Εντυπωσιακή αύξηση κατά περίπου 40% παρουσίασαν τα κρούσματα του Covid-19 τις τελευταίες έξι μέρες, μετά κι από το χθεσινό ρεκόρ τρόμου των 667 νέων διαγνώσεων σε ένα 24ωρο.
Ακόμη, το ίδιο χρονικό διάστημα το ποσοστό των νέων φορέων ηλικίας μέχρι 40 ετών αυξήθηκε στο 55% (εκ των οποίων το 46% ηλικίας 18 έως 40 ετών) όταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό αυτό ήταν 49% (41% για τα άτομα ηλικίας 18 έως 40).
Κάτι που αποτυπώνει αριθμητικά και στατιστικά τις χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά αλλά και των επιδημιολόγων για τον αυξημένο αριθμό νέων φορέων ηλικίας μέχρι 40 ετών που δεν λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Στη συνέχεια της απροσεξίας και πάλι των ατόμων νεαρής ηλικίας στα τουριστικά θέρετρα που προκαλέσαν «φθινοπωρινή επιμόλυνση» ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και τη ραγδαία αύξηση των θανάτων.
Συνεχίζεται η «αποκέντρωση»
Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται διαρκής «μετακίνηση» των κρουσμάτων και μεταβολή της διασποράς του ιού προς την βόρειο Ελλάδα και «μείωση» του ποσοστού της Αττικής στο 40% των συνολικών κρουσμάτων ενώ το ποσοστό της Θεσσαλονίκης επί των συνολικών κρουσμάτων όλης της επικράτειας έχει ανέλθει στο 14% ενώ μέχρι προ μερικών ημερών ήταν της τάξης του -1-2% ή ακόμη χαμηλότερο.
Ακόμη από τον αναλυτικό επιδημιολογικό χάρτη που παρουσιάζει «Το Βήμα» με τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώνεται ότι ακριβώς σε αυτό το όριο είναι συνολικά η Αττική που δεν εξετάζεται ωστόσο ενιαία κι υπάρχει διαχωρισμός της στους τομείς (ανατολικό, δυτικό, κέντρο της πόλης ) κι υπάρχει αντίστοιχη καταγραφή και μέτρηση.
«Φλέγεται» η Θεσσαλονίκη
Στους πιο επιβαρυμένους νομούς της χώρας διαπιστώνεται ότι είναι η Θεσσαλονίκη που έχει πλέον 47 κρούσματα σε αυτό το πληθυσμιακό δείγμα. Κι έτσι απέχει μόνο τρία κρούσματα από το φράγμα των νοσούντων ανά 100.000 κατοίκους, ώστε να ληφθούν έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην συμπρωτεύουσα.
Επιπλέον από αυτόν τον χάρτη διαπιστώνεται το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Καστοριά όπου υπάρχει συγκεκριμένη υπέρβαση κατά πολύ (με αριθμούς από 101 έως 206 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) που οδηγούν σε ολοένα και περισσότερα περιοριστικά μέτρα.
Διαπιστώνεται επίσης σχετικά προβληματική κατάσταση στην Κόρινθο, στις Σέρρες και στην Πέλλα όπου έχουν εντοπισθεί το τελευταίο δεκαήμερο από 34 έως 36 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους.
Ωστόσο λιγότερα, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, είναι τα κρούσματα σε Αχαΐα, Ηλεία, Μαγνησία, Καβάλα κι Ηράκλειο.