«Λύεται η συνεδρίασις»… με αυτή με φράση έπεσε η αυλαία της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής ανοίγοντας τον δρόμο προς τη φυλακή για τον ηγετικό πυρήνα της ναζιστικής οργάνωσης, τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, πρώην βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών.
Συνολικά 39 άτομα παίρνουν τον δρόμο για τις φυλακές ενώ σύμφωνα με την απόφαση για 12 άτομα η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Ηδη το ένα μετά το άλλο τα πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής παραδίδονται στις αρχές, ενώ οι πρώην βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρης, Γ. Γερμενής και Π. Ηλιόπουλος βρίσκονται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).
Παρούσα στο δικαστήριο, όπως πάντα και η μητέρα του Παύλου Φύσσα που κατέρρευσε στο άκουσμα της απόφασης, ενώ δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, δίνοντας συγχαρητήρια στην Πολιτική Αγωγή και αποθεώνοντας τη Μάγδα Φύσσα
Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή
Στη φυλακή οδηγούνται εκτός από τον «φύρερ» της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά του και συγκεκριμένα οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος ως διευθυντική ομάδα. Όλοι έχουν ομόφωνα κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη σε 13 ετών. Για τον Ιωάννη Λαγό, πρέπει να αρθεί η ασυλία του από το ευρωκοινοβούλιο.
Επίσης οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος ως μέλη της οργάνωσης για να τους οποίους έχει επιβληθεί ποινή 6-7 χρόνια κάθειρξη.
Προκλητικός για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ο «φύρερ» της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος λίγο μετά την απόφαση του δικαστηρίου και πριν παραδοθεί στο αστυνομικό τμήμα της Πεύκης.
«Με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου. Θα δικαιωθούμε και από την ιστορία και από τον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που ήταν στο πλευρό της ΧΑ ενάντια σε μια βρώμικη χούντα που υπάρχει στα ΜΜΕ, στην πολιτική ζωή της χώρας και στη δικαιοσύνη», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης ξαναμπήκε στο σπίτι του ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα των δημοσιογράφων για το εάν θα παρουσιαστεί αυτοβούλως στην αστυνομία για να συλληφθεί.
Πέντε από τους καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή παρουσιάστηκαν στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους μέχρι στιγμής, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μη δώσει αναστολή στις ποινές τους.
Πρόκειται για τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας, τον Γιώργο Πατέλη και τον Γιάννη Καζαντζόγλου, οι οποίοι παραδόθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους στη Νίκαια, τον Γιώργο Τσακανίκα, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και τον Μάρκο Ευγενικό στο Α.Τ. Περάματος.
Άλλοι δέκα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στα δικαστήρια, όπου είχαν μεταβεί αναμένοντας την απόφαση και θα οδηγηθούν κατευθείαν στο Τμήμα Μεταγωγών απ’ όπου θα μεταχθούν στις φυλακές.
Πλέον προχωρά και η διαδικασία των συλλήψεων, που αναμένεται να εκτελεστούν. Άπαντες θα οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ για λόγους ασφαλείας από όλα τα σημεία, και από εκεί στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών και εν συνεχεία στο Μεταγωγών και στις Φυλακές.
Στις φυλακές
Η απόφαση για τις φυλακές θα παρθεί από το Εισαγγελέα, ωστόσο, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου έχει δηλώσει ότι είναι όλα έτοιμα για την κράτηση των καταδικασμένων.
Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, οι καταδικασθέντες είτε θα εμφανιστούν αυτοβούλως στην Εισαγγελία είτε θα συλληφθούν. Τότε και μόνο τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας θα εκδώσει παραγγελία φυλάκισης στα οριζόμενα από τον ίδιο Καταστήματα Κράτησης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φυλακή που έχει επιλεγεί για να πάει η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης είναι αυτή στο Δομοκό, εκτός κι αν υπάρξει άλλη απόφαση. Ο δε Ρουπακιάς θα εκτίσει τα ισόβια σε Μαλανδρίνο η Αμφισα.
Οι φυλακές Β τύπου στο Δομοκό διαθέτουν πέντε πτέρυγες και κρατούνται σκληροί ποινικοί κακοποιοί. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δεν θα έχει επαφή με τους υπόλοιπους κρατουμένους ήδη ετοιμάζονται τα κελιά για τους έξι του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Γερμενής, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Ηλίας Κασιδιάρης, (στη συνέχεια και ο Γιάννης Λαγός) θα έχουν το δικό του κελί.
Τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο Δομοκό για τους επτά θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.
Σύμφωνα με πληροφορείς, οι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής θα προαυλίζονται μόνοι τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, εξετάζεται το σενάριο να μην έχουν και μεταξύ τους επαφές λόγω του ψυχροπολεμικού κλίμακος που επικρατεί στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης.
Δικαίωση
Την πλήρη ικανοποίηση τους για την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία στέλνει στη φυλακή τον ηγετικό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης εξέφρασαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.
«Η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και της νομιμοποίησης της ναζιστικής εγκληματικής βίας δεν πέρασαν στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό, με την ισχυρή παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος, έβαλε οριστική ταφόπετρα. Η σημερινή δίκη μένει στην ιστορία γιατί απέρριψε όλο το παραμύθι της οργανωμένης κλάψας των προηγούμενων ημερών και της προσπάθειας παρέλκυσης μέχρι και την τελευταία στιγμή από αρκετούς κατηγορουμένους. Και φυσικά δεν μάσησε στις παιδιάστικες δικαιολογίες. Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία, τη Μάγδα Φύσσα και τα θύματα της Χρυσής Αυγής» είπε μεταξύ άλλων ο συνήγορος των αιγύπτιων ψαράδων Κ. Παπαδάκης.
Για μέρα νίκης και δικαίωσης έκανε λόγο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος άφησε και αιχμές προς εκείνους από το πολιτικό σύστημα που ενίσχυσαν με τον τρόπο τους την εγκληματική οργάνωση.
Ο κ. Καμπαγιάννης ζήτησε μάλιστα να ξηλωθούν από τους κρατικούς μηχανισμούς όσοι συνέργησαν υπέρ της Χρυσής Αυγής. «Απέναντι στη Μάγδα Φύσσα είχαμε ένα μεγάλο χρέος, ένα μεγάλο καθήκον και θεωρώ ότι το εκπληρώσαμε», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης για την οικονομική αποζημίωση των θυμάτων.