Πριν από ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2019, βρισκόταν ήδη στο Βερολίνο: ο Τζον Σίπτον, πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος φυλακίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Η διαδικασία έκδοσης που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα για τον Αυστραλό ιδρυτή των Wikileaks. Εν τω μεταξύ όμως η ακρόαση ολοκληρώθηκε, αλλά η απόφαση δεν αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις αρχές Ιανουαρίου 2021.
Ο Τζον Σίπτον επέστρεψε λοιπόν στη γερμανική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα και ζήτησε εκ νέου στήριξη για τον γιο του. Στην ομοσπονδιακή Βουλή συναντήθηκε με μέλη του κοινοβουλίου και εκπροσώπους από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Θέλουν να συνεργαστούν από κοινού για την εξεύρεση λύσης. Όλοι σχεδόν αμφιβάλουν εάν θα έχει μια δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ. Το καλοκαίρι, η αμερικανική δικαιοσύνη επέκτεινε τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ: φέρεται να παρέδωσε μυστικό υλικό από στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Παλαιότερα έγγραφα των Wikileaks αποκάλυπταν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από αμερικανούς στρατιώτες.
Τελευταία ελπίδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο 76χρονος πατέρας του Ασάνζ, του οποίου η υγεία είναι σε κακή κατάσταση, είναι ευγνώμων για την υποστήριξη της Γερμανίας. Δράσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά τη διαδικασία έκδοσης στο Λονδίνο. Τώρα ο Σίπτον ελπίζει, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να βελτιώσει την κατάσταση για τον γιο του. Εάν όμως αποτύχει, φοβάται τα χειρότερα.
Η εμπειρία από παρόμοιες περιπτώσεις, όπως του Έντουαρντ Σνόουντεν, δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία. Κανένα δυτικό κράτος δεν ήταν πρόθυμο να του χορηγήσει άσυλο. Βλέποντας την περίπτωση Σνόουντεν, ο Σίπτον πιστεύει ότι o σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούσε να «καταρρεύσει» στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Εδώ και καιρό έχει εγκαταλείψει την ελπίδα για μια δίκαιη δίκη. Ο Σίπτον κατηγορεί τη Βρετανία ότι δεν εφαρμόζει τους δικούς της νόμους. «Διαφορετικά, ο Τζούλιαν θα καθόταν εδώ και όχι εγώ», δήλωσε ο πατέρας του σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, όπου παρευρέθηκαν μόνο λίγοι δημοσιογράφοι.
Οι Γερμανίδες πολιτικοί της Αριστεράς Χάικε Χένζελ και Σεβίμ Νταγκντελέν κάνουν εκστρατεία υπέρ του Ασάνζ εδώ και πολύ καιρό. Η Σεβίμ Νταγκντελέν χαρακτηρίζει τη διαδικασία «νομική φάρσα». Εάν το βρετανικό δικαστήριο εγκρίνει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, αυτό δεν θα έπρεπε απαραίτητα να εφαρμοστεί κατά τη γνώμη της. Η Γερμανία, ως «ισχυρός παίκτης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται να ασκήσει την επιρροή της, πιστεύει.
Ο υπΕξ της Γερμανίας Χάικο Μάας είναι συγκρατημένος
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πιστεύει ότι ο εγκλεισμός του Ασάνζ σε φυλακή υψίστης ασφάλειας είναι δίκαιη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε πληροφορίες από τις οποίες να προκύπτει «ότι υπάρχουν παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, τόσο όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης όσο και στη μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ», όπως λέει.
Ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών δεν συμφωνεί με την κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία αντιμετώπισε τον ιδρυτή του Wikileaks. Είναι πάντως της γνώμης «ότι ο Ασάνζ αξίζει μια νομικά άψογη διαδικασία». Αυτή είναι επίσης η άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τίποτα δεν θα αλλάξει σε αυτό, συμπληρώνει. Ο Χάικο Μάας δεν βλέπει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί προηγούμενο σε περίπτωση έκδοσης στις ΗΠΑ. Φυσικά, η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης παίζουν «ιδιαίτερο ρόλο», ωστόσο δεν έχει κανένα λόγο «να κατηγορήσει τους Βρετανούς εταίρους για αποτυχία ή οτιδήποτε άλλο σε αυτήν την περίπτωση».
Για τον Τζούλιαν Ασάνζ, τίποτα δεν θα αλλάξει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Τώρα πρέπει να περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες στη φυλακή. Επιτρέπεται να δέχεται επισκέψεις μόνο μία φορά το μήνα – για 40 λεπτά. Την επόμενη φορά μπορεί να δει την σύντροφό του και τα δύο παιδιά τους. Δεν επιτρέπεται να την αγκαλιάσει – λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό. Αυτό ισχύει επίσης για τον πατέρα του Τζον Σίπτον, ο οποίος επέστρεψε στο Λονδίνο μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, για να είναι κοντά στον γιο του.
Μαρσέλ Φυρτσάου
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου