Η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να ανεβάσει το επίπεδο της διπλωματικής της κινητοποίησης σε όλα τα αρμόδια διεθνή fora, καθώς καθίσταται πια δεδομένο ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να σταματήσει μία συνεχώς κλιμακούμενη αναθεωρητική πολιτική στην περιοχή. Η χθεσινή πληροφόρηση από διπλωματικές πηγές δεν είναι τόσο απλή όσο φάνηκε εκ πρώτης όψεως, σε μία στιγμή που το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει να κινείται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το Καστελλόριζο και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ομιλεί ακόμη και για αποστολή γεωτρυπάνου ή όταν η Άγκυρα διευρύνει παρανόμως την περιοχή ευθύνης της για έρευνα και διάσωση.
Αναμένεται δε να έχει και συνέχεια σε ένα πεδίο το οποίο ανέδειξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και το οποίο δεν είναι άλλο από το σκεπτικό ότι με την πρακτική που ακολουθείται από την Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζεται σοβαρά ακόμη και το σενάριο της επιβολής εμπάργκο όπλων από τα κράτη – μέλη της ΕΕ προς την Άγκυρα.
H ιδιαιτερότητα της νέας επιστολής
Ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις επιστολές και τα διαβήματα που έχει ήδη πραγματοποιήσει ή σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Αθήνα να αφορά στην επιστολή που ο Νίκος Δένδιας θα στείλει στον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Αυτό που τη διαφοροποιεί σε σχέση με παρελθούσες επιστολές, οι οποίες επικεντρώνονταν στην ενημέρωση περί των τελευταίων εξελίξεων, είναι ότι επισημαίνεται πως όχι μόνο δημιουργείται κίνδυνος αποσταθεροποίησης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά παράλληλα η τουρκική δραστηριότητα «αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ». Ουσιαστικά, η Αθήνα, κατά κάποιο τρόπο, «ρίχνει το γάντι» στην Ουάσιγκτον για τη στάση της στο θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς.
Τι αναφέρει όμως το προοίμιο της Συμφωνίας αυτής (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA); Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες «επαναλαμβάνουν τη σταθερή απόφαση τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνουν την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα και ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης».
Πέραν αυτής της κίνησης, οι επιστολές θα απευθυνθούν προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στην οποία θα αναφέρεται και το δικαίωμα της Ελλάδος να επικαλεστεί το Άρθρο 42, παρ. 7 της Συνθήκης της ΕΕ για τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (παρά τους περιορισμούς που αυτό ενέχει), όπως και προς τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) και τον Frontex για να καταγγελθεί η κίνηση της Άγκυρας σχετικά με την έρευνα και διάσωση.
Στα Τίρανα σήμερα ο Νίκος Δένδιας
Σε παράλληλη δραστηριότητα, ο κ. Δένδιας επισκέπτεται σήμερα τα Τίρανα. Βασικό σημείο της ατζέντας του θα είναι η διερεύνηση τη πιθανότητας έναρξης νέων διαπραγματεύσεων με την Αλβανία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σε περίπτωση μη επιτυχίας του, η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη για τη σύναψη συνυποσχετικού για παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ωστόσο, η πορεία δεν θα είναι εύκολη δεδομένου ότι στη γειτονική χώρα έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές για τον Απρίλιο του 2021.