Σε λίμνη μετατράπηκε λόγω βροχόπτωσης ο χωμάτινος πεζόδρομος που χωρίζει την Αρχαία Αγορά και τους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης!
Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη και μάλλον ούτε η τελευταία φορά, καθώς το θλιβερό θέαμα για τους πεζούς -μεταξύ των οποίων και οι τουρίστες που επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- επαναλαμβάνεται σταθερά για χρόνια μετά από κάθε βροχή μετατρέποντας το σημείο σε κακοτράχαλο επαρχιακό δρόμο άλλης εποχής.
Οι εικόνες των άτυχων επισκεπτών της πόλης που σκαρφαλώνουν στις παρυφές του πεζοδρόμου με τα καρότσια για να μην …κολυμπήσουν στα λασπόνερα, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί. Οι πιο… αποφασισμένοι τοποθετούν πέτρες και αγκωνάρια για να πατήσουν, ενώ οι πιο άτυχοι τσαλαβουτάνε. Και όμως, μιλάμε για τον μεγάλο χωματόδρομο που ενώνει την οδό Αποστόλου Παύλου με την Πλάκα όπου υπάρχουν οι είσοδοι για την Αρχαία Αγορά και για την οδό των Παναθηναίων που διέσχιζε στην αρχαιότητα την Αγορά και κατέληγε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Παρά τα μόνιμα προβλήματα που προκαλούνται για τους διερχόμενους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής μετά από κάθε βροχόπτωση, λύση δεν βρίσκεται. Αλλά και όσες φορές στο παρελθόν υπήρξαν παρεμβάσεις τεχνικής φύσεως (με επιχωματώσεις στα σημεία και επιπέδωση του εδάφους με χρήση οδοστρωτήρα), δεν απέδωσαν καθώς με την πρώτη βροχή παρασέρνεται το χώμα και δημιουργούνται και πάλι πραγματικές λίμνες.
Προφανώς απαιτούνται άλλες πιο εξειδικευμένες παρεμβάσεις με αυλάκια και υδρορροές εδάφους ώστε να διοχετεύονται τα νερά και να μην συγκρατούνται. Σημειώνεται, ότι από τον χωματόδρομο διέρχονται ακόμα και οι επίσημοι που επισκέπτονται τον χώρο, όπως οι αρχηγοί των κρατών – μελών της Ε.Ε. που είχαν λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής που είχε διοργανώσει η Ελληνική Προεδρία το 2003 (επί Σημίτη) για τη διεύρυνση της Ένωσης στην Στοά του Αττάλου, ενώ τον περασμένο Ιούνιο από τον ίδιο χώρο πέρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την ευκαιρία του ανοίγματος των Μουσείων μετά την τρίμηνη καραντίνα.
Για καλή τους τύχη δεν είχε βρέξει εκείνες τις μέρες… Το πρόβλημα είναι μόνιμο και διαχρονικό και καλό θα ήταν οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν μια οριστική και αξιόπιστη τεχνική λύση στο θέμα που αν μη τι άλλο εκπέμπει εικόνα εγκατάλειψης και απόλυτης αδιαφορίας.