαράγει την είδηση της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου.
«Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, τρίτου δημοφιλέστερου κάποτε κόμματος στην Ελλάδα, καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας, που συνδέεται με εγκλήματα μίσους στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας. Ο ιδρυτής της, Νίκος Μιχαλολιάκος εμφανίστηκε να αψηφά την καταδίκη του σε μια σύντομη δήλωση σε δημοσιογράφους, που συγκεντρώθηκαν έξω απ’ το σπίτι του. Είπε ότι έγινε στόχος μιας «βρώμικης χούντας» πολιτικών και ΜΜΕ» σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο και αναφέρεται στην παράδοση του «φύρερ», καθώς και άλλων πρωτοπαλίκαρων της εγκληματικής οργάνωσης.
«Το ελληνικό δικαστήριο διατάζει τη φυλάκιση των νεοναζί ηγετών» είναι ο τίτλος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Ο θαυμαστής του εθνικοσοσιαλισμού, 62χρονος Νίκος Μιχαλολιάκος, καταδικάστηκε σε 13 έτη και έξι μήνες κάθειρξης. Καμία πενηνταριά άλλα ηγετικά στελέχη και μέλη του ξενοφοβικού αυτού μορφώματος, υπεύθυνα για φόνους και βίαιες επιθέσεις, καταδικάστηκαν επίσης από το ποινικό δικαστήριο των Αθηνών μετά από μια μαραθώνια δίκη πεντέμισι ετών» σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ.
Όπως επισημαίνει «το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε κανένα ελαφρυντικό για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα άλλα έξι ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, που διέπραξε φόνους και βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών και αριστερών ακτιβιστών, απολαμβάνοντας μέχρι τώρα σχεδόν μιας ασυλίας επί δεκαετίες στην Ελλάδα. Κι ήταν το σοκ που προκάλεσε στη χώρα η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που ώθησε τις Αρχές να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης σχεδόν 70 στελέχη και μέλη του κόμματος το 2013 και να τεθεί σε προσωρινή κράτηση ο Μιχαλολιάκος και καμιά 20αριά πρώην βουλευτών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η βρετανική εφημερίδα Guardian με τίτλο «ελληνικό δικαστήριο φυλακίζει τους ηγέτες της Χρυσής Αυγής».
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «μια από τις πιο κρίσιμες δίκες στην Ελλάδα», σημειώνοντας πως το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα για αναστολή των ποινών του ιδρυτή της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και άλλων πρώην βουλευτών.
«Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε με χειροκροτήματα από αντιφασίστες που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο της Αθήνας» επισημαίνεται, ενώ γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Μιχαλολιάκου έξω από το σπίτι του, με τον Guardian να τον χαρακτηρίζει προκλητικό μέχρι τέλους.
«Το δικαστήριο διατάσσει φυλάκιση για αρκετούς ηγέτες της Χρυσής Αυγής» είναι ο τίτλος της γερμανικής Deutsche Welle, η οποία στο δημοσίευμά της τονίζει πως αρκετά εξέχοντα μέλη του νεοναζιστικού κόμματος θα αρχίσουν να εκτίουν ποινές φυλάκισης αμέσως. Οι κατηγορούμενοι ήλπιζαν να αναβάλουν τις ποινές φυλάκισης μετά από έφεση».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και της μητέρας του, Μάγδας, η οποία «ήταν στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση». Όπως υπογραμμίζει το γερμανικό δίκτυο «η καταδίκη τερματίζει μια μαραθώνια διαδικασία η οποία διήρκεσε πέντε χρόνια».
«Οι ηγέτες του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, αφού το δικαστήριο απέρριψε τις εκκλήσεις τους για να παραμείνουν ελεύθεροι για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» σημειώνει, τέλος, το Politico.
«Παρά την ακραία συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια, όπως η καταστροφή εμπορευμάτων μεταναστών σε υπαίθριες αγορές, το χαστούκι προς μια βουλευτή ζωντανά στην τηλεόραση και το κάλεσμα στο στρατό να πραγματοποιήσει πραξικόπημα, πολλοί από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες παρακαλώντας να μην φυλακιστούν. Μερικοί μάλιστα έφεραν τους ηλικιωμένους γονείς τους στο δικαστήριο» επισημαίνεται.