Μεγάλος κίνδυνος για εκ νέου αύξηση των θανάτων λόγω του δεύτερου κύκλου –μετά από αυτόν των καλοκαιρινών διακοπών- επιμόλυνσης των ηλικιωμένων από τους «απρόσεκτους νέους» ελλοχεύει τις επόμενες ημέρες.
Τα φθινοπωρινά μεταμεσονύκτια πάρτι σε ανοικτούς χώρους και σε ταράτσες από άτομα ηλικίας 20-35 που δεν λαμβάνουν κανένα προληπτικό μέτρο, πιθανολογείται ότι θα προκαλέσουν τις επόμενες ημέρες –ύστερα και από την χθεσινή ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα 865– νέο μεγάλο κύκλο θανάτων ανθρώπων ηλικίας κυρίως 64 χρονών κι άνω.
Πρόκειται για μια νέα δραματική διάσταση της πανδημίας στην χώρα μας, όπως συνέβη και από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου όπου υπήρξε διπλασιασμός θανάτων από Covid-19, οι οποίοι έφτασαν να υπερβαίνουν τους 10 καθημερινά!
Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα του «Βήματος», η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σε συνάρτηση με την ηλικία των φορέων, η οποία παρατηρείται μετά τις αρχές Αυγούστου.
Τα κρούσματα από 677 το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ανήλθαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου σε 2.271 (σχεδόν τετραπλασιάστηκαν), με συμμετοχή σε αυτή την μεγέθυνση κι εξάπλωση της πανδημίας άτομα ηλικίας 18 έως 40 χρονών που είχαν πλέον «μερίδιο» της τάξης σχεδόν του 60% στις συνολικές διαγνώσεις , σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες . Γεγονός που οφείλεται στα νεαρά άτομα που διασκέδαζαν , αδιαφορώντας για τα υγειονομικά μέτρα στα νησιά του Αιγαίου και σε άλλα τουριστικά θέρετρα.
Αυτή η μεγάλη συμμετοχή των νέων (ποσοστό 53,2%) στα συνολικά κρούσματα συνεχίσθηκε το επόμενο δεκαπενθήμερο 15-31 Αυγούστου.
Η μαζική παραγωγή νεαρών–φορέων του Covid-19 είχε οδυνηρές συνέπειες με την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα, οπότε άρχισαν να επιμολύνουν τις ευάλωτες ηλικίες και κυρίως των 64 κι άνω, με αποτέλεσμα – και με βάση τον χρόνο επώασης της νόσου, νοσηλείες στις ΜΕΘ κ.λ.π- να υπάρξουν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου συνολικά 169 νεκροί από κορωνοϊό. Εξ αυτών το 82% να είναι ηλικιωμένοι που προσεβλήθησαν από τον φονικό ιό κατά ένα σημαντικό ποσοστό-σύμφωνα με τους επιδημιολόγους- από τους νέους που συμμετείχαν σε «καλοκαιρινά πάρτι» αλλά και την αδιαφορία πολλών εξ αυτών στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.
Κάτι που φαίνεται να συμβαίνει, σε έναν δεύτερο «κύκλο» και τώρα στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως επεσήμανε χθες κι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ Νίκος Χαρδαλιάς. Με φόβο ότι σύντομα θα φανούν και πάλι, οι σοβαρές επιπτώσεις με αύξηση των θανάτων μετά το επόμενο δεκαήμερο.
Κυβερνητικοί παράγοντες απέδιδαν μέρος του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και στην αύξηση των τεστ που πραγματοποιούνται από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ κι άλλους φορείς.
Από την περαιτέρω ανάλυση προκύπτει ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου κάθε ημέρα πραγματοποιούνται στην χώρα μας καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 11.500 τεστ κι αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στα 15.000-16.000 κατά μέσο όρο. Με διαρκώς αυξητικές τάσεις.
Χθες που υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων κατά περίπου 200 σε ένα 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν 24.000 τεστ (με ποσοστό 1,3-2% θετικών), την προηγούμενη μέρα 21.000 περίπου τεστ και 17.000 προ τριημέρου.
Επισημαίνεται λοιπόν, ότι η αύξηση των τεστ κατά 3000-10.000 καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε 50-150 επιπρόσθετα κρούσματα . Κάτι όμως που δεν εξηγεί πλήρως την εντυπωσιακή άνοδο των κρουσμάτων που αγγίζει το 50% μέσα σε λίγα 24ωρα κι η οποία οφείλεται στην νέα ταχεία εξάπλωση της νόσου.