Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς : Ποιες αλλαγές έφερε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Τι ισχύει για μάσκα, ωράρια, συναθροίσεις

Οι τροποποιήσεις στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.

Στις αλλαγές για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που προκύπτουν μέσα από τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν, επικεντρώθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ισχύουν μετά την εφαρμογή του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας ξεκαθάρισε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη την Ελλάδα στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.

Είπε ακόμα ότι ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.

Κωδικοποιημένα τα μέτρα

1) Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε χώρους εργασίας και εξωτερικούς με συγχρωτισμού σε όλη τη χώρα.

2) Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας από 01:00 έως 05:00 στο επίπεδό 1, από 12:30 έως 05:00 στο επίπεδο 2, από 00:00 έως 05:00 στο επίπεδο 3.

3) Ανώτατο όριο για συναθροίσεις: στο επίπεδο 1 τα 100 άτομα, στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα, στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.

4) Αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών σε συνέδρια, χώρους λατρείας, μουσεία.

5) Όρια πληρότητας σε θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφους: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.

6) Όρια πληρότητας σε εστίαση 80% στο επίπεδο 1, 65% στο επίπεδο 2, 50% στο επίπεδο 3.

7) Χρήση μάσκας σε γυμναστήρια για προσωπικό και αθλούμενους. Χρήση μάσκας υποχρεωτική για χώρους υποδοχής, αναμονής και αποδυτήρια, καθώς και στα ομαδικά μαθήματα , στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Διευκρινίσεις για τα εστιατόρια – «Μόνο όταν τρώμε χωρίς μάσκα»

Αναφορικά με τα εστιατόρια, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε είναι σημαντικό να κινούμαστε με μάσκα σε όλους του χώρους και «όσο περισσότερο τη χρησιμοποιούμε τόσο σημαντικότερο είναι».

Πρόσθεσε πως αυτονόητο ότι δεν χρησιμοποιούμε τη μάσκα όταν δειπνούμε και καθόμαστε στο τραπέζι, ωστόσο, όταν κινούμαστε μέσα στο εστιατόριο ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον υπόλοιπο κόσμο και πρέπει να φοράμε μάσκα.

5.472 ενεργά κρούσματα

Αναφερόμενος στα στοιχεία για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι μέχρι τις 11 Οκτωβρίου υπάρχουν 5.472 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, τα οποία είναι απομονωμένα κατ’ οίκον και αυτά και οι επαφές τους.

Για τα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία 29 σχολείων και 139 τμημάτων πανελλαδικά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως παρατήρησε, τα σχολεία μας είναι ασφαλή και δεν υπάρχει διασπορά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738.

Tέλος, σημείωσε πως το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.

Οι τρεις περιοχές που προβληματίζουν τη ΓΓΠΠ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι τρεις περιοχές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται για την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Πέλλα. Μάλιστα, για τις δύο πρώτες ο υφυπουργός απεύθυνε έκκληση στους πολίτες τους να τηρούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συγκεκριμένα:

  • Κοζάνη: Από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, σε τρεις μέρες δηλαδή, καταγράφηκαν 49 νέα κρούσματα και 101 επαφές τους. Συνολικά, στην περιοχή υπάρχουν 181 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία νοσηλεύονται 8.
  • Ιωάννινα: Από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, καταγράφηκαν 66 νέα κρούσματα και 147 επαφές. Συνολικά, η περιοχή καταγράφει σχεδόν 200 ενεργά κρούσματα, από τα οποία 24 νοσηλεύονται.
  • Πέλλα: Υπάρχουν 212 ενεργά κρούσματα, τα περισσότερα συνδέονται με συγκεκριμένο cluster.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.