Σε μια παραληρηματική υπεράσπιση του ναζισμού και του φασισμού μετέτρεψε το αίτημα του Γιάννη Λαγού για την εξαίρεση των δικαστών, ο δικηγόρος του Κώστας Πλεύρης.
Τον ενόχλησε «ο εσμός των αντιδράσεων»
Ο συνήγορος του ευρωβουλευτή που έχει κριθεί ένοχος για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, δεν περιορίστηκε μόνο στο να προβάλλει τα ακροδεξιά πιστεύω του αλλά εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση το ΚΚΕ και να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο δικαστήριο.
Μάλιστα μεταξύ άλλων ο άλλοτε πρόεδρος του φασιστικού κόμματος «4η Αυγούστου» Κώστας Πλεύρης ανέφερε προς το δικαστήριο: «Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;».
Ο συνήγορος τού Γιάννη Λαγού, αναφέροντας στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις πολιτικές παρεμβάσεις μετά τις δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και των πολιτικών αρχηγών, ισχυριζόμενος ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».
Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό και ναζισμό αντί να τους διακόπτει καθώς -όπως είπε ο Κώστας Πλεύρης- το δικαστήριο δικάζει πράξεις και όχι ιδεολογίες.
Δικαστήριο της Γαλλικής επανάστασης
Ο συνήγορος του Λαγού, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που χαρακτήρισε αόριστη την αίτηση Λαγού, είπε ότι τα γεγονότα είναι πασίδηλα και γι’ αυτό δεν τα εξειδίκευσαν, εστιάζοντας στις δηλώσεις των πολιτικών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και στη διαδήλωση την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής.
Κλείνοντας δε την αγόρευση του, έκανε λόγο για κλίμα φανατισμού, που καλλιεργήθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ για να δημιουργήσει εντυπώσεις ζήτησε εγγυήσεις για τη σωματική του ακεραιότητα λέγοντας πως «ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη.
«Ήρθε εδώ και ο Κουτσούμπας που όπως είχε πει ο Παπανδρέου το ΚΚΕ ήταν η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση». «Έγινε δίκη ποινικών πράξεων και όχι δίκη ιδεών. Το δικαστήριο ανέχτηκε πολιτική δίκη» είπε επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψης ότι επηρεάστηκε η κρίση του δικαστηρίου από γεγονότα μεταγενέστερα της καταδικαστικής αποφάσεως.
Άλλο δικαιοσύνη, άλλο δημοκρατία
Μάλιστα, υποστήριξε πως το δικαστήριο όφειλε να μην ακούσει τους μάρτυρες που μιλούσαν «για το φασισμό και για κρεμάλες».
«Εδώ δεν δικάζονται ιδέες μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους. Σήμερα τους αποκαλούσαν τέρατα. Υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου. Δεν δικάζει ο λαός έχουμε Σύνταγμα και νόμους. Έχουμε παρέμβαση όλων των πολιτικών όλων των ΜΜΕ στη δίκη. Έχουμε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας» είπε ο Κώστας Πλεύρης.
Το σύνολο της αντίληψής του Κώστα Πλεύρη συμπυκνώνεται στη φράση του πως «δεν μπορεί όλα τα κομματόσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία» καθώς «το δικαστήριο εξυπηρετεί την ιδέα της Δικαιοσύνης» και φυσικά ο συνήγορος του καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγού δεν παρέλειψε να εξάρει στην εισαγγελική πρόταση για την αθώωση των χρυσαυγιτών λέγοντας ότι «η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα γιατί εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου».
Σημειώνεται ότι το αίτημα του Λαγού οδήγησε σε πολύωρη εμπλοκή τη δίκη.