Είναι αλήθεια ότι τον 21ο αιώνα ο παγκόσμιος πλούτος συνεχίζει να συγκεντρώνεται στα χέρια όλο και λιγότερων, όλο και ισχυρότερων. Ωστόσο χάρη σε πρωτοβουλίες υπερεθνικών θεσμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Oxfam, κυβερνήσεων που στηρίζουν τους θεσμούς αυτούς, αλλά και υπερ-πλουσίων ιδιωτών όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ, η ακραία φτώχεια χρόνο με το χρόνο μειώνεται.
Για την ακρίβεια μειωνόταν. Διότι την τελευταία χρονιά της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα η ακραία φτώχεια θα αυξηθεί και θα φθάσει στα 115 εκατομμύρια, όπως προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα. Διότι η πανδημία ήλθε να προστεθεί με τρόπο καθοριστικό στις περιφερειακές συγκρούσεις και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που συστηματικά εμποδίζουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να περιορίσει την ακραία φτώχεια.
Με 1,61 ευρώ τη μέρα
Ως ακραία φτώχεια ο διεθνής οργανισμός ορίζει τη διαβίωση με διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο από 1,90 δολάρια (1,61 ευρώ) ημερησίως. Και το 2021 προβλέπει ο αριθμός των διαβιούντων υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας στον πλανήτη να φθάσει τα 150 εκατομμύρια.
Εφέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα αυξηθεί η ακραία φτώχεια από το 1998, τη χρονιά δηλαδή που η ασιατική που είχε ξεσπάσει το 1997 επηρέασε την παγκόσμια οικονομία – ακολουθούμενη μάλιστα από τη ρωσική κρίση. Το 1999 έσκασε η λεγόμενη «φούσκα του Ίντερνετ», αλλά η κατάρρευση των τεχνολογικών μετοχών στα χρηματιστήρια δεν επηρέασε τους ακραία φτωχούς. Έπληξε και φτωχοποίησε (όχι βέβαια σε ακραίο βαθμό) τη μεσαία τάξη, η οποία έμελλε να δεχθεί ένα ακόμα σκληρότερο χτύπημα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η καταλυτική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στην επιδείνωση της ακραίας φτώχειας φαίνεται από το γεγονός ότι, προτού αυτή ξεσπάσει, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε για την εφετινή χρονιά περαιτέρω μείωσή της.
Σημειώνει ο οργανισμός ότι από το 2015 έως το 2017, 50 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από την ακραία φτώχεια. Παρατηρεί, ωστόσο, ότι και προτού ξεσπάσει η πανδημία ο ρυθμός μείωσης της ακραίας φτώχειας έδειχνε σημάδια υποχώρησης μετά το 2015 συγκριτικά με την 25ετία 1990-2015.
Οι πλούσιοι κατά 27,5% πλουσιότεροι
Στη φετινή Έκθεση για τη Φτώχεια και την Κατανομή της Ευημερίας, που εκπονεί κάθε διετία ο διεθνής οργανισμός, σημειώνεται ότι στην άλλη άκρη της εισοδηματικής κλίμακας των ανθρώπων, οι δισεκατομμυριούχοι βλέπουν τις περιουσίες τους να εκτινάσσονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το BBC παραθέτει στοιχεία από πρόσφατη έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, σύμφωνα με τα οποία από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο της χρονιάς που διανύουμε ο πλούτος των περίπου 2.200 δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά… 27,5% σε απόλυτες τιμές και έφθασε στα 10,2 τρισ. δολάρια!
Αναλόγως μεγάλη αύξηση σημείωσε και ο πλούτος των εκατοντάδων χιλιάδων πολυεκατομμυριούχων τους μήνες της πανδημίας. Τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και της βιομηχανίας είναι τα πιο κερδισμένα από την πανδημική κρίση, κατά την εδρεύουσα στην Ουάσιγκτον Παγκόσμια Τράπεζα.