Τα ενεργά κρούσματα κροωνοϊού ανέρχονται σε 6.233 αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο χάρτης για τα μέτρα
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι πλέον η κυβέρνηση θα παίρνει κατηγοριοποιημένα και στοχευμένα μέτρα για κάθε περιφέρεια.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό θα παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας: 1 – ετοιμότητα, 2 – επιτήρηση, 3 – αυξημένη επιτήρηση, 4 – αυξημένος κίνδυνος.
Το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται κάθε περιφέρεια θα κρίνεται από διάφορους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες, οι δείκτες πληρότητας για τα νοσοκομεία, η διαδικασία ιχνηλάτησης και άλλα.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 μέρες. (Αυτός είναι χάρτης υγειονομικής ασφάλειας)
«Τα σχολεία μας είναι ασφαλή»
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε και στοιχεία για τη διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία.
14 σχολεία έχουν αναστείλει εντελώς τη λειτουργία τους, ενώ τμήματα σε 144 σχολεία πανελλαδικά έχουν κλείσει λόγω περιστατικών κοροναϊού. Τα περισσότερα «λουκέτα» έχουν μπει, όπως είναι φυσικό, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μόνο το 0,016% της μαθητικής κοινότητας της χώρας έχει βρεθεί θετικό στον ιό. Τα κρούσματα αυτά είναι αποσπασματικά και σε διαφορετικές περιοχές γεωγραφικά.
Έτσι, όπως είπε ο υφυπουργός, «τα σχολεία μας είναι ασφαλή, δεν υπάρχει διασπορά».
Μαγιορκίνης: Έρχεται δύσκολος χειμώνας
Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο διανύει η χώρα μας, μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό.
«Μπήκαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου» είπε. Παράλληλα, συμπλήρωσε η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει «ήπιες αυξητικές τάσεις».
Ναγκόρνο – Καραμπάχ : Μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί
Ακόμα, τόνισε ότι ο μέσος όρος είναι πέντε θάνατοι ανά ημέρα, ενώ αυξάνεται σταδιακά η πίεση στις ΜΕΘ.
Αναφορικά με την Αττική, η οποία βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα είπε πως εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.
Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα… που έρχεται, υπενθυμίζοντας τα «όπλα» μας σε αυτή τη μάχη: Την μάσκα και την απόσταση.
«Λογικό να επιθυμούμε επιστροφή στην κανονικότητα» εξήγησε.
Τρεις νεκροί και 399 νέα κρούσματα – Στους 87 οι διασωληνωμένοι
Νέα μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα στη χώρα μας, αγγίζοντας σήμερα τα 400. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 399 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες, ενώ 3.122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.