Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η βουλγάρα επικεφαλής του ΔΝΤ, πρώτη τον Ιανουάριο αυτού του χρόνου προειδοποίησε για το τσουνάμι που έρχεται στην οικονομία.
Εγκαίρως είχε προειδοποιήσει για την ύφεση και την οικονομική καταστροφή που θα σπείρει ο κορωνοϊός και με την εγκυρότητα του – κατά τα άλλα μισητού – ΔΝΤ για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες είχε μιλήσει για τη μόνη λύση που δεν είναι άλλη από τη δημοσιονομική χαλάρωση.
Οσοι παρακολουθούν τη στάση και τις κινήσεις της γνωρίζουν πολύ καλά ότι όχι μόνο προειδοποίησε αλλά και δικαιώθηκε, κόντρα σε πολιτικούς, κυβερνήσεις και τραπεζίτες που δεν ήθελαν να πιστέψουν αυτό που θα συμβεί.
Προχθές η κυρία Γκεοργκίεβα μάς προειδοποίησε ξανά, λέγοντας ότι δεν βλέπει έξοδο από τη σημερινή κρίση το επόμενο έτος.
Και για να το καταλάβουν όλοι, τόνισε πως «χώρες σε όλον τον κόσμο θα διακινδυνεύσουν να αντιμετωπίσουν μαζικές χρεοκοπίες και οικονομικές πληγές αν αρθεί γρήγορα η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη στις οικονομίες τους».
«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι στο μήνυμα που στέλνουμε να μην αποσυρθεί η στήριξη πρόωρα. Αν το κάνουμε, τότε διακινδυνεύουμε μαζικές χρεοκοπίες και μαζική ανεργία».
Αυτό είναι λοιπόν το πλαίσιο που θα κινηθεί ο κόσμος ολόκληρος το 2021, παλεύοντας με την πανδημία μέχρι να βρεθεί αξιόπιστο εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία στη νόσο που προκαλεί ο SARS CοV-2.
Από αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να ξεφύγει η ελληνική οικονομία, η οποία διψά για επενδύσεις, ρευστότητα, σταθερότητα ώστε να ξεπεράσει μία ακόμα δύσκολη χρονιά.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καθορίσει το πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τώρα για το 2021, κάνοντας ρεαλιστικές υποθέσεις για τις δυσκολίες που έρχονται, και να εκμεταλλευθεί τον χώρο και τον χρόνο που διαθέτει για να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας όπως έκαναν οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την επένδυση της Microsoft στην Αττική. Ας αφήσει σε δεύτερη μοίρα την επικοινωνιακή γραμμή «όλα βαίνουν καλώς»…