Νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία σε 12, 24, 100 ή ακόμη και 120 δόσεις, που θα ξεκινήσουν από τον Μάιο του 2021, καθώς μέχρι τότε έχουν «παγώσει» οι πληρωμές επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία, φέρνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην ιλιγγιώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών και να διευκολυνθούν πολίτες και επιχειρήσεις να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που αθέτησαν ή προέκυψαν μετά το lockdown.
Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός για τα έσοδα κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
1.Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς την Εφορία οι οποίες δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
2.Οι ρυθμισμένες δόσεις Μαρτίου – Ιουνίου 2020 που δεν έχουν καταβληθεί και έχουν πάρει αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 θα προστεθούν, από τον Μάιο 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.
3.Ολοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.
Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση και αφορά όσους είχαν ενταχθεί στις 100 ή στις 120 δόσεις.
4.Ολοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
5.Οφειλές στην Εφορία που προέκυψαν από απλήρωτα δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Ελπίδες για αύξηση των εισπράξεων
Με τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει και τα έσοδα του 2021, καθώς προσδοκά ότι από το δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς η οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αναμένει ότι παράλληλα θα αυξηθούν και οι εισπράξεις από τρέχοντες φόρους (κυρίως από τον ΦΠΑ), ώστε να ισορροπήσει και πάλι ο κρατικός προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 θα διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πόροι αυτοί ενισχύουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% (σενάριο βάσης) στο 7,5%.
Ωστόσο, υπάρχει και το δυσμενές σενάριο όπου, αν έχουμε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας είτε εντός του 2020, είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί στο 4,5% του ΑΕΠ.
Στα 10,6 δισ. ευρώ το έλλειμμα εφέτος
Οσο για το αποτέλεσμα που θα εμφανίσει εφέτος ο προϋπολογισμός, προβλέπεται έλλειμμα 10,6 δισ. ευρώ ή 6,2% του ΑΕΠ, ενώ και για το 2021 ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης του 1% (αισιόδοξο σενάριο) ή 3% στο δυσμενές σενάριο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, αύξηση κατά 3,56 δισ. ευρώ σε σύγκριση με εφέτος αναμένεται να εμφανίσουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το 2021 και να διαμορφωθούν στα 53,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,1% έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (ΕΦΚ, ΦΠΑ κ.λπ.) προβλέπεται να ανέλθουν σε 27,5 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 3,54 δισ. ευρώ, ενώ οι λοιποί φόροι που αφορούν την παραγωγή εκτιμώνται σε 1,15 δισ. ευρώ, μειωμένοι κατά 57 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
Τα έσοδα από φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν το 2021 σε 15,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,25 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
Στο ποσό αυτό έχει περιληφθεί η πρόβλεψη για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα (θα φανεί στη μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους), ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες. Εξαιρούνται από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.
Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές
Σε γρίφο για το τι τελικά θα συμβεί το 2021 στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ εξελίσσονται οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας θα διαμορφωθούν σε 2,688 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 2 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020. Για το 2021 η μόνη αναφορά στον ΕΝΦΙΑ είναι η ενίσχυση των κατοίκων των μικρών και απομακρυσμένων νησιών με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην ΕΕ να προχωρήσει μέσα στο 2021 σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών 3.000 περιοχές που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.
Χάθηκαν έσοδα €4,5 δισ. λόγω κορωνοϊού
Εσοδα άνω των 4,5 δισ. ευρώ χάθηκαν εφέτος από τον προϋπολογισμό λόγω της ύφεσης του κορωνοϊού. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το 2020, μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 50,15 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.563 εκατ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2020.
Από ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ), φόρους με μορφή χαρτοσήμου και φόρους επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών το κράτος θα εισπράξει εφέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, 23,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,6 δισ. ευρώ ή 16,2% έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, η μείωση του ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθει στα 3,4 δισ. ευρώ και των ΕΦΚ στα 695 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων και της ύφεσης στην αγορά από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
Μεγάλες όμως θα είναι οι απώλειες εφέτος και στον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα 13,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,7 δισ. ευρώ ή 16,3% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Η μείωση αυτή προέρχεται από τον φόρο νομικών προσώπων κατά 1,2 δισ. ευρώ και από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 1,3 δισ. ευρώ εκατ. λόγω μειωμένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος μισθωτών ιδιωτικού τομέα εξαιτίας των μειώσεων μισθών που υπέστησαν από αναστολές συμβάσεων εργασίας, εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας αλλά και απολύσεις, από τη μείωση προκαταβολής φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών και από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων που αφορούν παρελθόντα οικονομικά έτη.