Σε εφαρμογή μπήκε σήμερα το πρώτο τοπικό lockdown στη χώρα, ενώ ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα από σήμερα και για 14 μέρες, θα ισχύσουν τα αυστηρά μέτρα στην περιοχή της Κοζάνης, μετά τον εντοπισμό 227 κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες.
Η Αττική, η Φθιώτιδα, τα Ιωάννινα, η Πέλλα και η Θεσσαλονίκη είναι πλέον και επίσημα στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για 5 περιοχές που προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ισχύουν πλέον και στην Κοζάνη.
Διαβάστε εδώ τα έκτακτα μέτρα που μπορεί να ισχύσουν και αλλού
Αν και στην Αττική είναι δύσκολη η εφαρμογή ενός μίνι lockdown, εντούτοις υπάρχουν σκέψεις και πάλι για πιο αυστηρά μέτρα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία, εστίαση, παιδότοπους, γυμναστήρια, κομμωτήρια κλπ.
Η συμπρωτεύουσα παρουσίαζε πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα το προηγούμενο διάστημα με τα κρούσματα να είναι ακόμη και κάτω από πέντε, αλλά φαίνεται πλέον πως τα πράγματα δυσκολεύουν ξανά.
Η Θεσσαλονίκη είχε 6 κρούσματα πριν ακριβώς 5 μέρες, ενώ χτες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 56 νέα κρούσματα.
Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν όμως οι υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, καθώς και πριν 5 μέρες είχαν σχετικά υψηλό αλλά σταθερό αριθμό κρουσμάτων.
Ειδικότερα χτες ανακοινώθηκαν 18 κρούσματα στον νομό Ιωαννίνων, 22 στο νομό Κοζάνης και 11 στον νομό Φθιώτιδας.
Συνολικά πάντως οι περιοχές που θα μπορούσαν εν δυνάμει να θεωρηθούν εστίες διασποράς φτάνουν τις 35.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνουν κι άλλα τοπικά lockdown
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε σήμερα πως θα ληφθούν κι άλλα τοπικά lockdown αν χρειαστεί.
Αυτό θα συμβεί όμως αν υπάρξουν τα ίδια δεδομένα με αυτά της Κοζάνης.
Ποια είναι αυτά;
- Αν είναι υψηλά επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό
- Αν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει συνεχή αυξητική πορεία
- Αν υπάρχει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα μετά την ιχνηλάτηση
- Αν υπάρχουν δεκάδες μικρές διάσπαρτες επικίνδυνες εστίες στην περιοχή
35αρηδες τα κρούσματα στην Κοζάνη
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, για το έκτακτο lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη της βορείου Ελλάδας με την δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού.
Αν και ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών είχε προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Κοζάνης, όλοι αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση για τοπική καραντίνα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μεγάλος μέρος των κρουσμάτων προέρχεται από νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών.
Μεταξύ των μέτρων που είναι σε ισχύ, είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, τα ραντεβού για τις δημόσιες υπηρεσίες, το κλείσιμο μεγάλου μέρους της αγοράς. Μέτρα που θυμίζουν τις μέρες της άνοιξης.
Αυτό που ανησυχεί και εγείρει προβληματισμό είναι ότι παρά το γεγονός ότι η πόλη κηρύχθηκε σε επίπεδο 4 επικινδυνότητας, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.
Κρούσματα από το Κέντρο Υγείας και άλλες δομές
Από την πλευρά του Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου εξέφρασε την ανησυχία του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί τα 5 κρούσματα που υπάρχουν στο Δήμο έχουν εντοπιστεί σε υπηρεσίες, όπως το Κέντρο Υγείας και στην δομή «Βοήθεια στο σπίτι». «Αναμένουμε τις εντολές του ΕΟΔΥ για τις επόμενες κινήσεις μας» δήλωσε, ενώ επεσήμανε επίσης την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων.
Ο δήμαρχος Βοίου Χρήστος Ζευκλής δήλωσε ότι ο δήμος του μπαίνει για δεύτερη φορά σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα αν και όπως τόνισε τα κρούσματα είναι ελάχιστα και υπολείπονται κατά πολύ των κρουσμάτων του περασμένου Μαρτίου. «Αναμένουμε την συνάντηση με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά όπου θα επισκεφτεί την περιοχή μας προκειμένου να ρυθμίσουμε λεπτομέρειες που προκύπτουν με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού».
Νέος χάρτης με τα επιδημιολογικά φορτία στην Ελλάδα
Μετά την ανακοίνωση του τοπικού lockdown στην Κοζάνη σήμερα αναρτήθηκε ο νέος επικαιροποιημένος χάρτης με το επιδημιλογικό φορτίο του κοροναϊού ανά περιοχή.
Σε σχέση με τον χάρτη της περασμένης Παρασκευής η διαφορά έγκειται στην Κοζάνη η οποία είναι πλέον η μοναδική περιφέρεια που βρίσκεται στο «κόκκινο» (επίπεδο 4: Αυξημένου Κινδύνου).
