Κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.
Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες και ότι σήμερα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.
Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το Ορούτς Ρέις και πάλι στην ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι υποθάλπει μονομερώς τις εντάσεις και περιπλέκει «εσκεμμένα» την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.
Πέτσας : Σοβαρότατη κλιμάκωση από την Άγκυρα – Ζητάμε ενεργοποίηση κυρώσεων
Η Ελλάδα θα θέσει αύριο Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων, επισήμανε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας σοβαρότατη κλιμάκωση το γεγονός ότι το Ορούτς Ρέις πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».
Αρνήθηκε πάντως, να σχολιάσει την δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ότι το ερευνητικό σκάφος έφτασε χθες στο σημείο των ερευνών και σήμερα αρχίζει έρευνες.
«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στον Σκάι, κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα… Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα
Το Spiegel αναφερόμενο στην ελληνοτουρκική διαμάχη γράφει για τη στάση των δυο χωρών: «Η διαμάχη είναι περισσότερο συμβολική, καθώς υπάρχουν πιθανώς μόνο μικρές ποσότητες αερίου στα επίμαχα ύδατα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να μην είναι καθόλου κερδοφόρα. Ωστόσο, τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική πλευρά έχουν αναδείξει το θέμα με την εθνικιστική τους ρητορική.
Δεν είναι πλέον ζήτημα νομικών ζητημάτων, αλλά εθνικής κυριαρχίας. Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στέλνοντας το Oruc Reis να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες. «Στη Μεσόγειο, η Τουρκία δεν παλεύει μόνο για πρώτες ύλες, αλλά και για την υπεροχή στην περιοχή», δηλώνει η Ίλκε Τοϊγκιούρ, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο ισπανικό ινστιτούτο Elcano Royal Institute. Ο Ερντογάν, πιστεύει, είναι επίσης πιθανό να αντιδρά στην πίεση του υπερεθνικιστή κυβερνητικού εταίρου MHP, ο οποίος ζητά σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα».