Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά, για την ακρίβεια μια από τις αξεπέραστες παθογένειες του χώρου που κάποτε εξέφραζε το «όλον ΠαΣοΚ», είναι η δυνατότητά του να ανοίγει συζητήσεις άκαιρες, που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, θολώνουν το μήνυμα που επιχειρεί να εκπέμψει ο χώρος και προκαλούν προβληματισμό στη βάση του.
Στο κατώφλι μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου με την επιδημία να καλπάζει, το Ουρούτς Ρέις να κόβει βόλτες δίπλα από το Καστελόριζο, και την αβεβαιότητα γι’ αυτό που ξημερώνει να είναι εμφανής στην κοινωνία, κάποιοι στο Κίνημα Αλλαγής… διακτινίστηκαν στον Νοέμβριο του 2021 και έστησαν κάλπη για την εκλογή αρχηγού.
Το θέμα της ηγεσίας σε ένα κόμμα, των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του επικεφαλής, είναι πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων, κάτι ξέρει επ’ αυτού και ο Αλέξης Τσίπρας που μετά από μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κλιμακούμενη εσωκομματική αμφισβήτηση.
Αλλά αυτή η συζήτηση στο Κίνημα Αλλαγής, έτσι όπως άνοιξε και με τον τρόπο που γίνεται με τη συμβολή και του… πλουραλισμού της ενημέρωσης (γράφει ο καθένας όποιο σενάριο του κατέβει στο κεφάλι), όχι μόνο κινδυνεύει να γίνει γραφική αλλά αγνοεί και μια σημαντική, ίσως την πιο σημαντική παράμετρο.
Σημασία δεν έχει μόνο το πρόσωπο αλλά και η διαδικασία.
Τον Νοέμβριο του 2017, συμμετείχαν στην ιδρυτική πράξη του Κινήματος Αλλαγής πάνω από 200.000 άνθρωποι που πίστεψαν στην ενιαία έκφραση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και στην εκλογική προοπτική του νέου σχήματος, το οποίο πριμοδότησαν με διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Πόσος κόσμος, με βάση την εικόνα που εμφανίζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής θα σπεύσει να πάρει μέρος στην ανάδειξη του αρχηγού του;
Συνήθως τα ματς ξεκινούν με το εναρκτήριο λάκτισμα το οποίο στο ζήτημα της ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής θα δοθεί από τις δημοσκοπήσεις της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου. Μέχρι τότε η σχετική συζήτηση δεν ωφελεί και, πρωτίστως, δεν ενδιαφέρει τους πολίτες.
Ωστόσο είναι καλό, προκειμένου να περιοριστεί η παραφιλολογία που συντηρεί τη συζήτηση, να γίνει ξεκάθαρο ότι:
Πρώτον, δηλώσεις ότι η εκλογική διαδικασία θα γίνει όταν… προβλέπεται, κόβονται. Η εκλογική διαδικασία θα γίνει τον Νοέμβριο του 2021, εκτός αν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Η πανδημία, δεν αποτελεί εμπόδιο. Το αντίθετο, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία. Το Κίνημα Αλλαγής περηφανεύεται ότι είναι το κόμμα που, πρώτο, πέρασε στην ηλεκτρονική εποχή. Η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά ήταν η πρώτη εφ’ όλης της ύλης διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου αρχηγού κόμματος.
Τίποτα δεν εμποδίζει η ψηφοφορία να γίνει ηλεκτρονικά διασφαλίζοντας μεγαλύτερη συμμετοχή και ειδικά συμμετοχή των νέων ηλικιών. Τέσσερα χρόνια μετά θα δικαιωθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, τα επιχειρήματα εναντίον της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που πρόβαλε το 2017 στην επιτροπή Αλιβιζάτου ο… Νίκος Μπίστης που τότε εκπροσωπούσε τη Φώφη Γεννηματά, έχουν καταρριφθεί από τον κορωνοϊό.
Δεύτερον, ότι μέχρι τότε στο Κίνημα Αλλαγής καλό θα είναι να ασχοληθούν με όλα αυτά που θα πείσουν τον κόσμο και ειδικά τη νέα γενιά της χώρας, με την πολιτική τους παρουσία, ότι αξίζει τον κόπο να ανοίξουν τον υπολογιστή τους ή να πάνε στην κάλπη για να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.