Τρεις είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ οι επενδυτικές συμμαχίες που τελικά «κλείδωσαν» για τη διεκδίκηση του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, είναι οι εξής:
- China Machinery Engineering Co. LTD. (CMEC)- Maison Group
- Energean Oil & Gas
- ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η παραχώρηση θα γίνει για διάστημα έως και 50 έτη, μετά την αδειοδότηση του έργου. Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε χώρο αποθήκευσης θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.
Το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας διαχειριζόταν από το 2007 η Energean. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, για το συγκεκριμένο έργο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, συνήψε συνεργασία με την αιγυπτιακή East Gas Company (EGC). Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) για την προοπτική συμμετοχής της αιγυπτιακής εταιρείας στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Επιπλέον η Energean επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα project το οποίο «αποτελεί όρο επιβίωσης και βασική παράμετρο για τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγής υδρογονανθράκων στον Πρίνο και τη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας».
Σε κάθε περίπτωση, οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή των δεσμευτικών προσφορών.
Το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου έξι χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου. Η εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένη υποδομής εκτιμάται ότι θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.