Σε κλοιό νέων μέτρων βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η χώρα μας με την εκθετική αύξηση του κορωνοϊού να έχει προκαλέσει συναγερμό τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο. Τα 865 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ έφεραν παγωμάρα σε όλους, αφού πλέον οι εφιαλτικές προβλέψεις για 1.000 κρούσματα ημερησίως, μοιάζουν να πλησιάζουν απειλητικά.
Για να αποφευχθεί αυτό το τρομακτικό σενάριο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα -αυστηρότερα- μέτρα, με σκοπό την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού ιού. Στο «στόχαστρο» έχουν μπει οι νέοι, οι οποίοι σύμφωνα και με τους επιστήμονες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις αριθμούς – σοκ που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.
Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση ήρθε το απόγευμα της Τετάρτης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε σύσκεψη με τους ειδικούς όσον αφορά τον χάρτη της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, η Καστοριά έγινε η δεύτερη περιοχή που μπαίνει σε lockdown μετά την Κοζάνη. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα Γιάννενα παραμένουν στο επίπεδο συναγερμού «3» (πορτοκαλί), ενώ στο ίδιο επίπεδο ανεβαίνουν η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.
Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών. Η Πέμπτη θεωρείται μέρα αποφάσεων, αφού αναμένεται να «κλειδώσουν» νέα μέτρα, ενώ δεν αποκλείεται η ανακοίνωσή τους να γίνει με διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ενα διάγγελμα που εφόσον γίνει θα είναι προκειμένου να καταλάβει ο κόσμος ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερη σοβαρή και πως η ολική καραντίνα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
«Έρχεται» απαγόρευση κυκλοφορίας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της πρωθυπουργικής παρέμβασης θα οριστικοποιηθεί σε λίγες ώρες, στον… πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου και αφού θα προηγηθεί η σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων, παρουσία και του Σωτήρη Τσιόδρα.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, έως τις 5 το πρωί. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις του πλανήτη με πιο πρόσφατη το Παρίσι, όπου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί δεν… κινείται τίποτα.
Ακόμα ένα πιθανό μέτρο είναι η γενικευμένη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αυτού που στην καθομιλουμένη λέγεται «μάσκες παντού».
Άλλα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι αφορά την εστίαση και είναι το ενδεχόμενο να κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα νωρίτερα απ’ ό,τι συμβαίνει τώρα.
Ένα επιπλέον μέτρο που εξετάζεται είναι ο διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300, καθώς και η αυστηροποίηση των ελέγχων από τις αρχές για την τήρηση όλων των μέτρων.
Αριθμοί που σοκάρουν: 12.236 κρούσματα σε ένα μήνα
Ενδεικτικό της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων είναι ότι πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 κρούσματα.
Στις ημέρες που μεσολάβησαν, ο αριθμός των κρουσμάτων κυμάνθηκε σε υψηλό επίπεδο: Κινήθηκε στην περιοχή των 350 – 400 περιστατικών ημερησίως, με τις τελευταίες μέρες να εδραιώνεται πάνω από τα 400. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που τα κρούσματα ήταν κάτω από 400, ήταν στις 12 Οκτωβρίου, δηλαδή 9 μέρες πριν.
Χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων μέσα στον τελευταίο μήνα (σ.σ από τις 21/9) ήταν τα 218 στις 27/9.
Τις τελευταίες 30 ημέρες, η χώρα μας έχει μετρήσει συνολικά 12.236 κρούσματα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας παρουσιάζει μια εκθετική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε από την Καστοριά, όπου βρέθηκε νωρίτερα πως «έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου». Και χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
«Θα προστεθούν μέτρα για τις περιοχές στο «πορτοκαλί» επίπεδο»
Προς την επιβολή νέων μέτρων στις περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό έδειξε και ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Μέλος Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA.
Ερωτηθείς για τη ραγδαία και άκρως ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου ανέφερε πως: «Έχουμε πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού. Θα εφαρμοστούν οι κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί. Τα τέσσερα χρώματα.
Τα μέτρα δεν έχουν τηρηθεί. Η λήψη των μέτρων δεν αρκεί, πρέπει να τηρηθούν. Τώρα που θα αλλάξουν τα χρώματα, προβλέπονται κι άλλα μέτρα. Το μόνο που φαντάζομαι θα προστεθεί σε αυτά που ήδη προβλέπονται είναι κάποια μέτρα για τις πολύ μεγάλες αστικές περιοχές στο πορτοκαλί επίπεδο, ώστε να μην φτάσουν στο κόκκινο».
Αναφορικά στα σχολεία που παραμένουν ανοιχτά ακόμα και σε περιοχές που τελούν υπό κατεστώς τοπικού lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «δεν έχουμε ενδοσχολική μετάδοση. Γι αυτό υπάρχει αυτή η ρύθμιση. Δεν εφαρμόζονται μέτρα σε επίπεδο δήμου».
Ανακατατάξεις στον υγειονομικό χάρτη – Οι επικίνδυνες περιοχές
Στη «σκιά» των επερχόμενων μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χθες ανακατατάξεις στον υγειονομικό χάρτη.
Συγκεκριμένα, η Καστοριά ανέβηκε στο «κόκκινο» επίπεδο και έγινε η δεύτερη περιοχή που βρίσκεται στο μεγαλύτερο επίπεδο κινδύνου μαζί με την Κοζάνη.
Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες θα βρεθούν στο επίπεδο 3, δηλαδή το «κίτρινο».
Τέλος, δεν θα υπάρξει, προς το παρόν, αλλαγή στο επίπεδο των Ιωαννίνων, τα οποία θα μείνουν στο «πορτοκαλί» μέχρι το Σάββατο, όταν και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
Πώς διαμορφώνεται ο υγειονομικός χάρτης
Σοκ και δέος με 865 νέα κρούσματα
Με το χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα, γεγονός που σηματοδοτεί τη διεύρυνση του πλέγματος των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας.
Ειδικότερα, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, με 865 νέα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 534 συνολικά.
Για ακόμη μια ημέρα, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδείχτηκε η Αττική, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας.
Από τα 865 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 331 καταγράφονται στην Αττική -αρνητικό ρεκόρ- ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη με 181 κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στην Εύβοια καταγράφηκαν 13 νέα κρούσματα, στα Ιωάννινα 32, στην Κοζάνη 27, στη Λάρισα 23, στις Σέρρες 19, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
- 44 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 331 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων τα 38 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 181 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 32 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 8 κρούσματα από Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 2 κρούσματα στηνΠ.Ε. Κέρκυρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 7 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 41 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πάνω από 27 χιλιάδες τα κρούσματα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
Από αυτά, 3.672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
86 διασωληνωμένοι
Την ίδια στιγμή, 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Από αυτούς, 28 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
6 νέοι θάνατοι
Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα. 201 (37.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.