Τις προκλήσεις σε καθημερινή βάση συνεχίζει η Τουρκία, με το Oruc Reis να συνεχίζει τον πλου του στην Ανατολική Μεσόγειο και κορυφαίους αξιωματούχους δοκιμάζουν τις αντοχές της Αθήνας, την ώρα που το ενδιαφέρον της Αθήνας στρέφεται στη διπλωματική σκακιέρα με επίκεντρο τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τις δύο επόμενες ημέρες.
Το τουρκικό πλοίο συνεχίζει σήμερα να… αλωνίζει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανοιγοκλείνοντας τον πομπό του, ενώ σε αντίθεση με όσα δηλώνουν οι τούρκοι αξιωματούχοι, παραμένει άγνωστο, εάν έχει ξεκινήσει τις έρευνες στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν απειλεί… θεούς και δαίμονες, ενώ το Βερολίνο στέλνει το μήνυμα πως δεν υπάρχει θέμα κυρώσεων, εν όψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί να παραπέμπει στη φράση «στο ίδιο έργο θεατές».
Τελευταία φορά που έδωσε στίγμα το τουρκικό πλοίο ήταν λίγο μετά τις 22:00 της Τετάρτης, όταν και βρισκόταν περισσότερα από 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου.
Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis λίγο μετά τις 22:00 της Τετάρτης:
Σημειώνεται πως το συνοδευτικό πλοίο, Ataman, έδωσε τελευταία φορά στίγμα λίγο μετά τις 20:00 της Τετάρτης.
Από την άλλη πλευρά το Cengiz Han, έχει ανοιχτούς τους πομπούς του και βρίσκεται πάντα… κοντά στο Oruc Reis.
Και το Kanuni πλέει νότια του Καστελλόριζου
Ωστόσο, σαν να μην έφταναν οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex, άλλο ένα τουρκικό πλοίο, αυτή τη φορά γεωτρύπανο, έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή.
Πρόκειται για το πλοίο Kanuni, το οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, marinetraffic, απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.
To Kanuni ταξίδεψε για ένα χρονικό διάστημα χωρίς να εμφανίζει τη θέση του, ώσπου ξαναμφανίστηκε στο χάρτη του marinetraffic νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, όπου πλέει με ταχύτητα περίπου 7 κόμβους.
Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων.
Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.
Την ίδια ώρα, το Oruc Reis έχει κινηθεί αρκετά δυτικότερα από το Καστελόριζο και κινείται στην περιοχή νότια της Ρόδου και της Καρπάθου.
Προκαλούν οι Τούρκοι
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες και πως σύντομα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.
Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε λίγο αργότερα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί στα άκρα και να κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
O Ερντογάν, δήλωσε προκλητικά ότι «το Oruc Reis επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Aνατολική Μεσόγειο» ενώ πιστός στο πνεύμα του non paper, που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, επιχείρησε να μεταθέσει στην Ελλάδα, τις ευθύνες για την ένταση και το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, κατηγορώντας τη χώρα μας πως «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, στις συζητήσεις μας, στις πλατφόρμες των ΕΕ και ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στη διάρκεια ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά : «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο πεδίο, τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».
«Κανένας διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς απειλών»
Σαφές μήνυμα ότι κανένας διάλογος δεν πρόκειται να γίνει με την Τουρκία υπό καθεστώς απειλών, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον με τον αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει να αποσυρθούν άμεσα το ερευνητικό σκάφος και τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί διάλογος υπό καθεστώς απειλών.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέδειξε τους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το σημαντικό ρόλο της Ελλάδος, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.