Με τη ζήτηση να ξερνά τα 16,75 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου λήξεως Φεβρουαρίου του 2035, ενώ η απόδοση διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης επί των mid swaps, με επιτόκιο 1,17%.
Η ιδέα ήταν, σύμφωνα με αξιωματούχους, να αξιοποιηθούν τα χαμηλά επιτόκια, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα σε αυτή τη λήξη.
Αυτή ήταν η πέμπτη ουσιαστικά έξοδος της χώρας στις αγορές εφέτος, ενώ στις προηγούμενες τέσσερις το ελληνικό δημόσιο άντλησε συνολικά 10 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι η Ελλάδα που άντλησε εφέτος 12 δισ. ευρώ, να βγει στις αγορές για άλλα 11-12 δισ. ευρώ ακόμη ως το τέλος του 2021, ώστε το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 23-24 δισ. ευρώ που είναι και οι ονομαστικές τιμές των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων που υλοποιεί απόρροια της πανδημίας (PEPP).
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα
«Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού. Άντλησε, από τις αγορές, 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%.
Όταν, στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορονοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.
Υπογραμμίζουμε, επίσης, την υψηλή ζήτηση και την εξαιρετική ποιότητα της σημερινής έκδοσης.
Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Συγχαίρω, για ακόμη μία φορά τον ΟΔΔΗΧ, για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά του.
Η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας.
Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της Πατρίδας μας.
Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες.
Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε.
Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά».