Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής με τις φωτογραφίες της Μάγδας Φύσσα με τα χέρια ψηλά να βγαίνει από την αίθουσα του δικαστηρίου φωνάζοντας «Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου».
Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για απόφαση – σταθμό, επισημαίνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε στη Βουλή, κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση.
«Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, του τρίτου δημοφιλέστερου κόμματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» μεταδίδει το Reuters.
Μάλιστα, τo ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 ήταν το τραγικό γεγονός που οδήγησε τελικά στη σύλληψη στελεχών της ακροδεξιάς οργάνωσης και τη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της.
Οι New York Times, αφού αναφέρονται στην ιστορική απόφαση, θυμίζουν ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να «εκτιναχθεί σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών».
Ωστόσο, προειδοποιούν πως «παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, η απειλή του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί», αφού ορισμένα στελέχη της οργάνωσης έχουν προχωρήσει στη σύσταση δικών τους κομμάτων με παρόμοιες θέσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, το Associated Press κάνει λόγο για ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη.
Σημειώνει μάλιστα πως περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, ενώ σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.
Αναφορά κάνει, δε, στη συγκλονιστική αντίδραση της Μάγδας Φύσσα έξω από το δικαστήριο, επισημαίνοντας πως είχε παρακολουθήσει κάθε δικαστική συνεδρίαση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το BBC τονίζει ότι η δίκη διήρκεσε περισσότερο από πέντε χρόνια.
«Το νεο-ναζιστικό κόμμα, που το 2012 με τους Έλληνες να δοκιμάζονται από την κρίση χρέους είχε 12 βουλευτές στην Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» σημειώνει, παρουσιάζοντας αναλυτικά το ιστορικό της δίκης και το προφίλ των κατηγορουμένων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η βρετανική εφημερίδα Guardian σχολιάζει πως η Δικαιοσύνη έρχεται να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για συντριπτική καταδίκη.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι η ακροαματική διαδικασία «ήταν η μεγαλύτερη δίκη νεο – φασιστών από την ποινική δίωξη των Ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και αναφέρεται στις αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο.
«Ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι η νεο-ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση» επισημαίνει η Wall Street Journal, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην είσοδο της οργάνωσης στη Βουλή το 2012.
Όπως αναφέρει, υπήρξε περιθωριοποιημένη ομάδα γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις της σε μετανάστες και αριστεριστές, αλλά το 2010 αυξήθηκε η δημοφιλία της, όταν επιβλήθηκαν δραστικά μέτρα λιτότητας στη χώρα, επιταχύνοντας μία οικονομική ύφεση, που εκτίναξε την ανεργία έως και το 27%.
«Οι οικογένειες των θυμάτων της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα του δικαστηρίου, και χιλιάδες διαδηλωτές έξω, χειροκροτούν καθώς οι δικαστές ανακοίνωσαν τις αποφάσεις καταδίκης εναντίον του κόμματος. Η δίκη, η οποία διήρκεσε περισσότερα από πέντε χρόνια, είναι πιθανό να επιταχύνει την συντριβή του ακροδεξιού κινήματος που έγινε το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας» συμπληρώνει το ίδιο δημοσίευμα.
Το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως μια «εγκληματική οργάνωση» από το ποινικό δικαστήριο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός του και τα κύρια στελέχη του βρέθηκαν ένοχοι ότι τη διηύθυναν σε μια ιστορική ετυμηγορία που έγινε δεκτό με ζητωκραυγές από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ξεκινά το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου.
Αναφέρεται στο ιστορικό της πορείας του νεοναζιστικού κόμματος και την είσοδο του στην Βουλή, σκιαγραφώντας το προφίλ του «Führer», Νίκου Μιχαλολιάκου.
«Το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, με τους ηγέτες του να αντιμετωπίζουν βαριές ποινές σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της χώρας» ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης της Deutsche Welle, με την ανταπόκρισή του να φέρει υπότιτλο: «Θάνατος στον φασισμό».
Μάλιστα, αναφέρει πως χαρακτηρίστηκε ως η «δίκη του αιώνα» στην Ελλάδα όταν ξεκίνησε.
Με τον τίτλο «ο ηγέτης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» αναπαράγει την ιστορική απόφαση το Euronews.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά δε, στην «εκτόξευση» της Χρυσής Αυγής στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το αμερικανικό δίκτυο CNN. Με τίτλο «οι ηγέτες του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», κάνει λόγο για απόφαση – ορόσημο για τη Δημοκρατία.
Στέκεται δε ιδιαιτέρως στην πορεία της δίκης, επισημαίνοντας πως η απόφαση έρχεται μετά από 450 συνεδριάσεις του δικαστηρίου και εκατοντάδες μαρτυρίες και στοιχεία από τα κινητά τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές αυτών που συνελήφθησαν. «Σε αυτά περιλαμβάνονται φωτογραφίες μελών της Χρυσής Αυγής σε στρατόπεδα που ποζάρουν με όπλα επίθεσης και χαιρετισμούς ναζιστικού τύπου».
Με τίτλο «Η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ένοχη για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης» αναπαράγει την είδηση το δίκτυο Aljazeera. σημειώνοντας πως μετά από μια δίκη που διήρκεσε πάνω από πέντε χρόνια, μέλη της φασιστικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχα για πολλά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του φόνου.
Όπως αναφέρει, οι διώξεις ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στέκεται στις δηλώσεις της μητέρας του, Μάγδας.
«Παύλο, τα κατάφερες!» φώναξε έξω από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, με τα χέρια υψωμένα.