Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ μέσω Twitter ότι βρέθηκε θετικός στην Covid-19 σόκαρε την παγκόσμια πολιτική σκηνή και ενέτεινε το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Σε μία σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων στο Fox Business Network, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το εξιτήριο, ο πρόεδρος Τραμπ μεταξύ άλλων είπε ότι αισθάνεται καλά, είναι υγιής «επειδή είναι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου» και ότι η δοκιμαστική θεραπεία που του χορηγήθηκε τον έκανε να νιώσει «ευλογημένος» που νόσησε.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που κινδυνεύει η υγεία ενός προέδρου των ΗΠΑ. Υπάρχουν περιπτώσεις Αμερικανών προέδρων που η ασθένειά τους λίγο έλλειψε να οδηγήσει τη χώρα σε κρίση. Το εγκεφαλικό επεισόδιο του Γούντροου Ουίλσον το 1919 που συνέπεσε με την ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών αλλά και τα προβλήματα υγείας του Φραγκλίνου Ρούσβελτ που λέγεται ότι καθόρισαν τα αποτελέσματα των διασκέψεων στην Τεχεράνη και τη Γιάλτα, κατά τις οποίες δόθηκε στον Στάλιν η κυριότητα της Ανατολικής Ευρώπης, δύνανται να αποτελέσουν τέτοια παραδείγματα.

Ακόμη, στις περιπτώσεις των Τζορτζ Ουάσινγκτον, Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, Ζάκαρι Τέιλορ, Τζέιμς Μπουκάναν, Γούντροου Ουίλσον και Ντουάιτ Αϊζενχάουερ η σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας τους λίγο έλειψε να τους στερήσει τη ζωή, ενώ για κάποιους από τους προαναφερθέντες αναπόφευκτα επήλθε ο θάνατος.

Τζορτζ Ουάσινγκτον

Οι προβλέψεις ότι ως πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζορτζ Ουάσινγκτον θα συγκέντρωνε μεγάλο μέρος της εξουσίας στα χέρια του δεν βγήκαν αληθινές, ακριβώς γιατί το ξεκίνημα του προέδρου Ουάσινγκτον ήταν κάθε άλλο παρά δυναμικό.

Συγκεκριμένα, λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του, τον Ιούνιο του 1789 στον αριστερό μηρό του Ουάσιγκτον εντοπίστηκε ταχέως αναπτυσσόμενος όγκος τόσο επώδυνος που τον δυσκόλευε ακόμη και στο να καθίσει. Κατ’ επέκταση, οι φροντιστές φοβούμενοι για τη ζωή του προέδρου αποφάσισαν να κλείσουν τους δρόμους γύρω από την κατοικία του στη Νέα Υόρκη με σκοπό την ταχεία και ήρεμη ανάρρωσή του.

Εν τέλει, στις 17 Ιουνίου ο Ουάσιγκτον χειρουργήθηκε και ο όγκος αφαιρέθηκε επιτυχώς. Ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος έμεινε στο κρεβάτι για έξι εβδομάδες και τελικά επέστρεψε στα καθήκοντά του με την πίεση των νέων υποχρεώσεων να αυξάνει διαρκώς τον κίνδυνο επιδείνωσης της σωματικής αλλά και της ψυχικής του υγείας.

Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον

Ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον γίνεται ο πρώτος πρόεδρος που πεθαίνει κατά τη διάρκεια της θητείας του το 1841, μόλις 32 ημέρες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων.

Το ταξίδι από το Οχάιο στην Ουάσινγκτον φαίνεται να εξάντλησε τον 68χρονο Χάρισον με την υγεία του να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο μετά το τέλος μιας μακράς ομιλίας του κάτω από τη βροχή. Τελικά, ο 9ος πρόεδρος των ΗΠΑ πέθανε ένα μήνα αργότερα από πνευμονία και παραμένει μέχρι σήμερα ο βραχυβιότερος πρόεδρος της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ζάκαρι Τέιλορ

Η τρίτη συντομότερη θητεία Αμερικανού προέδρου είναι συνδεδεμένη με το όνομα του Ζάκαρι Τέιλορ. Το 1850 έχοντας παρακολουθήσει μια εκδήλωση αφιερωμένη στο Μνημείο του Ουάσιγκτον η αφόρητη ζέστη προκάλεσε ενοχλήσεις στον ήρωα πολέμου Τέιλορ.

Αναγκασμένος να πίνει παγωμένο νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα αισθάνθηκε σοβαρούς πόνους στην κοιλιακή χώρα και πέθανε λίγες μέρες αργότερα. Ο θάνατος του Τέιλορ σόκαρε τους Αμερικανούς και ο νεαρός τότε από το κόμμα των Ουίγων Αβραάμ Λίνκολν εκφώνησε λόγο προς τιμή του τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«… Όμως έφυγε. Ο κατακτητής τελικά κατακτήθηκε. Οι καρποί των κόπων του, το όνομα, η ανάμνηση και το παράδειγμά του είναι ό,τι μας έχει απομείνει».

Τζέιμς Μπουκάναν

Ο προκάτοχος του Λίνκολν αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα προέδρου που νόσησε βαριά όταν εκτελούσε τα προεδρικά του καθήκοντα. Ειδικότερα, αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας του το 1857 ο Τζέιμς Μπουκάναν έπαθε δυσεντερία και καθώς η πόλωση ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο μεγάλωνε η κατάσταση του προέδρου χειροτέρευε.

Ο Μπουκάναν θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους χειρότερους προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ αφήνοντας άλυτα τα ζητήματα της σκλαβιάς και του Αμερικανικού Εμφυλίου για τον διάδοχό του Λίνκολν. Μάλιστα, λίγο πριν εγκαταλείψει την προεδρική θέση έπασχε από στραβισμό , ενώ φημολογείται ότι παράλληλα είχε κατάθλιψη.

Γούντροου Ουίλσον

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ειρήνης του Παρισιού το 1919, η υγεία του Ουίλσον κλονίστηκε σοβαρά πιθανότατα από την ισπανική γρίπη και από μία σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα την παράλυση της αριστερής πλευράς του σώματός του. Ωστόσο, ο θάνατος δε βρήκε τον Ουίλσον κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αν και η κατάσταση του μετά τη Σύνοδο στο Παρίσι χειροτέρευε διαρκώς.

Άξιο αναφοράς, επίσης, είναι ότι οι πληροφορίες για την επιδείνωση της υγείας του αποκρύπτονταν από τους πολίτες. Τέτοια παραδείγματα απόκρυψης πληροφοριών σχετικά με την υγεία ενός προέδρου συναντά κανείς και στην πιο πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Λόγου χάρη, στην περίπτωση του Τζον Φ. Κένεντι επτασφράγιστο μυστικό αποτελούσαν για χρόνια τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο πρόεδρος με τις πρώτες πληροφορίες να βγαίνουν στο φως από τον βιογράφο του σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ντουάιτ Αϊζενχάουερ

Δύο φορές και μάλιστα την ώρα που ήταν στο γραφείο κινδύνεψε η υγεία του προέδρου Αϊζενχάουερ, καθώς το 1955 υπέστη καρδιακή προσβολή και το 1957 εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα Ντουάιτ Αϊζενχάουερ με τον Βασιλιά Παύλο.

Μετά τη δολοφονία του διαδόχου του, Τζον Φ. Κένεντι, το 1963 τα κενά σχετικά με την προεδρική διαδοχή γιγαντώθηκαν και κατ’ επέκταση άρχισαν να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διαδοχής.

Η λύση στο πρόβλημα δόθηκε με την 25η τροπολογία το 1967 σύμφωνα με την οποία πραγματοποιείται μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο εφόσον ο Πρόεδρος δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του αξιώματός του. Πρόκειται για μια τροπολογία που ισχύει μέχρι σήμερα και προβλέπει την μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορεί να κυβερνήσει.

Από την παραπάνω λίστα μπορούν να εξαχθούν δύο συμπεράσματα: ότι ένας πρόεδρος που νοσεί σοβαρά το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι είτε να επιβαρύνει περισσότερο την υγεία του είτε να λάβει λαθεμένες αποφάσεις σε καίρια ζητήματα.

Στην περίπτωση του Τραμπ, η διάγνωσή του με κορωναϊό το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής είναι η επέκταση της αβεβαιότητας των ψηφοφόρων αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων στους κόλπους του Λευκού Οίκου. Με τις προεδρικές εκλογές να αναμένεται να διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα μήνα μένει να δούμε, αν τελικά οι επίμαχες δηλώσεις και τα επικοινωνιακά τρικ θα λειτουργήσουν ευνοϊκά για τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται ήδη πίσω στην κούρσα της προεδρίας.