Το επαγγελματικό laptop δε θα πρέπει να συγχέεται με τους φορητούς υπολογιστές που προορίζονται για προσωπική χρήση. Πρόκειται άλλωστε για ένα απαραίτητο εργαλείο δουλειάς, το οποίο καλείται να υπηρετήσει έναν ιδιαίτερα σύνθετο ρόλο, συνδυάζοντας τις άριστες επιδόσεις ιδίως κατά το multitasking με τη μεγάλη αυτονομία και τη φορητότητα. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του ιδανικού business laptop;
Τα πέντε στοιχεία που πρέπει να προσέξεις
Μια συμβουλή που θα σου δώσουμε αρχικά, είναι να μην τσιγκουνευτείς τα λεφτά. Ένα αξιόπιστο, ευέλικτο και συνάμα ισχυρό επαγγελματικό laptop έχει ουσιώδη αντίκτυπο στην απόδοση του χρήστη του, οπότε τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αγορά του, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έρθουν πίσω.
Αν το σύστημα π.χ. είναι ελαφρύ, τότε σημαίνει ότι θα δυσκολέψει λιγότερο τον χρήστη στις μετακινήσεις του. Αρκετή RAM θα του εξασφαλίσει κορυφαία απόδοση ακόμα και στις πλέον απαιτητικές καταστάσεις multitasking ενώ η μεγάλη αυτονομία θα του προσφέρει απλόχερα ελευθερία κινήσεων, δίχως να αγχώνεται για τη φόρτιση κάθε λίγο και λιγάκι. Πάμε να ρίξουμε όμως μια ματιά αναλυτικά στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να δώσεις έμφαση κατά την έρευνα αγοράς σου:
- Μέγεθος – Σχεδιασμός
Το τελευταίο που θες είναι ένα ογκώδες, βαρύ και χοντροκομμένο laptop το οποίο θα πρέπει να σέρνεις μαζί στις μετακινήσεις και τα ραντεβού σου. Όχι ό,τι πιο βολικό, έτσι; Με τις αναλύσεις στις οθόνες να φτάνουν πλέον μέχρι και 4K, θα κάνεις άνετα τη δουλειά σου με ένα σύστημα 13 ή 14 ιντσών στα 1080p. Δώσε βάση στο λεπτό πλαίσιο της οθόνης, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς όσο το δυνατόν περισσότερη επιφάνεια κρατώντας τις διαστάσεις του συστήματος χαμηλά. Το βάρος του laptop σου καλό θα ήταν να βρίσκεται γύρω στο ένα κιλό -όσο πιο πολύ «ξεφεύγεις» από εκεί, τόσο περισσότερο θα επιβαρύνεσαι σε καθημερινή βάση.
Νευραλγικό ρόλο παίζει και η ποιότητα κατασκευής του συστήματός σου. Το σώμα του θα πρέπει να είναι στιβαρό, έτσι ώστε να αντέχει τη φθορά της καθημερινής χρήσης, προσφέροντας παράλληλα ικανοποιητική απαγωγή θερμότητας που με τη σειρά της θα μεγιστοποιήσει τον χρόνο ζωής του -και δε θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη όταν αυτό ανεβάζει θερμοκρασία. Κάτι τελευταίο που θα πρέπει να κοιτάξεις, είναι η οθόνη του να είναι αντιθαμβωτική, έτσι ώστε να μην έχεις δυσκολίες δουλεύοντας σε εξωτερικούς χώρους.
- Αυτονομία
Μην πάρεις καθόλου αψήφιστα το θέμα της μπαταρίας στο επαγγελματικό laptop σου, αφού μία λάθος επιλογή μπορεί να καταστρέψει την εμπειρία χρήσης του. Το τελευταίο που θες άλλωστε, είναι να ψάχνεις για πρίζα ανάμεσα στα meetings και να κουβαλάς καλώδια και φορτιστές όπου κι αν πας.
Εδώ ο βασικός στόχος σου θα πρέπει να είναι οι 12-13 ώρες αυτονομίας αν μιλάμε για budget μοντέλο και οι 15+ ώρες στις πιο ακριβές περιπτώσεις. Πρόσεξε μόνο οι χρόνοι αυτοί να επιτυγχάνονται σε ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης, τουτέστιν με τη φωτεινότητα σε λογικά επίπεδα, Wi-Fi και Bluetooth ενεργοποιημένα και κάμποσες εφαρμογές που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου να τρέχουν παράλληλα.
Αν πρέπει να κοιτάξεις πάντως κάτι σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματός σου, είναι η μπαταρία. Ο γενικός κανόνας λέει πως όσο πιο πολλά είναι τα κελιά και ο αριθμός των Wh (βατώρα, μονάδα ενέργειας) τόσο καλύτερες οι επιδόσεις της.
