Από τα μεσάνυχτα η πόλη του φωτός ερημώνει. Οι κάτοικοι του Παρισιού δεν θα μπορούν να πάνε σε εστιατόρια και μπαρ ούτε σε σπίτια φίλων. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων κοροναϊού έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στους Γάλλους, όπως δηλώνει στο LIVE NEWS o Ηλίας Ελ Χαμπέρ, Έλληνας που ζει μόνιμα στο Παρίσι.
«Για την εφαρμογή των μέτρων της νυχτερινής απαγόρευσης, που αφορούν εκτός από το Παρίσι άλλες οκτώ μεγαλουπόλεις, επί ποδός θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί».
Τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία έρχονται σε μια περίοδο που τα κρούσματα κοροναϊού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Τις τελευταίες 24 ώρες ανακοινώθηκαν 30.621 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να αγγίζει τις 850.000. Οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο άγγιξαν τους 88 άνθρωποι με τους νεκρούς συνολικά να ξεπερνούν τις 33.000.
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας με τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας να αυξάνονται συνεχώς. 1.741 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή.
Tην ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για το τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις και στον τουρισμό.
Βρετανία «όχι» των δημάρχων σε τοπικά lockdown
19.724 κρούσματα καταγράφηκαν στη Μεγάλη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο.
Από τα μεσάνυχτα το Λονδίνο και μπαίνει στη δεύτερη βαθμίδα περιοριστικών μέτρων, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση συνάντησης σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο ατόμων που δε συγκατοικούν, το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 22:00 και τη σύσταση για εργασία από το σπίτι.
Την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης έχει προκαλέσει το σχέδιο για επιβολή lockdown μετά το Λίβερπουλ και σε άλλες πόλεις, όπως το Λάνκαστερ και το Μάντσεστερ.
Ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown και η Ιταλία
Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία να ξεπερνά τις 8.804 το τελευταίο 24ωρο και τους θανάτους να αγγίζουν τους 83 η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown.
Ιταλοί επιστήμονες απευθύνουν έκκληση να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που η χωρητικότητά τους συχνά ξεπερνά το 80% και να εφαρμοστούν «κυλιόμενα ωράρια» για τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους.
«Φοβάμαι πολύ να χρησιμοποιώ δημόσιες συγκοινωνίες. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση». «Όταν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, τι μπορείς να κάνεις; Προσπαθώ να μην είμαι πολύ κοντά στους άλλους και να γυρίζω το πρόσωπό μου προς τα παράθυρα του λεωφορείου».
Στη Νάπολη και σε ολόκληρη την Καμπανία με απόφαση του περιφερειάρχη σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν και μέχρι το τέλος τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση.