Με το Brexit, τον κορωνοϊό και το κλίμα να είναι τα κύρια θέματα της Συνόδου Κορυφής, αξιωματούχοι που προσήλθαν στις Βρυξέλλες μειώνουν τις προσδοκίες της Ελλάδας για αυστηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.
Ως γνωστόν, η Γερμανία ξέκοψε από νωρίς το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας πριν τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται επίσης πως το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν έχει καμία αναφορά στην Τουρκία.
Αν και εκτός ατζέντας, πάντως, το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί τελικά το πρωί της Παρασκευής, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να δείξει συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες.
Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει η EE ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες. pic.twitter.com/A0PZ2g1ICq
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 15, 2020
Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο, αν και έχει ενδιαφέρον ότι αναφέρθηκε στην Τουρκία μόνο στο πλαίσιο της διαμάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Μακρόν και υπογράμμισε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».
Déclaration d’@EmmanuelMacron à son arrivée au Conseil européen#EUCO @francediplo pic.twitter.com/vWHvGC7z1K
— La France dans l’UE (@RPFranceUE) October 15, 2020
Δευτερεύον θέμα οι τουρκικές προκλήσεις
Ενδεικτικές του πώς αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη το θέμα των τουρκικών προκλήσεων είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών που επικαλείται το Politico.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος κράτους-μέλους της ΕΕ δήλωσε στο Politico ότι έχει χαμηλές προσδοκίες από τις σημερινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής. «Υποτίθεται θα μιλούσαμε για το Brexit και την Αφρική, αλλά θα καταλήξουμε να μιλάμε για τον κοροναϊό και την Τουρκία».
Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος σχολίασε απλά ότι η Ελλάδα και η Κύπρος «θα ενημερώσουν για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις» σχετικά με την Τουρκία.
Welcome to day one of #EUCO chaired by @eucopresident
Meeting of #EU27 has just started with exchange of views by @EP_President pic.twitter.com/YXpD0IrNCf
— Barend Leyts (@BarendLeyts) October 15, 2020
Διορία μιας εβδομάδας στην Τουρκία για να αποσύρει το Oruc Reis έδωσαν Γαλλία και Γερμανία
Νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.
«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.
«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».
Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.
«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».