- Επεξεργαστής
Τα προηγούμενα χρόνια οι επεξεργαστές της Intel αποτελούσαν πρακτικά μονόδρομο στα laptops. Η κατάσταση εσχάτως βέβαια έχει διαφοροποιηθεί, με τις προτάσεις της AMD να παρουσιάζονται ενισχυμένες και σταθερά οικονομικότερες. Η διαφορά στα επαγγελματικά laptops σε σχέση με τα desktops είναι πως εδώ το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις επιδόσεις αλλά έχει να κάνει και με την κατανάλωση πόρων (θυμήσου τι λέγαμε περί αυτονομίας).
Αν καταλήξεις σε επεξεργαστή της Intel, θα πρέπει να πας ιδανικά σε Core i5 ή Core i7 10ης γενιάς και κατά προτίμηση στα μοντέλα που κυκλοφόρησαν φέτος (Core i5-10300H και Core i7-10750H/10875H). Οι επιδόσεις των επεξεργαστών παλαιότερης γενιάς είναι σημαντικά χαμηλότερες, οπότε ακόμα κι αν επιλέξεις έναν Core i7 π.χ. το laptop σου δε θα «πετάει» ακριβώς. Στην περίπτωση των AMD, οι Ryzen 7 4800 και Ryzen 5 4600 και οι παραλλαγές τους είναι ικανοί να σε καλύψουν σε κάθε περίπτωση. Ειδικά η οικογένεια των πρώτων θα σου χαρίσει επιδόσεις που ούτε καν φαντάζεσαι.
- RAM
Δε θα πρέπει να συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο από 8 GB. Μπορεί να μην τους φαίνεται αλλά τα προγράμματα που χρησιμοποιείς καθημερινά «διψούν» για RAM -ειδικά οι browsers. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίσεις ώστε το laptop σου να διαθέτει αρκετή μνήμη προκειμένου να μη ζορίζεται σε καταστάσεις multitasking όπου εσύ θα εναλλάσσεσαι από το ένα app στο άλλο. Αν μάλιστα οι εφαρμογές που τρέχεις ξεφεύγουν από τα όρια του Office και επεκτείνονται στην πλατφόρμα της Adobe ή προγράμματα CAD, τότε τα 16 GB θα πρέπει να αποτελούν τη βάση σου.
Αυτό που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου, είναι πως αν το σύστημά σου δε διαθέτει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών (το πιθανότερο είναι πως όχι, αφού δεν τη χρειάζεσαι) θα χρησιμοποιεί τμήμα της RAM για τις ανάγκες των γραφικών, με αποτέλεσμα η διαθέσιμη μνήμη συστήματος να είναι λιγότερη απ’ αυτή που αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Τα laptops σήμερα έρχονται με μνήμη DDR4 και μολονότι αυτό είναι στάνταρ, εκείνο που μπορείς να κοιτάξεις είναι ο χρονισμός της ή αν προτιμάς η συχνότητά της. Αν και η επίδραση που έχει στις συνολικές της επιδόσεις είναι σχετικά μικρή, όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των MHz, τόσο το καλύτερο -οπότε π.χ. τα 2400 MHz είναι προτιμότερα των 2133 MHz.
- Δίσκος
Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ο SSD θα πρέπει να είναι μονόδρομος. Ένας SSD δίσκος έχει ως αποτέλεσμα ένα σύστημα ταχύτερο από τη στιγμή που θα ανοίξεις την οθόνη του. Κορυφαία απόκριση, μηδέν αναμονή στην εκκίνηση των Windows, άριστη εμπειρία χρήσης γενικότερα. Αν μάλιστα σου δοθεί δυνατότητα επιλογής, προτίμησε τους PCIe-NVMe SSD έναντι των SATA SSD -υψηλότερες ταχύτητες, καλύτερες επιδόσεις.
Ναι, οι SSD είναι ακριβότεροι των απλών δίσκων (βλ. HDD) γι’ αυτό και θα πρέπει να βολευτείς κατά πάσα πιθανότητα με 256 GB ή αν το αντέχει η τσέπη σου 512 GB. Με τα περισσότερα αρχεία, ακόμα και προγράμματα εσχάτως να βρίσκονται όμως στο cloud, δε θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα -για τα backups και τις βιβλιοθήκες πολυμέσων σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις USB stick ή εξωτερικό σκληρό.
Τώρα ξέρεις
Η εύρεση του ιδανικού επαγγελματικού laptop δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά τώρα τουλάχιστον γνωρίζεις τι θα πρέπει να προσέξεις. Δώσε βάση στα χαρακτηριστικά που εξηγήσαμε και μη διστάσεις να κάνεις την υπέρβαση εφ’ όσον πιστεύεις ότι θα έχει ουσιαστική επίδραση στον ρυθμό της δουλειάς και την παραγωγικότητά σου. Μην αμελήσεις, τέλος, την επέκταση εγγύησης εφ’ όσον προσφέρεται, αφού θα σου επιτρέψει να το χρησιμοποιείς ξέγνοιαστα για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.