Οι επιστολές της Αθήνας τόσο προς τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και προς τον επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, που ζητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας έχουν παραληφθεί επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Κομισιόν.
«Επιβεβαιώνουμε ότι λάβαμε την επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια, προς τον επίτροπο Βαρέλι. Αντίγραφο της επιστολής έχει σταλεί στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, τον κ. Ντομπρόβσκις» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Διεύρυνσης, Άννα Πισονέρο, και πρόσθεσε:
«Από την πλευρά της Κομισιόν, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι λαμβάνουμε υπόψη την επιστολή, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για νομική δράση αναφορικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας».
Όπως επεσήμανε «θα το αναλύσουμε και θα απαντήσουμε αφού κάνουμε αυτή την ανάλυση».
Παράλληλα, αναφορικά με την επιστολή που εστάλη προς τον κ. Μπορέλ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, σημείωσε ότι «θα δώσουμε προσοχή στην επιστολή και εν συνεχεία θα δράσουμε και θα απαντήσουμε αναλόγως».
Τι σημαίνει η αναστολή της τελωνειακής ένωσης για την Τουρκία
Η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ –Τουρκίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη γονατισμένη τουρκική οικονομία.
Με βάση την τελωνειακή ένωση, η Τουρκία μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της στην ΕΕ χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δεσμούς, ενώ εισάγει σε ευρωπαϊκά προϊόντα σχεδόν το ισόποσο.
Πρόκειται για μια win – win συμφωνία και για τους δύο εμπλεκόμενους, καθώς οι μεγάλες χώρες εισάγουν φθηνά προϊόντα για τις αγορές τους και εξάγουν σε μία τεράστια αγορά 80 εκατ. κατοίκων.
Έτσι, όποια αναστολή της τελωνειακής ένωσης θα εμπόδιζε την Άγκυρα να εξάγει τα φτηνά προϊόντα της στην ΕΕ, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στην τουρκική οικονομία.
Όπως σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η απειλή κυρώσεων είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματική από την ίδια την επιβολή τους και πως αυτό που δεν έχει ακόμη καταφέρει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχει ομοφωνία στο πλαίσιο των επαπειλούμενων κυρώσεων.