Ηχηρή παρέμβαση για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ΕΕ έναντι της «απαράδεκτης» τουρκικής προκλητικότητας επιχειρεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω της συνέντευξής του στα «ΝΕΑ». Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων εφόσον ο Ερντογάν δεν αλλάξει συμπεριφορά, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει η ΕΕ να δείξει ξεκάθαρα ότι τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ευρωπαϊκά. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε ακόμη για το Μεταναστευτικό, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το Brexit.
«Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν θα θεωρούσα ποτέ δυνατόν όταν ξεκινούσε τη θητεία του. Συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο στην περιοχή αυτή του κόσμου και η EE πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ είναι ο διαμεσολαβητής με την πλήρη έννοια του όρου, πρέπει να μιλήσουμε μαζί, μαζί με την Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο. Δεν πρέπει να δεχτούμε τη στρατηγική του Ερντογάν να διαιρέσει τα κράτη-μέλη σχετικά με το ελληνοκυπριακό – τουρκικό πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε στην πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου» δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την εμπειρία του ανθρώπου που βρέθηκε αρκετές φορές να συνομιλεί με τον Ερντογάν σε δύσκολες διαπραγματεύσεις.
«Δεν υπήρξα ποτέ υποστηρικτής των κυρώσεων, οπουδήποτε επιβάλλονται, γιατί δεν είναι τρόπος αυτός για να επιλυθεί ένα πολιτικό πρόβλημα. Οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων είναι η ουσία. Αλλά αν η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς, τότε θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις» τόνισε κατηγορηματικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στα «ΝΕΑ» την Πέμπτη το απόγευμα, λίγο πριν κλείσει τη μέρα του στο γραφείο που διατηρεί στο Βerlaymont, και μία ώρα αφότου ξεκινούσε η διήμερη συνάντηση των 27 στην άλλη πλευρά της rue de la Loi, όπου ο έλληνας Πρωθυπουργός αναμενόταν να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στους ομολόγους του τη δεύτερη μέρα της Συνόδου. Σχετικά με τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Βερολίνου ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «οι προσπάθειες της Γερμανίας είναι χρήσιμες, αλλά [το αποτέλεσμα] δεν εξαρτάται από τη Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ευθύνη έχει η Τουρκία».
Μεταναστευτικό
Από την Τουρκία η συζήτηση πέρασε στο Μεταναστευτικό και ειδικότερα στη νέα πρόταση της Κομισιόν. Αναφερόμενος στην πρόταση της «δικής» του Επιτροπής και στη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλώνει ότι «θεωρώ ακόμη ότι ως ζήτημα αλληλεγγύης αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει. Κερδίσαμε όλες τις δίκες έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά το κράτος δικαίου είναι τόσο ανεπαρκές σε ορισμένα κράτη-μέλη, που αυτή η αποτυχία δεν ήταν αποτυχία της ΕΕ, αλλά οφείλεται σε ορισμένα κράτη-μέλη. Τώρα η Επιτροπή έχει προτείνει νέες προτάσεις υποχωρώντας σε μεγάλο βαθμό στις απόψεις του Ορμπαν και άλλων, αλλά ελπίζω ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία στο τέλος όλων των διαβουλεύσεων που λαμβάνουν μέρος τώρα εντός της ΕΕ.
Πιστεύω ακόμη, όπως είχα δηλώσει στην εναρκτήρια ομιλία μου τον Ιούλιο του 2014 στην Ευρωβουλή, ότι πρέπει να οργανώσουμε τη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ. Πάντα θεωρούσα ότι δεν είναι δείγμα αλληλεγγύης το ότι κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να αφήσουμε το θέμα στην Ελλάδα, στην Ιταλία, κυρίως στην Ελλάδα, η οποία είναι υπερφορτωμένη από τις επιπτώσεις της μετανάστευσης προς την ΕΕ. Ελπίζω να βρούμε τη λύση, αλλά η αρχή θα πρέπει να είναι η Ελλάδα να μην αφεθεί μόνη της με τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης. Μπορεί να συζητούμε για διάφορους τρόπους αλληλεγγύης, αλλά η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να αφεθεί μόνη της» επαναλαμβάνει.
Εχοντας αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση, αρχικά ως πρόεδρος του Eurogroup και αργότερα ως επικεφαλής της Κομισιόν, και ζώντας από κοντά το δραματικό για τη χώρα μας 2015, ρωτώ τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αν υπάρχουν σήμερα λόγοι ανησυχίας για την Ελλάδα. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σοβαρή, νομίζω ότι κάνει τα σωστά πράγματα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση του κορωνοϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δηλώνει, συνιστώντας πάντως «οι πόροι που προβλέπονται για την Ελλάδα να χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις με μελλοντικό προσανατολισμό». Θεωρεί ότι λόγω της κορωνοκρίσης σωστά έχει μπει «σε παρένθεση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αλλά σπεύδει να θυμίσει και την ανάγκη για δημοσιονομική ορθότητα. «Εχουμε εισαγάγει στοιχεία ελαστικότητας, πρέπει να διατηρηθούν, αλλά να μη δίνεται περιθώριο για ανεύθυνες συμπεριφορές» τονίζει κατηγορηματικά. Τον ρωτώ πώς αισθάνεται σήμερα, μετά τα δύσκολα χρόνια της ελληνικής κρίσης και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. «Πάντα υποστήριζα την Ελλάδα, ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με τρόπο που να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια των Ελλήνων, ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ, και είμαι ακόμη περήφανος για ό,τι έκανα για την Ελλάδα» λέει.
Προϋπολογισμός
Πώς βλέπει τις δυσκολίες για τις τελικές συμφωνίες στην ΕΕ επί του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης; «Είμαι απογοητευμένος όσον αφορά τον επταετή προϋπολογισμό, διότι φαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει απομακρυνθεί από τις αρχικές ιδέες που είχε προτείνει η Επιτροπή μου. Μειώνει τους πόρους σε έρευνα, υγεία, άμυνα, στο Εράσμους. Πρόκειται για μεγάλο λάθος» λέει ο 66χρονος σήμερα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πάντως, θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης κινείται στο σωστό μέγεθος, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ως χρήματα από το ελικόπτερο, αλλά θα διοχετευτεί σε επενδύσεις προσανατολισμένες στο μέλλον, και ελπίζω η Ελλάδα να κινηθεί στον δρόμο αυτόν».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι ο μηχανισμός που συνδέει τους ευρωπαϊκούς πόρους με την εφαρμογή του κράτους δικαίου είναι απαραίτητος – υπό την προεδρία του, άλλωστε, η Επιτροπή είχε προτείνει κανόνες για επιβολή κυρώσεων σε κράτη-μέλη που δεν ακολουθούν το κράτος δικαίου – και καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επανέλθει στην αρχική πρόταση της Κομισιόν. Για το Brexit θεωρεί πιθανότερο σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία, από το οποίο θα βγουν «χαμένες και οι δύο πλευρές», αλλά κατά πολύ περισσότερο η Μεγάλη Βρετανία. «Ο Μπόρις Τζόνσον θα φέρει μεγάλο βάρος αν δεν υπάρξει συμφωνία» καταλήγει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