Για τους δικηγόρους που ειδικεύονται στα διαζύγια η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια «καλή» περίοδος για τις δουλειές τους. Για την κοινωνία, υπήρξε μάλλον οδυνηρή. Η πανδημία δημιούργησε μια νέα δυναμική η οποία σύμφωνα με ειδικούς θα εξακολουθήσει να επαναπροσδιορίζει τις οικογενειακές σχέσεις για τα επόμενα χρόνια.
Το «ατελείωτο μαζί»…
Ζευγάρια με πολλά έτη έγγαμου βίου που βρέθηκαν ξαφνικά να μοιράζονται ένα γραφείο στο σπίτι, τις ευθύνες για τα παιδιά, την αύξηση της δουλειάς και κυρίως ένα «ατελείωτο μαζί» σε μικρά διαμερίσματα, τα βρήκαν σκούρα στην ούτως ή άλλως πιεστική συναισθηματικά συνθήκη του lockdown.
Αλμα στις αιτήσεις διαζυγίων
Σύμφωνα με στοιχεία, το τελευταίο διάστημα η αύξηση στις αιτήσεις διαζυγίων υπήρξε θεαματική: 34% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 41% στη Μεγάλη Βρετανία, 30% στην Ιταλία. Τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Κίνα προχώρησε σε άρση των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας, υπήρξε τεράστια αύξηση στις αιτήσεις διαζυγίων.
Ο κορωνοϊός ως επιταχυντής εξελίξεων
Η Τζορτζίνα Τσέις οικογενειακή δικηγόρος μιλάει στο BBC και λέει ότι περίπου το 30% παντρεμένων ζευγαριών που χτυπάει την πόρτα του γραφείου της το τελευταίο διάστημα, θέλει να βγάλει διαζύγιο. Οι σχέσεις τους – όπως της αναφέρουν- επιδεινώθηκαν στη διάρκεια του lockdown και προβλήματα που σοβούσαν, βγήκαν στην επιφάνεια έπειτα από την καθημερινή και παρατεταμένη συνύπαρξη στους τέσσερις τοίχους.
«Γνωρίζουμε ότι αυτή η πανδημία έχει τεράστια πίεση στους ανθρώπους αλλά τα δεδομένα που έχουμε μας δείχνουν ότι η πίεση γίνεται αισθητή στις διαπροσωπικές σχέσεις», υπογραμμίζει ο Τομ Μακίνες, επικεφαλής αναλυτής της Citizens Advice, μιας οργάνωσης στη Μεγάλη Βρετανία που προσφέρει δωρεάν εμπιστευτικές συμβουλές στο διαδίκτυο μέσω τηλεφώνου ή κατ’ ιδίαν.
Λαμπερά διαζύγια με μικρότερες διατροφές
Δεν είναι όμως μόνο άνθρωποι που ανήκουν στη μεσαία τάξη ή τα φτωχότερα στρώματα που οδηγούνται σε συχνότερες συγκρούσεις εν μέσω καραντίνας κι αποφασίζουν να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους. Πλούσιοι επιχειρηματίες, πολυεκατομμυριούχοι και celebrities δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπράιαν Όστιν και Μέγκαν Φοξ, Τζένα Κόλμαν και Τομ Χιουζ, Ολιβιέ Σαρκοζί και Μέρι Κέιτ Όλσεν, Μάιλι Σάιρους και Κόντι Σίμπσον είναι μερικά από τα ζευγάρια της λαμπερής showbiz στα οποία το lockdown υπήρξε καταλύτης για την απόφασή τους να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους.
«Η πανδημία ήταν μια πραγματική αφύπνιση για πολλούς πελάτες μου που δεν θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με κάποιον με τον οποίο δεν έχουν τίποτα κοινό» αναφέρει στους Financial Times η Νάνσυ Τσέμπτομπ, η γνωστή μεγαλοδικηγόρος της Νέας Υόρκης που ειδικεύεται σε διαζύγια πλουσίων.
Αυτό που έχει αλλάξει ωστόσο είναι πως η οικονομική κρίση, απόρροια της υγειονομικής, έχει μειώσει δραστικά τα περιουσιακά στοιχεία πολυεκατομμυριούχων. Συνεπώς τα δικαστήρια βγάζουν μικρότερες διατροφές σε πρώην συζύγους κι ως εκ τούτου πολλοί σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, δεδομένου ότι ο γάμος τους έχει διαλυθεί.