Στα χρόνια της επενδυτικής άπνοιας οι «προσευχές» για «βροχή» επενδύσεων δεν εισακούγονταν.
Οι προσδοκίες για την πολυπόθητη επένδυση που θα άλλαζε το κλίμα για τη χώρα μας και θα έδινε το σήμα για ανάλογες κινήσεις αποδεικνύονταν στην πράξη ανεδαφικές. Το κλίμα δεν ήταν ακόμη εύφορο.
Η πολυανμενόμενη αυτή επενδυτική πρωτοβουλία παίρνει πλέον σάρκα και οστά με την απόφαση του αμερικανικού κολοσσού Microsoft να επενδύσει στη χώρα μας καθιστώντας τη παγκόσμιο κόμβο του cloud.
Αποτελεί ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας μας και εκδηλώνεται μάλιστα σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Η κίνηση αυτή δεν ήρθε τυχαία. Το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας παρουσιάζει επιτέλους σταθερά βήματα βελτίωσης. Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού ενισχύεται, όπως καταδεικνύεται και από μεγάλες διεθνείς έρευνες. Καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτή είναι η εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου, το σταθερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με έρευνα της EY, το 38% των επενδυτών εκτιμά ότι η εικόνα της χώρας μας βελτιώθηκε τον τελευταίο χρόνο, το 62% ότι η Ελλάδα ακολουθεί σήμερα μια πολιτική για τις επενδύσεις, η οποία την καθιστά ελκυστική, ενώ η εικόνα της χώρας μας ενισχύθηκε από την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης του COVID-19, όπως αναφέρει το 41% των επενδυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα αύξησε κατά 69% τον αριθμό των ευρωπαϊκών άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που προσέλκυσε το 2019, απορροφώντας, σε απόλυτους αριθμούς, το 0,34% του συνόλου τους, ποσοστό που την κατατάσσει στην 29η θέση για το 2019, έναντι της 35ης το 2018.
Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή των επενδύσεων στον κρίσιμο τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, την τελευταία τριετία, έφθασε το 15% του συνόλου, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19%), για το ίδιο διάστημα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι εκτός από τον τουρισμό, τον «ήλιο και τη θάλασσα», η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να συμμετάσχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται στην εποχή μας.
Η εμφανής αυτή βελτίωση δεν πρέπει ωστόσο επ’ ουδενί να λειτουργήσει καθησυχαστικά. Η Ελλάδα έχει πολλά βήματα να κάνει και πολλούς τομείς να βελτιώσει, προκειμένου να εδραιώσει τη θέση της.
Γνωστά και χρόνια προβλήματα παραμένουν άλυτα. Το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι ορισμένα από αυτά.