Ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω-κάτω και στο γερμανικό σύστημα υγείας. Mεταξύ άλλων την περίοδο της πανδημίας εκαντοντάδες χιλιάδες επεμβάσεις ή θεραπείες πήραν αναβολή στα δημόσια γερμανικά νοσοκομεία, προκειμένου να υπάρχει διαθεσιμότητα για ασθενείς από κορωνοϊό. Η Ένωση Γερμανικών Νοσοκομείων έχει εκφράσει ήδη ανησυχίες για τον φετινό χειμώνα και την κατάσταση στα γερμανικά νοσοκομεία για νέες καθυστερήσεις ενόψει ενός δεύτερου κύματος πανδημίας.
Σε συνέντευξή του προς την DW ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Νοσοκομείων Γκέραλντ Γκας ανέφερε ότι τους πρώτους μήνες της πανδημίας η Γερμανία αντέδρασε πολύ γρήγορα. Στόχος ήταν, αναφέρει ο Γερμανός γιατρός, να μην ζήσει η Γερμανία στιγμές Ιταλίας, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να μην επαρκούν για τους ασθενείς. Θεωρεί ωστόσο ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και επισημαίνει: «Το δεύτερο κύμα πανδημίας πλησιάζει και πρέπει να δράσουμε σταδιακά, ώστε αυτή τη φορά να μην παραμεληθούν και οι ασθενείς που χρειάζονται βασική μέριμνα πέραν του κορωνοϊού. Πρέπει να συνεχίσουμε να τους παρέχουμε τις ιατρικά απαραίτητες θεραπείες. Αυτό δεν συνέβη τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο. Θα πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».
Η κρίσιμη περίοδος Μαρτίου-Μαοΐυ 2020
Είναι γεγονός ότι στη Γερμανία η επείγουσα κατάσταση στον τομέα της υγείας οδήγησε και τα γερμανικά νοσοκομεία σε ένα είδος «lockdown». Έτσι στην πράξη πολλές θεραπείες ή εξετάσεις που δεν κρίνονταν επείγουσες έπρεπε να αναβληθούν, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. «Πλέον παρακολουθούμε από εβδομάδα σε εβδομάδα πώς εξελίσσεται η κατάσταση στα νοσοκομεία, προσπαθώντας να κρατήσουμε όσο τον δυνατόν καλύτερα τη σειρά προτεραιότητας στη βασική μέριμνα. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες γνωρίζουμε ήδη πόσες θεραπείες ανεστάλησαν από τον Μάρτιο ως τον Μάιο. Τις περισσότερες φορές βλέπουμε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι υπεύθυνοι γιατροί πήραν σωστές αποφάσεις. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν παράπονα από ασθενείς για κακή επικοινωνία λόγω αναβολών προγραμματισμένων θεραπειών. Ειδικά όμως σε ασθενείς πχ. με καρκίνο η αναβολή μιας θεραπείας ακόμη και επ‘ αόριστον είναι φυσικά μια κατάσταση που προκαλεί φόβους».
To ερώτημα που γεννάται είναι πότε και πώς αποφασίζουν οι γιατροί για την αναβολή μιας θεραπείες; Όπως επισημαίνει ο Γκέραλντ Γκας, αυτό το αξιολογούν κατά περίπτωση. Ως παράδειγμα αναφέρει προγραμματισμένα ραντεβού για εμφυτεύματα ισχίου, περιπτώσεις δηλαδή στις οποίες η θεραπεία μπορεί να αναβληθεί για μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες. Τέτοιες περιπτώσεις αναβολών παρουσιάστηκαν έντονα την περίοδο της πανδημίας και αναμένεται να συνεχιστούν. Ωστόσο, όπως λέει χαρακτηριστικά, διαφορετική είναι, και πρέπει να είναι, η κατάσταση σε οξείες περιπτώσεις και επείγοντα περιστατικά, εκεί δηλαδή όπου κρίνεται αναγκαίο να ξεκινήσει αμέσως η θεραπεία.
1,7 εκατομμύρια αναβολές αλλά όχι σε επείγοντα
O Γκέραλντ Γκας θεωρεί σημαντική την εμπειρία που αποκόμισαν τα γερμανικά νοσοκομεία και οι γιατροί την περίοδο της πανδημίας. Επρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση και για ένα νέο ιό, τον οποίο ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες αρχικά δεν ήξεραν πώς να εξηγήσουν και να αντιμετωπίσουν. «Τώρα μπορούμε να αξιολογήσουμε πολύ καλύτερα τα δεδομένα και επομένως να ελέγξουμε ανάλογα και τους πόρους μας. Έχουμε γίνει πιο έξυπνοι. Έχουμε αποκτήσει εμπειρία και σίγουρα θέλουμε να την εφαρμόσουμε τους επόμενους μήνες» λέει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Νοσομείων διευκρίνισε στην DW ότι την επίμαχη περίοδο της πανδημίας (Μάρτιος-Μάιος) αναβλήθηκαν 1,7 εκατομμύρια θεραπείες σε σύνολο 20 εκατομμυρίων, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα γερμανικά νοσοκομεία. «Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό» λέει ο ίδιος. Ωστόσο, σημειώνει χαρακτηριστικά, αυτό που προβληματίζει τους γιατρούς στη Γερμανία, δεν είναι τόσο οι αναβολές που έγιναν σε μη οξείες περιπτώσεις και κατόπιν επικοινωνίας των ασθενών με τους θεράποντες ιατρούς αλλά πολύ περισσότερο τα επείγοντα περιστατικά, όπως πιθανά εγκεφαλικά, που δεν έφτασαν ποτέ στο νοσοκομείο από φόβο μόλυνσης από τον κορωνοϊό ή έλλειψης κρεβατιών. «Τα νοσοκομεία είναι ασφαλείς χώροι» αναφέρει ωστόσο ο Γκ. Γκας, καθησυχάζοντας τους ασθενείς στη Γερμανία και συμπληρώνει: «Λειτουργούμε με υψηλές προδιαγραφές προστασίας από λοιμώξεις και δεν είμαστε τόσο υπερφορτωμένοι για το άμεσο μέλλον ώστε να μην μπορούμε να αναλάβουμε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης. Είναι σημαντικό να το καταλάβει αυτό ο κόσμος. Θέλουμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα για τα γερμανικά νοσοκομεία».
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς κρίνει τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Γκέραλντ Γκας παρατηρεί ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία άντεξε τη δοκιμασία. «Θα έλεγα ρητά ότι το ομοσπονδιακό σύστημα υγείας έχει αποδείξει την αξία του. Αυτό που βιώσαμε ήταν μια καλή συνεργασία με τα υπουργεία, τις υγειονομικές αρχές των κρατιδίων, τα τοπικά νοσοκομεία. Οι κλινικές ελέγχου πυρετού και τα κέντρα τεστ κορωνοϊού λειτούργησαν πολύ γρήγορα. Όπως γρήγορα αποφασίσαμε πού θα πηγαίνουν τα περιστατικά κορωνοϊού. Πώς θα γίνεται η θεραπεία. Έτσι όλα αυτά τα δίκτυα απέδειξαν την αξία τους.»
Κάρμεν Ντάουτσενμπεργκ, DW
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη