Τα χειρότερα σενάρια φαίνεται να επιβεβαιώνονται για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει αριθμό κρουσμάτων που σοκάρει, για το τελευταίο 24ωρο.
Πλέον όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η έξαρση της πανδημίας, τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο και σε συγκεκριμένες περιοχές, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τους αρμόδιους φορείς να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους και την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για τη λήψη νέων, ακόμα πιο αυστηρών, περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27334, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
3672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
86 διασωληνωμένοι
Την ίδια στιγμή, 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Από αυτούς, 28 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
6 νέοι θάνατοι
Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα. 201 (37.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.