Ιδιαίτερα επιθετική στάση τηρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει, σε μια κίνηση που προκάλεσε ευρύτερες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, πρόταση για επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων παρά το casus belli της Τουρκίας.
Η θεώρηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ότι δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν οι εξελίξεις και σημειώνουν με έμφαση ότι πριν από δέκα μέρες ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά της, ενώ δεν υπήρχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. «Και μέσα σε δέκα μέρες ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστελόριζο. Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη», υποστηρίζουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για τον πρώην Πρωθυπουργό, στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη είναι μονόδρομος, όπως ταυτόχρονα και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις. Και αυτό διότι, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν. «Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία», είναι ένα από τα επιχειρήματά τους.
Σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τα 12 ναυτικά μίλια, η επιχειρηματολογία της ηγετικής ομάδας είναι ότι η κάθε χώρα έχει δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την επέκταση των χωρικών υδάτων αρχικά νότια και ανατολικά της Κρήτης, με την προοπτική επέκτασης και νότια των νησιών της Ανατολικής Μεσογείου ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις. Η θέση για επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια εξάλλου είχε αναδειχθεί πολλές φορές από τον Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων και στις δηλώσεις του στο Περιστύλιο της Βουλής μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη», υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι το casus belli αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο και υπογραμμίζουν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι απαραίτητο ο κ. Μητσοτάκης να αξιοποιήσει αυτή την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης.
Στο προσκήνιο οι ιδεολογικές διαφορές
Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει διαφορετική οπτική μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά. Διαφορετικά διαβάζει τις εξελίξεις η προεδρική τάση, διαφορετικά η ομάδα των «53+» και με άλλο μάτι πολύ πιο εθνικοπατριωτικό ένα τμήμα των πασοκογενών που έρχονται σε αντίθεση με τους εκσυγχρονιστές – φιλελεύθερους που μετακινήθηκαν από το ΠαΣοΚ προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ελληνοτουρκική κρίση φωτίζει και τις σοβαρές ιδεολογικές διαφορές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράλληλα έφερε κοντά την τάση των «53+» με τους εκσυγχρονιστές – μεταρρυθμιστές.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχαν ιδιαίτερη επικοινωνία και πολλά μέλη των «53+» επέκριναν τους εκσυγχρονιστές – μεταρρυθμιστές για σειρά ζητημάτων, θεωρώντας ότι το κόμμα θα στρίψει προς τη σοσιαλδημοκρατία πλέον ακούγεται η φράση: «Επιτέλους μπορούμε να μιλήσουμε πολιτικά και να επικοινωνήσουμε με κάποιους». Και αυτό που φαίνεται είναι ότι υπάρχει συμφωνία τόσο στο πεδίο των εθνικών θεμάτων (σ.σ. πιο κοσμοπολίτικη και διεθνιστική άποψη) όσο και στο πεδίο των δικαιωμάτων.