Να ανοίξει την ατζέντα των διερευνητικών επαφών και να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Αθήνας επιδιώκει η Άγκυρα με την αποστολή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτίως του Καστελλορίζου.
Έναν διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Τουρκία επιθυμεί ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον κ. Φίλη.
«Εφόσον δεν μπορούν να επιτύχουν τους όρους του διαλόγου, να ορίσουν την ατζέντα θα φτάσουν την κατάσταση στα άκρα, πιστεύοντας ότι εκβιάζοντας την Ευρώπη και την Ελλάδα μπορούν να πετύχουν κάτι καλύτερο από αυτό που έχουν αυτή την στιγμή.
» Επιπλέον η Τουρκία φαίνεται ότι έχει επιλέξει τον δρόμο της έντασης που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τετελεσμένο που ναι μεν θα είναι παράνομες, όμως μια παράνομη πράξη που δεν παράγει δίκαιο, μπορεί να παράξει αποτέλεσμα» εξήγησε ο διεθνολόγος.
«Αν το Oruc Reis φτάσει σε περιοχή μέσα από τα 12 ν.μ. ή πολλώ δε μάλλον αν φτάσει στα 6,5 ν.μ. από το Καστελλόριζο, εκεί η Τουρκία θα έχει πετύχει τα εξής:
- Πρώτον, να προσδιορίσει (κατά τη δική της άποψη, αλλά στην πράξη πλέον) ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας δεν μπορούν να υπερβούν τα 6 ν.μ. (άρα να φτάσουν τα 12).
- Και δεύτερον, δεν αναγνωρίζει στα ελληνικά νησιά την παραμικρή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη «αν το Oruc Reis κάνει σεισμική έρευνα στα 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο, δηλαδή σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, κι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση γίνει μετά θα γίνει με δυσμενείς για εμάς όρους. Πρέπει πάση θυσία να αποκρούσουμε την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή».
Ερωτηθείς για το πως πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας στην τουρκική πρόκληση, ο κ. Φίλης σημείωσε πως «πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις».
Αρχικά προς πάσα διπλωματική κατεύθυνση και το δευτερευόντως στο επιχειρησιακό πεδίο, να προλάβει να αποκρούσει πριν το Oruc Reis μπει στην κρίσιμη για εμάς περιοχή. «Να υψώσουμε ένα τείχος στην περιοχή. Οι ελληνικές δυνάμεις να είναι εκεί και να περιμένουν το Oruc Reis».