Στις Πράσινες περιοχές (επίπεδο 1) παραμένουν οι εξής περιοχές:
Ανδρος Αρκαδία Αρτα Δράμα Εβρος Ευρυτανία Ηλεία Θάσος Θεσπρωτία Ιθάκη Ικαρία Καβάλα Κάλυμνος Κάρπαθος-Κάσος Κεφαλληνία Λασίθι Λευκάδα Λήμνος Μεσσηνία Μήλος Ρέθυμνο Σέρρες Σποράδες Σύρος Τήνος Φωκίδα Χανιά
Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) παραμένουν οι εξής περιοχές:
Αιτωλοακαρνανία Αργολίδα Βοιωτία Γρεβενά Εύβοια Ημαθία Θεσσαλονίκη Κέρκυρα Κιλκίς Κορινθία Κως Λακωνία Μαγνησία Νάξος Ξάνθη Πάρος Πιερία Πρέβεζα Ροδόπη Ρόδος Φθιώτιδα Φλώρινα Χαλκιδική Χίος
Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές:
Ανατολική Αττική Αχαϊα Βόρειος Τομέας Αθηνών Δυτική Αττική Δυτικός Τομέας Αθηνών Ζάκυνθος Ηράκλειο Θήρα Ιωάννινα Καρδίτσα Καστοριά Κέα-Κύθνος Κεντρικός Τομέας Αθηνών Κοζάνη Λέσβος Μύκονος Νήσων Αττικής Νότιος Τομέας Αθηνών Πειραιάς Πέλλα Σάμος Τρίκαλα
Σε Κόκκινη περιοχή (επίπεδο 4) βρίσκεται η Κοζάνη.
Ανησυχία για την Αττική – Έρχεται αύξηση θανάτων τις επόμενες εβδομάδες
«Τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μείωση των κρουσμάτων και όχι την υπάρχουσα αύξηση», υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega. «Ξεχάστε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. (…) Ρεβεγιόν δεν έχετε κάνει ποτέ μόνοι σας; Ευκαιρία να το δοκιμάσετε. (…) Να μιλήσουμε για Πάσχα, για σούβλισμα αρνιού, αν γίνει», επανέλαβε.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων είναι οι τρεις δείκτες που μας δείχνουν πώς πάμε. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έτσι όπως φαίνεται χωρίς καν να υπολογίζω τα επιδημιολογικά στοιχεία που αναφέρονται σε 2.000 κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο,στόχος μας είναι η μείωση των κρουσμάτων, εμείς έχουμε μια μικρή σταθερότητα η οποία ανεβοκατεβαίνει», σημείωσε η κ. Παγώνη, μιλώντας για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην χώρα. «Θα πρέπει να δούμε τι άλλο θα κάνουμε, γιατί ο καιρός αλλάζει. Μπαίνει χειμώνας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», τόνισε και επισήμανε τη μη τήρηση των μέτρων, για παράδειγμα στα λεωφορεία όπου παρατηρείται συνωστισμός, άρα «γίνεται διασπορά».
Σκουτέλης: Θα δούμε αρκετούς θανάτους τις επόμενες εβδομάδες
Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι τις επόμενες εβδομάδες «θα δούμε αρκετούς θανάτους» προχώρησε ο παθολόγος και λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης. «Οι άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι ένα 45-50% δεν τα καφέρνουν και καταλήγουν.
Τις επόμενες εβδομάδες σίγουρα θα δούμε αρκετούς θανάτους, από τα άτομα που είναι διασωληνωμένα», είπε, μιλώντας στον ANT1. «Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται, και θεωρώ ότι αυτή η μείωση οφείλεται μάλλον σε αυτούς »φεύγουν»», πρόσθεσε.
Αναφερόμενους στους ασυμπτωματικούς φορείς, επισήμανε οτι «είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που βλέπουμε με τα τεστ. Γι’ αυτό φοράμε τη μάσκα. Θεωρούμε ότι και εμείς μπορείς να είμαστε ασυμπτωματικοί.
Ολοι δουλεύουμε σαν να είμαστε μολυσματικοί. Αν ξέραμε όλα τα κρούσματα, δεν θα χρειαζόμασταν μάσκα».
Σχολιάζοντας τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα, είπε πως «με αυτά τα νούμερα δεν μπορούμε να πάμε στον χειμώνα» και εκτιμά ότι με την πτώση της θερμοκρασίας θα αυξηθούν τα κρούσματα.
«Οι ασυμπτωματικοί εκτιμάται ότι είναι 5 έως 8 φορές περισσότεροι από τα διαγνωσμένα κρούσματα» είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας, μιλώντας στο Open.
Ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι «πριν την άνοιξη δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσουμε», ενώ για τα πολλά ημερήσια κρούσματα τόνισε ότι «το ότι δεν ανεβαίνουν εκθετικά, είναι παρήγορο. Η Ελλάδα το παλεύει και δεν έχουμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων». Για τα κρούσματα ξεκαθάρισε ότι παρά τα μέτρα «αναπόφευκτα κάπου θα ξεφεύγει ο ιός» ενώ για τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας στα κρούσματα τόνισε πως είναι «περισσότεροι οι νέοι με ήπια συμπτώματα και είναι ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι. Χρειάζεται αυστηρή τήρηση των κανόνων, δεν υπάρχει κάτι άλλο».