Με ανοίγματα σε κοινωνικές ομάδες που θεωρεί ότι πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ήδη, ο πρώην Πρωθυπουργός σήκωσε τους τόνους για το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο με την επισήμανση ότι προωθείται ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής εταιρείας, ενώ σήμερα από την Κοζάνη αναμένεται να επικρίνει την κυβέρνηση για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας που κατά τον ίδιο θα οδηγήσει σε «ερημοποίηση» της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο πρώην Πρωθυπουργός, αρχίζει και πάλι τις περιοδείες του στην περιφέρεια και πρώτος σταθμός αυτού του νέου κύκλου είναι η Κοζάνη, όπου θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους, τους φορείς υγείας του νομού, αλλά και παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων.
Σε αυτές τις συναντήσεις αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για όλα τα πεδία της πολιτικής της με έμφαση όμως κυρίως στη διαχείριση της πανδημίας, την οικονομία (σ.σ. και για το πτωχευτικό δίκαιο) και τα ελληνοτουρκικά.
Δίκαιη μετάβαση στη μετά-λιγνίτη εποχή
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στον προσεταιρισμό της πλειοψηφίας των εργαζομένων στα ορυχεία και τα εργοστάσια της ΔΕΗ και αναμένεται να ζητήσει αλλαγή του χρονοδιαγράμματος ώστε να υλοποιηθεί ένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης από τον λιγνίτη και θα καταγγείλει ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τα συμφέροντα εταιριών που χρηματοδοτούν επενδύσεις στο Φυσικό Αέριο.
Ο πρώην Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για ένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης στην εποχή της απολιγνιτοποίησης, το οποίο θα διασώσει τις ενεργειακές περιοχές στον άξονα Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί να συνδιαμορφωθεί με τις τοπικές κοινωνίες, τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία των εργαζομένων.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας πριν περίπου ένα μήνα στη ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είπε –απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Flash της Κοζάνης, σχετικά με το θέμα: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει το σχεδιασμό για λίγα χρόνια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια ολόκληρη περιφέρεια στην ερημοποίηση. Είναι λοιπόν κρίσιμο να προχωρήσουμε στην ‘‘πράσινη Μετάβαση’’ αλλά με όρους δίκαιους. Είναι κοινός τόπος όλων των πολιτικών δυνάμεων η μετάβαση αλλά θα διακρίνει και το πρόσημο αυτής της μετάβασης, ποιος δηλαδή μιλά από σκοπιά αριστερή – προοδευτική και ποιος από δεξιά συντηρητική».
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι στοχευμένη να δοθεί προτεραιότητα στην χρήση των χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και τη διασφάλιση της δίκαιης μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση περιοχών, όπως η Δυτ. Μακεδονία. Αυτό το είχε συζητήσει και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, τον περασμένο Φεβρουάριο όπου έγινε ειδική μνεία στην ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένων προγραμμάτων μετάβασης σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα.
Ανένδοτος για τον Πτωχευτικό Κώδικα
Παράλληλα, όμως ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσει, όπως προανήγγειλε χθες το ηλεκτρονικό Βήμα, την πολιτική του «σταυροφορία» κατά του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, για τον οποίο είπε χθες το απόγευμα στους προέδρους των μεγαλύτερων δικηγορικών συλλόγων (Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης), ότι δεν δίνει καμία «δεύτερη ευκαιρία» στους οφειλέτες.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο θέμα του Πτωχευτικού Κώδικα έγινε ανάθεση σε ένα γραφείο της εκπόνησης αυτού του σχεδίου και την εισαγωγή του ως νομοσχέδιο. «Γι’ αυτό δεν λέγεται κώδικας αλλά νομοσχέδιο δεύτερης ευκαιρίας. Το ερώτημα το μεγάλο είναι για ποιον είναι δεύτερη ευκαιρία. Διότι για τους οφειλέτες δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία» υπογράμμισε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η όλη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση προσβάλλει την επιστημονική κοινότητα.
Την πλήρη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, κατήγγειλε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι είχαν ζητήσει επανειλημμένως να συμμετάσχουν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το τελικό κείμενο το είδαμε στη διαβούλευση για πρώτη φορά».
Αναφερόμενος στο κύμα των αντιδράσεων για το νομοσχέδιο ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι το σύνολο των φορέων πλην των τραπεζών είναι σε αντίθεση με το νομοσχέδιο και αυτό γιατί μεταξύ άλλων αρνητικών, το καινούργιο που φέρνει είναι η πτώχευση φυσικών προσώπων. «Αυτό είναι μια αρνητική καινοτομία» όπως είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεταξύ άλλων άλλο ένα πολύ αρνητικό σημείο και αυτό είναι η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.